Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ ДЕК СПЕЦІАЛІСТИ ЕКОЛОГІЧНЕ ІНСПЕКТУВА...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
221.7 Кб
Скачать

Питання 8. Порядок здійснення екологічного контролю експортних партій металобрухту.

Екологічний контроль партій металобрухту проводиться у два етапи - в період формування транспортних партій металобрухту в місцях його накопичення і в пункті пропуску через державний кордон України.

На першому етапі екологічний контроль транспортних партій металобрухту здійснюється в місцях його накопичення на підставі заявки експортера згідно з додатком 1.

Заявка подається не пізніше ніж за 15 днів до початку відвантаження експортної партії.

На цьому етапі контролю за партію вважається фіксований об’єм металобрухту (не більше 100 тонн), який одночасно пред’являється для здійснення екологічного контролю і направляється на адресу одного отримувача від одного відправника. У цей період проводиться:

  • перевірка супроводжувальних документів, а саме: контракту; дозволу Мінприроди на транскордонне перевезення металобрухту; ліцензії на збирання, заготівлю, переробку, купівлю і продаж металобрухту, виданої в установленому порядку; сертифіката походження металобрухту;

  • перевірка відповідності складу вантажу зазначеній документації;

  • заміри рівнів радіаційного випромінювання, а також наявність хімічного та іншого забруднення поверхні металобрухту;

  • у разі необхідності, з метою виявлення характеру та походження забруднення, виконуються додаткові хімічні та/чи радіохімічні дослідження;

  • документальне оформлення проведених досліджень.

Заміри рівнів радіаційного випромінювання проводяться державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища або представником організації, яка має дозвіл територіального органу Мінприроди на проведення таких вимірювань. Результати обстеження оформляються протоколом.

У разі необхідності в присутності власника вантажу або особи, яка його представляє, проводиться відбирання зразків для проведення хіміко-аналітичних, радіохімічних досліджень і оформляється акт.

Аналітичний контроль експортної партії металобрухту проводиться відповідно до діючих нормативних документів у атестованих (акредитованих) в установленому порядку лабораторіях.

Результати обстеження оформляються протоколом. На основі протоколів, форми яких наведені у додатках, у разі відсутності порушень природоохоронного законодавства територіальними органами Мінприроди оформляється „Сертифікат екологічного контролю у двох примірниках, які підписуються посадовою особою, призначеною керівником територіального органу Мінприроди. Перший примірник видається заявнику для пред’явлення під час проходження екологічного контролю на кордоні, другий залишається в територіальному органі Мінприроди, що його видав.

Заявка, протоколи, „Сертифікат екологічного контролю” реєструються у спеціальному журналі і зберігаються в територіальному органі Мінприроди не менше одного року від дня видачі.

У випадку, якщо дослідження вказують на перевищення допустимих норм радіаційного випромінювання або на недопустимий рівень хімічного забруднення, яке у визначені строки не може бути усунене, державний інспектор приймає рішення щодо заборони вивезення даної партії металобрухту і повідомляє про це відповідні служби.

Після завантаження металобрухту на транспортні засоби вантажовідправник звертається до територіального органу Мінприроди для завірення необхідної кількості копій Сертифікату (відповідно до кількості транспортних одиниць).

Посадова особа територіального органу Мінприроди у нижній частині копії Сертифікату, згідно з наданими документами на транспортний засіб, записує: „дійсна на вантаж металобрухту в кількості ____ тонн, завантажений у автомобіль (вагон) держ. № ___ _________ причіп № ____

(при наявності)”, після чого завіряє її.

Завірені копії Сертифікату повинні знаходитись у пакеті документів на вантаж кожної транспортної партії і є однією з підстав для здійснення митного оформлення у зоні діяльності внутрішніх митниць.

Сертифікат екологічного контролю є однією з підстав для здійснення експорту металобрухту.

На другому етапі, при перетині державного кордону, екологічний контроль експортної партії металобрухту здійснюється інспекційними підрозділами Держекоінспекцій, на території яких знаходяться пункти пропуску через державний контроль України.

На цьому етапі за партію вважається вантаж, що направляється одночасно на адресу одного отримувача, за одним

товаро-транспортним документом (накладною (коносаметом) тощо) від одного відправника.

Якщо експортна партія металобрухту перевозиться залізницею, то за партію вважається вантаж, що направляється одночасно на адресу одного отримувача у складі однієї відправки, від одного відправника.

Під час здійснення екологічного контролю металобрухту в пункті пропуску через державний кордон України виконується:

  • перевірка наявності та достовірності супроводжувальних та дозвільних документів;

  • візуальний огляд вантажу і транспортного засобу;

  • перевірка відповідності вигляду і властивостей вантажу змістові супроводжувальних документів;

  • проведення контрольних замірів радіаційного випромінювання вантажу і транспортного засобу.

На основі проведеної перевірки в супроводжувальних документах (товарно-транспортній накладній) проставляється відмітка (штамп) про проходження вантажем екологічного контролю.

За здійснення екологічного контролю експортних партій металобрухту справляються збори.

За екологічний контроль експертних партій металобрухту в місцях його накопичення збори справляються територіальними органами Мінприроди, де здійснюється формування транспортних партій.

При проведенні екологічного контролю у пункті пропуску через державний кордон України збори справляються територіальними органами Мінприроди, на території яких знаходяться зазначені пункти пропуску.

Справляння зборів за екологічний контроль у період формування транспортних партій і у пунктах пропуску через державний кордон одним територіальним органом Мінприроди можливе тільки за умови, що область є прикордонною і вантаж буде перетинати кордон в межах цієї області.

Усі витрати за проведення екологічного контролю експортних партій металобрухту сплачує суб’єкт підприємницької діяльності, який здійснює експортну операцію.