Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція 0067.doc
Скачиваний:
119
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
797.18 Кб
Скачать

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Ця Інструкція встановлює порядок забезпечення безпеки руху поїздів під час виконання колійних робіт на перегонах, станціях і під'їзних коліях Державної адміністрації залізничного транспорту України.

Вимоги Інструкції поширюються на ділянки, на яких найбільша встановлена швидкість руху поїздів не перевищує: для пасажирських -140 км/год, рефрижераторних - 120 км/год, вантажних - 90 км/год, і є обов'язковими для всіх працівників колійного господарства й інших господарств залізничного транспорту, діяльність яких пов'язана з рухом поїздів і виконанням робіт на залізничній колії, а також для працівників будівельних та інших підприємств, що виконують роботи на колії.

Додаткові заходи з забезпечення безпеки руху на ділянках, де поїзди рухаються з більшими швидкостями, встановлюються окремою інструк­цією Укрзалізниці.

2. Усі роботи з ремонту й утримання колії, споруд і пристроїв колійного господарства, а також будівельні роботи повинні виконувати­ ся з обов'язковим дотриманням вимог чинних Правил технічної експлу­атації залізниць України, Інструкції з сигналізації на залізницях України(затверджена наказом Міністерства транспорту України від 08 липни1995 р. № 259), Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізни­цях України (затверджена наказом Міністерства транспорту України від 08 липня 1995 р. № 260), Інструкції по устрою та утриманню колії залізниць України (ЦП/0050), що затверджена наказом Укрзалізниці від 06 квітня 1998 р. № 82-Ц, цієї Інструкції, затверджених проектів, техно­логічних процесів ремонтів колії, технології робіт під час поточного ут­римання колії, технічних умов і технічних вказівок, з дотриманням ви­ мог нормативних актів з охорони праці при виконанні робіт в колійному господарстві, правил безпеки для працівників залізничного транспорту на електрифікованих лініях.

Кожний працівник, що бере участь у ремонті й утриманні залізнич­ної колії та споруд, зобо'вязаний дотримуватися вимог цих документів та сприяти такому стосовно інших працівників.

3. Роботи на колії та спорудах повинні виконуватися під керівницт­ вом посадових осіб, що витримали перевірку на володіння знаннями в обсягах, встановлених наказом Державної адміністрації залізничного транспорту України. Керівники робіт забезпечують постійний контроль за дотриманням технології виконання робіт і несуть відповідальність за безпеку руху поїздів.

Якщо посадова особа керує роботами вперше, то на місці виконання робіт обов'язковою є присутність більш досвідченого працівника колій­ного господарства, старшого за посадою, що відповідає за безпеку руху поїздів.

4. Під час виконання колійних робіт на ділянках, обладнаних авто­ блокуванням та електричною централізацією, керівники робіт повинні

контролювати правильність застосування працівниками прийомів вико­нання робіт, щоб запобігти розриву чи закороченню електричного рей­кового кола і наступному перекриттю сигналу. Роботи, що виконуються на таких ділянках, повинні узгоджуватися з працівниками дистанції сиг­налізації та зв'язку. Перелік цих робіт наведено в Додатку 1.

  1. При виконанні колійних робіт на електрифікованих ділянках керівники робіт повинні вживати заходів запобігання пошкодженням контактної мережі, опорних і підтримуючих конструкцій, повітряних і кабельних ліній, порушенням взаємного положення колії та контактної мережі. Колійні роботи на таких ділянках погоджуються з керівництвом дистанції електропостачання або району контактної мережі. Перелік цих робіт наведено в Додатку 2.

  2. