Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_BO.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать
  1. Предмет бухгалтерського обліку

Предмет БО – рух капіталу підп-ва або його госп діяльність в цілому; процес розширеного сусп. відтворення, а також використання госп засобів у цих процесах, які узагальнюються у грош вимірнику, для надання інф-ції, необх для управління і контролю. Предмет БО уточнюється в його об’єктах: 1. госп засоби (активи) 2.Джерела формування ( фінансування) госп засобів ( пасиви) 3.Госп процеси і фін рез-ти діяльності.

  1. Метод бухгалтерського обліку та його елементи

Метод БО-сукупність методичних способів і прийомів, за допомогою яких госп діяльність підп-ва відображається в обліку 1)загальнонаукові (аналіз, синтез, дедукція, індукція, аналогія, моделювання, абстрагування, конкретизація); 2)спеціальні: 1.первинні а)документація (спосіб первинного спостереження і відображення госп операцій у первинних бухгалт документах рахунках, накладних, чеках, ордерах),б)інвентаризація ( метод підтвердження достовірності даних БО, що проводиться шляхом опису, підрахунку, виміру, зважування ц оцінки всіх залишків засобів і коштів у натур виразі, виявлення фактичної наявності й стану залишків майна на певну дату і зіставлення їх з відповідними даними БО), в)оцінка (спосіб грош вимірювання об’єктів БО, за допомогою чого натут і трудові вимірники госп засобів перераховують у вартісні), г)калькуляція (метод обчислення собівартості виготовленої продукції або виконаних робіт, наданих послуг шляхом визначення і розподілу витрат, які належать до об’єкта калькулювання);2.вторинні: а)система рахунків ( спосіб поточного групування і обліку наявності та використання активів, зобов’язань і капіталу), б)подвійний запис (метод відображення госп операції на рахунках, що полягає у подвійному відображенні в БО кожної госп операції в одній і тій самій сумі);3.підсумкові -балансова звітність (метод підсумкового узагальнення й одержання підсумкових показників за звітний період).

  1. Система об’єктів бухгалтерського обліку та їх класифікація

об’єкти БО: 1. госп засоби (активи)- об’єкти, які відпов 3 ознакам: з’явились в результаті минулих подій, контролюються підп-вом, використання об’єкту в майбутньому призведе до збільшення ек вигод. а) Необоротні активи ( основні засоби, нематеріальні активи, інші необоротні матеріальні активи) б) Оборотні активи – те, що переносить свою вартість на продукцію протягом 1 циклу ( гр кошти, запаси, дебіторська заборгованість) в) Витрати майбутніх періодів – витрати, які мали місце в поточному періоді, але виникнуть у наступному 2.Джерела формування ( фінансування) госп засобів ( пасиви) – вартість активів, які залишаються у підп-ва після вирахування їх зобов’язань а)Власний капітал: статутний, додатковий ( емісійний дохід), пайовий, резервний, нерозподілені прибутки і непокриті збитки, інший додатковий капітал – дооцінка, безоплатна передача необоротних активів. Власний капітал коригується на суму неоплаченого капіталу ( заборг засновників за внесками до статутного капіталу) і вилученого капіталу. б) Позикові джерела довгостр, поточні в) Доходи майб періодів – виникли в поточному періоді, а отримають в майб. 3.Госп процеси і фін результатити діяльності- частина кругообігу госп засобів: а) постачання – процес придбання госп засобів, необхідних для здійсн госп діял-сті б) вир-во – виготовлення продукції, надання послуг або виконання робіт в) реалізація – процес продажі готової продукції або наданих послуг та одержання виручки від реалізацї та визначення фін результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]