Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Змістовий модуль 5конспект гроші.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
47.84 Кб
Скачать

6. Електронний депозитарій.

Депозитарій цінних паперів - юридична особа, яка проводить винятково депозитарну діяльність та може здійснювати кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів.

Національний депозитарій України (НДУ) — депозитарій створений відповідно до Закону України „Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” для забезпечення функціонування єдиної системи депозитарного обліку.

Статутний капітал НДУ становить 30 млн. гривен. 86% акцій належить державі: ними управляє Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Крім того, 14% акцій належать більш, ніж 20 учасникам ринку України.

Відповідно до Закону України „Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні” НДУ є центральним інститутом Національної депозитарної системи, на який покладено забезпечення її формування й розвитку, функціонування єдиної системи депозитарного обліку й обслуговування обігу цінних паперів, інтеграцію Національної депозитарної системи в міжнародну систему депозитарних установ , що забезпечують функціонування світових ринків капіталів.

Згідно із цим Законом Національний депозитарій здійснює такі види діяльності:

зберігання і обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах та операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів;

кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів;

ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Крім того, до виключної компетенції НДУ віднесено:

стандартизація депозитарного обліку та документообігу щодо операцій з цінними паперами;

нумерація (кодифікація) цінних паперів, випущених в Україні, відповідно до міжнародних норм;

встановлення відносин і налагодження постійної взаємодії з депозитарними установами інших держав, укладання двосторонніх та багатосторонніх угод про пряме членство або кореспондентські відносини для обслуговування міжнародних операцій з цінними паперами учасників Національної депозитарної системи, контроль за їх кореспондентськими відносинами з депозитарними установами інших держав.

НДУ виконує також і інші функції, передбачені нормативно-правовими актами України:

моніторинг виготовлення та отримання емітентами типових бланків сертифікатів іменних цінних паперів;

призначення індивідуальних ідентифікаційних кодів власникам цінних паперів – нерезидентам;

призначення кодів міждепозитарного обліку;

прийом реєстрів власників іменних цінних паперів випусків, що переведені у бездокументарну форму;

прийом первинних документів, на підставі яких здійснювалися зміни в системах реєстрів власників іменних цінних паперів тих випусків, що були переведені в бездокументарну форму;

прийом документів системи реєстрів власників іменних цінних паперів;

прийом зведеного облікового реєстру при переведені випуску акцій з бездокументарної форми у документарну форму випуску іменних акцій;

у разі припинення здійснення зберігачем цінних паперів професійної діяльності на ринку цінних паперів, депозитарій здійснює зберігання документів та копій архівів баз даних зберігача, інформації щодо його депонентів, а також забезпечує зберігання цінних паперів депонентів зберігача на рахунку в цінних паперах.