Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
672.26 Кб
Скачать

Розрахунок основних коефіцієнтів рентабельності пат «Хмельницькобленерго» за 2009-2011рр., % *

__________

* Розроблено автором за даними фінансової звітності.

Аналіз рентабельності:

1. Рентабельність активiв (%):

Кра= Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування/ Валюта балансу [28, с251].

Генерує рівень прибутку, генерована всіма активами підприємства, що перебувають у його використанні. Зростання даного показника може свідчити про збільшення попиту на продукцію. Мінімальний розмір рентабельності активів підприємства приблизно 1.1%. Теоретична база формули рентабельності активів полягає в тому, що на доходи підприємства впливає, який одержано прибуток та який товарооборот у нього саме за таких активів. Як бачимо з наведених вище обрахувань, рівень рентабельності активів на ПАТ «Хмельницькобленерго» має незадовільне значення, хоча на 01.01.2010 зберігається позитивна динаміка даного показника.

2. Рентабельність власного капiталу (%):

Крвк= Чистий прибуток/ Власний капітал [29, с.192].

Характеризує рівень прибутковості власного капіталу, вкладеного в дане підприємство.

Рентабельність власного капіталу показує скільки чистого прибутку має підприємство з кожної гривні власного капіталу.На досліджуваному підприємстві значення даного показника коливається в межах від 2% до 11%.. Збільшення даного показника показує більшу інвестиційну привабливість підприємства.

3. Валова рентабельність продажів:

Кврп= Валовий прибуток/Чистий дохід [29, с.193].

Цей показник показує ефективність виробничої діяльності підприємства, а також ефективність політики управління. Невелике відхилення даного показника характеризує незмінність виробничої діяльності та сталість ефективності політики в управлінні підприємства.

4. Рентабельність реалізованої продукції:

Кривд= Прибуток/Виручка від реалізації [29, с.195].

Даний показник показує, скільки підприємство має прибутку з кожної гривні, витраченої на виробництво продукції. Зростання даного показника є добрим показником діяльності підприємства.

Рентабельність реалізованої продукції показує, яку частку прибутку від реалізації отримає підприємство з кожної гривні реалізованої продукції. Вона знаходиться як співвідношення валового прибутку та чистої виручки від реалізації продукції.

Рентабельність реалізованої продукції на ПАТ «Хмельницькобленерго» протягом аналізованого періоду має наступні значення:

У міжнародній практиці задовільним рівнем рентабельності реалізованої продукції є не менше 10%. В нашому випадку найменшим значенням є 6.15%, яке було ще у 2010 р., найбільшим – 15,8 % у 2011, що є відмінним результатом для підприємства, як бачимо, зберігається позитивна динаміка значення показника на протязі 2010 р. Рівень рентабельності реалізованої продукції може бути орієнтиром в оцінці конкурентоспроможності реалізованої продукції підприємства: зниження рентабельності продаж сигналізує, як правило, про падіння попиту на продукцію.

2.2 Оцінка ефективності планування та контролю рівня фінансового левериджу у діяльності підприємства

Усі системи планування фінансової діяльності ПАТ «Хмельницькобленерго» взаємозв’язані і реалізуються в певній послідовності. Початковим етапом планування е розробка політики регулювання фінансової діяльності підприємства, яка покликана визначати завдання і параметри поточного її планування. Поточне планування фінансової діяльності підприємства, створює основу для розроблення й доведення до виконавців оперативних бюджетів усіх головних питань її формування та використання.

На підприємстві процес розроблення політики планування фінансової діяльності відповідають такі послідовні етапи:

— визначення загального періоду розроблення політики формування рівня розвитку фінансової діяльності;

— дослідження факторів зовнішнього середовища та ступеня їх впливу на фінансову діяльність;

— визначення системи стратегічних цілей формування рівня

фінансової діяльності підприємства;

— конкретизація цільових показників формування рівня результатив-ності діяльності підприємства за періодами їх реалізації;

— розроблення політики формування достатнього рівня для покращення фінансової діяльності підприємства;

— розроблення системи організаційно-економічних заходів щодо

забезпечення реалізації політики регулювання фінансової діяльності підприємства;

Визначення загального періоду розроблення політики формування рівня розвитку фінансової діяльності залежить переважно від тривалості періоду, прийнятого для формування загальної стратегії розвитку підприємства та його фінансової стратегії.

Розроблення політики формування достатнього рівня покращення фінансової діяльності підприємства дозволяє визначити ступінь передбачуваності розвитку економіки в цілому та кон'юнктури тих сигментів товарного та фінансового ринків, із якими пов’язана діяльність підприємства.

Конкретизація цільових показників формування рівня результативності діяльності підприємства за періодами їх реалізації передбачає здійснення її за роками перспективного періоду, що створює основу подальшого поточного її планування. При цьому слід забезпечити синхронізацію у часі всіх стратегічних цільових показників регулювання результативності діяльності підприємства з урахуванням послідовності й комплексності усіх завдань, що розв'язуються підприємством.

