Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 1 - ДОВІДНИК.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
8.01 Mб
Скачать

Гурток “Мистецтво сервірування”

Керівник – старший викладач, канд. філос. наук Мисюра Т.М.

Гурток «Мистецтво сервірування» був створений з метою виховування естетичних смаків студентів та розширення і поглиблення знань щодо харчування. Мета та завдання є: виховувати у студентства почуття прекрасного; сприяти розкриттю творчих здібностей; сприяти підвищенню культурного та загальноосвітнього рівня.

 

 

 

Гурток “Культура твого регіону”

Керівник – доцент, канд. істор. наук Сироватський С.А. Завданням гуртка є:

- вивчення студентами історико-культурної спадщини їх місця проживання; - вивчення літератури та місцевих документальних матеріалів; - дослідження народної творчості краю, зібрання пісень, легенд та оповідань про його достопам'ятні місця, події та визначних людей краю; - результативність роботи висвітлювати у формі реферативних досліджень, доповідей на науково-практичних конференціях, публікації; - організація та проведення зустрічей з цікавими людьми: поетами, істориками, письменниками, музикантами, акторами; - організація екскурсій по історичних місцях Києва, музеях та виставках.

 

6.2 Музеї університету

Розвиток музейної справи у Національному університеті біоресурсів і природокористування України своїми витоками сягає 1898 року - року заснування сільськогосподарського відділення при КПІ. При зоологічній лабораторії, яку очолив професор Ю.М. Вагнер, почав функціонувати зоологічний музей. На жаль, під час окупації в роки Великої Вітчизняної війни він був знищений. Активно працював над відновленням музею лісових звірів та птахів (таку назву він отримав) у післявоєнний період професор О.О. Салганський. Нині цей унікальний музей носить його ім’я і, оновлений, набув нового життя (адреса: 03041, м. Київ, вул. Генерала Родімцева, 19, корп. 1).

На кафедрі загального хліборобства сільськогосподарського відділення КПІ було започатковано музей ґрунтознавства. Зазначимо, що цей музей в нашому університеті єдиний не був знищений війною. На сьогоднішній день це навчальна лабораторія кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів (адреса: 03041, м. Київ, вул. Героїв Оборони 17, корп. 2).

У 1900 р. при КПІ було засновано станцію випробування землеробських машин і знарядь. Одним із підрозділів цієї станції став музей сільськогосподарських машин. Засновником станції та музею був видатний інженер-механік професор К.Г. Шіндлер. Роботу музею, як складової частини випробувальної станції, було високо оцінено головою екзаменаційної комісії першого випуску КПІ Д.І. Менделєєвим. На жаль, колекція у своєму початковому вигляді до нашого часу не дійшла - експонати музею назавжди втрачено.

При кафедрі загальної зоотехнії КПІ, яку очолювали такі відомі вчені, як М.П. Чирвінський, І.П. Марков, В.П. Устьянцев, було створено зоотехнічний музей. До нашого часу він не зберігся, хоча на сьогоднішній день у Навчально-науковому інституті тваринництва та водних біоресурсів університету зберігається колекція шкурок каракулю світового значення (адреса: 03041, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 12б, корп.7а).

Одним із найкращих у світі серед анатомічних музеїв факультетів ветеринарної медицини є саме музей нашого університету. Він налічує понад тисячу експонатів і робота з їх поповнення продовжується (адреса: 03041, м. Київ, вул. Потєхіна, 16, корп. 12).

14 січня 2005 р. на факультеті механізації сільського господарства (нині факультет інженерії агробіосистем) розпочав роботу музей історії факультету. Багата історія його становлення й розвитку висвітлена в експозиціях і документах музейного фонду хронологічно (відповідно періодизації розвитку) і тематично - за розділами «Освіта», «Наука», «Наукові школи», «Виробництво», «Підготовка кадрів», «Впровадження», «Зв’язки», «Культура», «Спорт» та «Ветерани Великої Вітчизняної війни». Особливо цікавими є стенди «Ветерани Великої Вітчизняної війни» та «Наукові школи»(адреса: 03041, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 12, корп. 11).

При відповідних кафедрах університету є також ряд інших, більших чи менших, музеїв – навчальних лабораторій, зокрема, лісової фітопатології, лісової ентомології, хірургії, конярства, кормів тощо.

Музеї університету завжди радо відкривають свої двері всім, хто цікавиться історією і природничими наукам.

Музей історії університету розпочав свою робрту 13 липня 1964 р.

30 червня 1966 р.він набув статусу народного музею революційної, бойової і трудової слави Української сільськогосподарської академії (УСГА). Фундатором музею став С.І. Силенко (з 1964 по 1975 рр. - завідувач музею). Постановою колегії Міністерства культури Української РСР від 2 липня 1975 р. музею історії Української ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарської академії присвоєно найменування «Народний музей». Із 1986 р. до 2002 р. музей очолював ветеран університету, його випускник В.В. Котюжинський.

Директор музею - Лановюк Людмила Петрівна

Тел. 527-81-20

Адреса: 03041, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 15, навч. корп. № 3