Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Графічна робота9.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

Графічна робота № 9

1 Тема: „ Редагування зображення CorеlDRAW.”

Кількість годин - 1

2 Мета:

2.1 : На прикладі розробки макета рекламного плаката гіпотетичної фірми або продукції/продукту практично ознайомитися з основними об'єктами й інструментами середовища CorelDRAW.;

2.2 Навчитися редагувати зображення;

3 Завдання:

1. Вивчіть по черзі інструменти й різні режими малювання в CorelDRAW, покажіть результат викладачеві.

2. Створіть, використовуючи кілька інструментів на вибір, рекламний листок деякої продукції (послуги), що повинен містити набір малюнків і тексту, зв'язаних деяким загальним змістом.

3. Ознайомтесь із користувальницьким інтерфейсом програми CorelTRACE. Відкрийте 2-3 різних графічних файли.

4. Виконайте для них операції інвертування й повороти на різні кути, використовуючи операції Изображение/Инвертация і Изображение/Вращать свідповідно.

5. Виконайте для даних зображень сім різних алгоритмів трасування, використовуючи в головному меню опцію Трассировать.

6. Одержіть каркасні зображення для даних зображень, використовуючи Вид/Каркас.

4 Обладнання:

4.1 Pentium II;

4.2 Інструкція по виконанню роботи

5 Короткі теоретичні відомості

1. За допомогою CorelDRAW можна створювати векторні графічні й текстові об'єкти, а також доповнювати їхніми імпортованими об'єктами. Залежно від типу об'єкти можна постачати різними контурами й заливками, а також змінити найрізноманітнішими способами. Власний Диспетчер цветов (Color Manager) забезпечує узгодження кольорів між принтером, екраном і сканером. При обробці тексту в розпорядженні користувача є різні можливості форматування, які відносяться як до самого тексту, так і до форми опорної лінії.

Будь-які об'єкти або частини об'єктів можна за допомогою спеціальної функції постачити розмірними лініями, а також указати розмір кута.

2. При створенні нового документа рекомендується попередньо визначити формат сторінки й параметри фону, на якому надалі буде розміщений і виведений на друк малюнок.

Під розміром сторінки (page size) розуміють розміри сторінки, на якій можуть бути розміщені об'єкти при виводі на друк.

Тип макету Раскладка(Layout) сторінки задає розбивка CorelDRAW-Сторінки на кілька частин, наприклад, на чотири частини при підготовці проспекту. Рамка сторінки (page frame) — це прямокутник, що обрамляє сторінку, відображуваний і выводимый на друк з урахуванням установлених кольорів контуру й заливки. Створені в CorelDRAW малюнки можна зберегти майже в усіх найбільше поширених графічних форматах і, таким чином, експортувати.

Опис інтерфейсу користувача.

Після запуску програми на екрані з'являється стартове вікно, з якого користувач попадає в користувальницьку оболонку. Це основне вікно, через яке здійснюється власне робота в середовищі CorelDRAW. Основні компоненти користувальницької оболонки:

  • Вікно документа (область розміщення об'єктів, що займає більшу центральну частину екрана) являє собою область, у якій можна створювати й обробляти об'єкти.

  • Область друку (друкована сторінка) являє собою ту частину вікна документа, що буде виведена на друк.

  • Рядок головного меню - верхній рядок. Через рядок меню існує доступ до різних команд і пунктів меню. Рядок меню, розташований безпосередньо під областю заголовка, містить назви меню, через які можна одержати доступ до окремих команд. Якщо після назви команди розташований невеликий трикутник, то вибір цієї команди приведе до відкриття півменю.

Якщо ж після назви команди можна виявити багатокрапку, наприклад, Раскладка/Идти на страницу (Layout/Go To Page), то після вибору подібної команди на екрані буде відкрите вікно діалогу вікно, що паркуєтться у якому варто вказати додаткову інформацію або параметри.