Оцінка розробленої політики планування фінансової діяльності підприємства проводиться за такими параметрами:

1) ступінь узгодженості політики із зовнішнім середовищем (у процесі оцінки визначається, наскільки розроблена політика регулювання результативності діяльності підприємства відповідає прогнозованому розвиткові економіки країни та змінам кон'юнктури товарного і фінансового ринків);

2) рівень внутрішньої збалансованості політики (при цьому визначається, наскільки вона узгоджується із загальною фінансовою стратегією підприємства, наскільки узгоджуються між собою окремі цілі й цільові показники політики регулювання результативності діяльності підприємства, наскільки ефективні й узгоджені між собою заходи щодо забезпечення її реалізації);

3) можливість реалізації політики з урахуванням наявного ресурсного потенціалу підприємства (виробничого, фінансового, інноваційного, кадрового тощо);

4) прийнятність рівня ризиків, пов'язаних із реалізацією політики

(поза як рівень результативності діяльності підприємства тісно пов'язаний із рівнем ризиків, то у процесі оцінки необхідно визначити, наскільки рівень господарських ризиків допустимий для діяльності підприємства з позицій можливого розміру фінансових втрат);

5) очікувані результати реалізації політики. Окрім того, оцінюється зростання репутації підприємства, підвищення рівня керованості його структурними підрозділами, поліпшення умов роботи,побуту працівників, підвищення рівня матеріальної і соціальної задоволеності персоналу тощо.

Розроблення політики регулювання фінансової діяльності підприємства дає можливість ефективного використання аспектів формування її рівня та використання у процесі фінансового планування.

Для створення методики оцінки ефективності процесу фінансового планування підприємства необхідно сформувати ключові фінансові показники, дотримання яких буде свідчити про стабільне фінансове становище. Правильний вибір показників стане основою для оцінки ефективності фінансового планування.

За даними фінансової звітності ПАТ «Хмельницькобленерго» ми дослідимо рівень фінансового левериджу.

Цей показник певною мірою дозволяє знайти наближене значення оптимальної структури капіталу, тобто виявити граничну межу використання позичкового капіталу для конкретного підприємства. Економічний зміст ефекту фінансового левериджу розглянемо за допомогою умовного прикладу.

Фінансовий леверидж – це взаємозв’язок між прибутком і співвідношенням позикового та власного капіталів, потенційна можливість спливати на прибуток шляхом зміни обсягу і структури власного та позикового капіталу.

Фінансовий леверидж означає включення в структуру капіталу підприємства позикового капіталу, який дає постійний прибуток. Цей показник розглядають як важіль, за допомогою якого можна значною мірою змінити результати фінансової діяльності підприємства [30. c. 354].

Рівень фінансового левериджу вимірюється відношенням темпів зростання чистого прибутку (ЧП%) до темпів зростання валового прибутку (П%):

Кфл. = ∆ЧП % / ∆П % [31. c. 211]

Цей показник показує у скільки разів темпи зростання чистого прибутку перевищують темпи зростання валового прибутку.

Таким чином чим вищий рівень фінансового левериджу, тим вищим є фінансовий ризик.

Розглянемо методику розрахунку і порівняльний аналіз рівня фінансового левериджу за три звітні роки.

За даними, наведеними у таблиці 2.4 розглянемо які зміни відбулись в діяльності підприємства.

Таблиця 2.4

Зміна коефіцієнта фінансового левериджу залежно від структури капіталу ПАТ «Хмельницькобленерго» за 2009 – 2011 р.*

Показник

2009

2010

2011

Загальна сума капіталу

279522

247671

278117

Чистий прибуток

562

7552

8224

Рентабельність власного капіталу РВК

2,7

3,32

11,67

Розмах РВК

0,62

8,35

8,97

Темп приросту валового прибутку (∆П %)

1,44

0,13

1,32

Темп приросту чистого прибутку (∆ЧП %)

11,45

0,006

0,73

Коефіцієнт фінансового левериджу

7,95

0,046

0,55

_________

* Розроблено автором за даними додатків А, Б, В, Д, Ж, З.

За даними таблиці 2.4 ми можемо спостерігати, що рівень фінансового левериджу у 2009 році досить високий. Але не зважаючи на це рентабельність власного капіталу зростає із збільшенням чистого прибутку.

У 2010 рівень фінансового левериджу значно знижується, а у 2011 році показник зріс і становить 0,55. Зростання даного показника говорить про підвищення ступеня фінансового ризику за умов високого плеча важеля.

Отже, зміна структури капіталу викликає зростання фінансового ризику, хоча при цьому досягається більш високий прибуток і збільшується загальна сума власного капіталу.

Для того щоб визначити вплив фінансового левериджу на результати діяльності підприємства виміряємо ефект фінансового левериджу, який обчислюється за формулою:

Ефл. = (1 - Спп) * (КВР - ПС) * ЗК / СК [32. c. 284]

де Спп – ставка податку на прибуток;

КВР – коефіцієнт валової рентабельності активів (відношення валового прибутку до середньої вартості активів), %;

ПС – середній розмір відсотків за кредит;

ЗП – середя сума позикового капіталу;

СК – середня сума власного капіталу.

Згрупуємо ці показники в таблиці 2.5

Таблиця 2.5