Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання 1-3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

1. Комп’ютерна графіка як окремий напрямок в інформаційних технологіях.

Комп’ютерна графіка – це розділ інформатики, пов’язаний із візуалізацією інформації, яка зберігається у обчислювальних машинах, та, з іншої сторони, освітлює методи представлення та збереження образів реальних об’єктів в пам’яті ЕОМ.

Компютерна графіка в даний час сформувалася як наука про апаратне і програмне забезпечення для різноманітних зображень від простих креслень до реалістичних образів природних об’єктів. На даний час від програмного забезпечення (продукту) вимагають не тільки вимоги надійності та ефективності, але також зручності використання та наочності. К.Г. широко використовується в архітектурі, проектуванні доріг та гідротехнічних споруд, проектуванні вільних форм в автомобільному будуванні, аерокосмічній галузі, усіх наукових та інженерних дисциплінах для наочності сприйняття та передачі інформації, медицині, рекламному бізнесі, кінематографі та ін. галузях. Кінцевим продуктом КГ є зображення. Зображення може бути у різних формах, тобто: схемах, графіках, гістограмах, архітектурним видом майбутньої конструкції, проектного завдання, ілюстраціях, моделі майбутнього автомобіля, кадром з мультфільму і ін. Перевагою КГ є те, що в деяких додатках графічне представлення інформації може виявитися не тільки зручним, але і єдино можливими (як говориться «Одна картинка вартує тисячі слів»).

Компютерна графіка – це наука, предметом вивчення якої є створення, збереження та обробка моделей та їх зображень за допомогою ЕОМ. В тому випадку, якщо користувач може керувати характеристиками об’єктів, говорять про інтерактивну комп’ютерну графіку.

Інтерактивна графіка являє собою важливий розділ КГ, коли користувач має можливість оперативно вносити зміни в зображення безпосередньо в процесі його відтворення (керувати вмістом зображення, його формою, розміром і кольором на поверхні дисплея за допомогою інтерактивних пристроїв керування), тобто передбачається можливість роботи з графікою в режимі діалогу в реальному масштабі часу.

Під графічною інформацією розуміють моделі об’єктів та їх зображення.

Графічними обєктами можуть слугувати фотознімки, а також створюватися за допомогою ЕОМ і складатися з алфавітно-цифрових літер, спеціальних символів, ліній або областей із змінним рівнем тону. Можуть бути чорно-білими та кольоровими.

2. Задачі КГ, обробка інформації, області застосування КГ.

КГ розглядає такі задачі:

  1. Представлення зображення в комп’ютерній графіці.

  2. Підготовка зображень до візуалізації.

  3. Створення зображення.

  4. Здійснення дій із зображенням.

При обробці інформації, пов’язаної з зображенням на моніторі, прийнято виділяти три основні напрямки:

  1. Розпізнавання образів.

  2. Обробку зображень.

  3. Машину та когнітивну графіку.

Основна задача розпізнавання образів полягає в перетворенні наявного зображення на формально зрозумілу мову символів. Розпізнавання образів або система технічного зору (COMPUTER VISION) – сукупність методів, які дозволяють отримати опис зображення, що подається на вхід, або віднести задане зображення до деякого класу (так роблять, наприклад, при сортуванні пошти). При цьому зображення яке розглядається часто перетворюється в більш абстрактний опис – набір чисел, набір символів або граф. Однією із цікавих задач COMPUTER VISION є так звана склетизація об’єктів, при якій відновлюється деяка основа об’єкта, його «скелет».

CV має структуру: вхід – зображення;

вихід – символ (текст).

Опис: зображення - опис CV.

Обробка зображень (IMAGE PROCESSING) розглядає задачі в яких і вхідні і вихідні дані є зображеннями. Наприклад, передача зображення з видаленням шумів та стисканням даних, перехід від одного виду зображень до іншого (від кольорового до чорно білого), контрастування різних знімків, а також синтезування наявних зображень в нові, наприклад, по набору поперечних перерізів об’єкту побудувати повздовжні перерізи або відновити сам об’єкт.