Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпорв по Лит.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

3. «Малюк Цахес» е.Гофмана – зразок романтичного твору.

Образ і характер Цахеса

У центрі творі історія огидного виродка, наділеного чарівним даром присвоювати собі заслуги оточуючих. Нікчемне істота завдяки трьом золотим волоскам користується загальною пошаною, викликаючи захоплення, і навіть стає всесильним міністром. Цахес - огидний, і автор не шкодує коштів, щоб вселити це читачеві. Порівнюючи його то з обрубком корявого дерева, то з роздвоєною редькою. Цахес бурчить, нявкає, кусається, дряпається. Він одночасно страшний і смешен. Страшний тим, що безглуздо намагається вважатися прекрасним наїзником і віртуозним віолончелістом, а страшний тим, що при своїх уявних даруваннях володіє явною і безсумнівною владою.

Деталі твори

Дана казка було створено в другому періоді творчості Гофмана. Останні вісім років свого життя він живе в Берліні, перебуваючи на службі в державному суді. Непридатність існуючого судоведения прищепили його до конфлікту з Прусської державною машиною, і в творчості його відбуваються зміни: він переходить до соціально критиці дійсності і обрушується на громадські порядки Німеччини. Його сатира стає більш гострою, більш політично забарвленою. В цьому полягає трагічність долі Гофмана і його високе призначення. Зрозуміти це можна за допомогою деталей цього твору. По-перше, гротескно-фантастичний образ Цахеса: в ньому він висловив своє неприйняття дійсності. Крім того, в казковій формі автор відобразив світ, де життєві блага і шана віддаються не по праці, не по розуму і не по заслугах. Дія казки відбувається в казковому царстві, де на рівних з людьми існують чарівники та феї - в цьому Гофман зобразив реальне існування дрібних німецьких князівств. Образ Валтазар - це протилежний образ Чахесу, він письменник світлого ідеалу. Йому одному відкривається незначна сутність маленького виродка, забрав у нього наречену і славу.

Суть фіналу твори

У фіналі казки Валтазар вінчає свою перемогу над Цахесом одруженням на прекрасній Кандін і отримує в дар від свого покровителя будинок з чудовою меблями, з кухнею, де страви ніколи не перекіпают і з городом, де раніше, ніж у інших встигає салат і спаржа. Глузування простягаються не тільки на самого героя, а й на саму казкову фантастику. Виникає сумнів у можливості і необхідності втечі від дійсної реальності в широкі романтичні мрії.

Білет № 20

  1. Філософське та естетичне підґрунтя літератури модернізму.

Модернізм Загальна назва літературних напрямів та шкіл XX ст., яким притаманні формотворчість, експериментаторство, тяжіння до умовних засобів, антиреалістична спрямованість. Модерністські напрями виникли як заперечення натуралістичної практики в художній царині, обґрунтованої філософією позитивізму. Модерністи, на відміну від раціоналізму попередників, на перше місце ставили творчу інтуїцію, втаємничення у трансцендентну (за філософією І. Канта ту, що лежить поза межами свідомості і пізнання, тобто не може бути пізнаною) сутність буття. Вищим знанням проголошувалася не наука, а поезія, зважаючи на її феноменальну здатність одуховнювати світ, проникати в найінтимніші глибини буття. Модерністи свідомо роблять свою творчість антидемократичною, елітарною.

Визначальні риси модернізму:

- новизна та антитрадиціоналізм (хоча модерністи ніколи не поривають із літературною традицією цілком );

- у творах затверджується перевага форми над змістом;

- заперечення матеріалістичного детермінізму, визнання інтуїтивного поруч із логічним шляхом пізнання;

- індивідуалізм, зосередження на «Я» автора, героя, читача;

- психологізм, пильна увага до позасвідомих сфер психіки, до внутрішньої боротьби роздвоєного людського «Я»;

- широко використовуються такі художні прийоми, як «потік свідомості» та монтаж, що прийшов у літературу з кіномистецтва;

- використання символу як засобу пізнання і відтворення світу;

- ліризм (навіть у прозі, драматургії, публіцистиці);

- естетизм.

Окремі напрями модерністської літератури сьогодні стали класикою. Серед найвизначніших — імпресіонізм, неоромантизм, символізм, імажинізм, футуризм, акмеїзм, експресіонізм, сюрреалізм, «театр абсурду», дадаїзм, «новий роман» тощо.

Одним з найперших виявів модернізму, точніше його провісником в Україні був декаданс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]