  • У Панелі інструментів (Toolbars), розташовані під рядком меню, забезпечують швидкий доступ до найбільше часто використовуваних функцій. Далі розташовуються панелі, які можна включати/виключати через Окно/Панели (Window/Toolbars). Звичайно включені дві панелі: панель інструментів Standard, на якій розташовані кнопки для активації найбільше часто використовуваних функцій, наприклад відкрити документ, і панель - рядок властивостей. За замовчуванням після запуску програми на екрані відображена тільки панель інструментів Standard і панель властивостей Property Bar. При необхідності можна задати відображення на екрані інших вбудованих, а також користувальницьких панелей інструментів.

  • Смуги прокручування, розташовані на правому й нижньому краях вікна документа, використовуються для зсуву видимої частини документа.

  • Лінійки (Rulers) є допоміжним засобом при позиціонуванні й створенні об'єктів.

  • Панель графіки (Toolbox) являє собою панель інструментів, що містить всі необхідні допоміжні засоби для створення й зміни об'єктів. Ви можете змінити розташування панелі графіки, як і будь-якої іншої панелі інструментів, перетягуванням.

Вікна (Dockers), що паркуються, являють собою вікна, які можуть розташовуватися в будь-якому місці вікна додатка (плавати) або бути припаркованими до однієї зі сторін вікна. Вікна, що паркуються, використовуються для вибору елементів, об'єктів і т.д. Доступні вікна, що паркуються, перераховані в меню Окно/Докеры (Window/Dockers). Присутність вікон, що паркуються у вікні Corel не заважає роботі з об'єктами у вікні документа (цим вікна, що паркуються відрізняються від звичайних діалогових вікон, які доводиться закривати, щоб повернутися у вікно документа).

  • Контекстне меню являє собою спеціальне меню, яке можна відкрити натисканням правої кнопки миші на об'єкті і яке містить найбільше часто використовувані стосовно до цього об'єкта команди.

  • Деякі параметри допоміжних засобів, наприклад, структуру меню або набір кнопок панелей інструментів ви можете визначити самі. Крім настроювання робочого простору CorelDRAW пропонує також можливість настроїти потрібним чином саму програму.

  • Натиснувши клавішу [Esc] у процесі виконання команди, можна перервати її виконання й повернути документ у вихідний стан.

Дуже корисною є команда Скасувати(Undo), що дозволяє скасувати результат виконання останніх команд. Кількість команд, що скасовуються, можна встановити в Инструментальные средства/Опции/Общие (Workspace/General/ Options).

  • Набір допоміжних засобів, відображених на екрані при роботі з CorelDRAW, визначається переважно за допомогою меню View.

Основні прийоми роботи з об'єктами в середовищі CorelDRAW.

Об'єктом є будь-який фрагмент документа, якому можна виділити клацанням миші. Прикладами можуть виступати графічні об'єкти, текст, імпортовані об'єкти. Окремі об'єкти можна скомпонувати, а також об'єднати в групу.

Крім можливостей створення різноманітних об'єктів CorelDRAW пропонує різні способи редагування, оформлення й зміни розташування об'єктів:

  • Всі об'єкти можна постачати контуром, а також заповнити заливанням і візерунком.

  • Для зміни зовнішньої форми й розміщення об'єкта у вашому розпорядженні є не тільки такі засоби, як поворот, дзеркальне відображення й переміщення об'єкта, але й додаткові можливості маніпулювання зовнішньою формою об'єкта - зміна позиції окремих вузлів або ж усього зовнішнього контуру, розтягування об'єкта, створення перспективи, застосування що обгинає й т.д. З метою полегшення процесу форматування й маніпулювання декількома об'єктами ці об'єкти можна об'єднати в групу. Для прискорення процесу відновлення екрана у випадку складних документів CorelDRAW надає можливість сховати об'єкти певного шару, а також вибрати режим відображення каркаса документа. Різні функції масштабування дозволяють виконувати збільшення, зменшення й зсув видимої частини документа клацанням миші. Сітка й напрямні значно полегшують процес створення, розміщення й вирівнювання об'єктів. Спеціальна функція програми дозволяє нанести розмірні лінії й указати розмір створеного об'єкта.

Створення простого об'єкта. На панелі графіки Окно Инструментов, яке звичайно розташовують вертикально ліворуч від вікна документа, розташовано чотирнадцять інструментів, призначених для створення й роботи з об'єктами: