Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
На екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

58.Економіка східного регіону

До складу Східного економічного регіону входять Полтавська, Сумська і Харківська області. S = 84,0 тис. км2 і становить 13,9 % території України, має вигідне економіко-географічне положення, регіон розташований на важливих шляхах спо­лучення розвиненими районами Росії, портами Чорного і Азовсько­го морів, а також з країнами Центральної і Західної Європи, поблизу матеріальних баз Донбасу.

Більшість території регіону знаходиться у лісостеповій зоні, шість районів Сумської області  у Поліській, декілька районів Полтавсь­кої  у степовій зоні.

Лісовий ландшафт на південь від Глухова змінюється лісостепо­вим, а далі на південь від Кременчука і Харкова  степовим.

4/5 усієї площі ґрунтів має природну родючість, Поліська частина регіону  з менш родючими ґрунтами і вимагає відповідного внесен­ня добрив.

Природно-географічні умови в загальному сприятливі для розвитку продуктивних сил. Достатньо висока густота населення, розгалужені транспортні зв'язки сприяють розвитку промисловості, насамперед, машинобудування.

Через Східний економічний регіон проходять важливі транспортні магістралі: міжнародний транспортний коридор Європа - Азія (че­рез Сумську обл.), траса міжнародного значення Москва - Сімферо­поль (через Харківську область).

Важливе місце у структурі економіки займають харчова і легка про­мисловість, а також аграрно-промисловий комплекс, який розвиваєть­ся на базі багатогалузевого сільського господарства.

У регіоні на 1 січня 2005 р. проживало 5,639 тис. чол. Гус­тота населення становить 70,5 чол/км2. Найбільша густота населен­ня в Харківській області - 93,6 чол/км2, що пояснюється концентра­цією виробництва і наявністю великої кількості міських поселень. Найбільші міста Східного регіону  Харків  місто-мільйонер, Суми, Полтава, Кременчук. Особливо вирізняється Харківська міська агломерація з ядром у Харкові, навколо якої зосереджено багато міст і селищ міського типу.

Місто Харків  найбільший багатогалузевий центр регіону, навко­ло нього сформувався великий промисловий вузол, куди входять міста Дергачі, Буда, Мерефа, Люботин, Пісочин, Чугуїв. У цьому вузлі зо­середжено 2/3 міського населення Харківської обл. і виробляється 4/5 промислової продукції області.

У Полтавській області найбільш багатогалузевими є Полтава, Кременчук. Тут сконцентровано 2/5 промислових підприємств і випус­кається 2/3 товарної продукції промисловості області.

У Сумській обл. у м. Сумах сформований Сумський промисловий вузол, в якому виробляється продукція машинобудування та хімічної промисловості. У Шостко-Глухівському вузлі також переважають хімічна промисловість і машинобудування.

Міське населення регіону складає 70 %. Найвищий рівень місько­го населення у Харківській обл.  78,8 %. В усіх трьох областях здійснюється видобуток нафти і газу. На території регіону є Кременчуцький на­фтопереробний завод - один з найбільших в Україні, який і зараз виробляє значну кількість нафтопродуктів.

Зручне економічно-географічне положення Східного економічного регіону щодо джерел сировини і палива, транспортних зв'язків, сприятливі умови створюють високі потенційні можливості для ком­плексного розвитку його господарства.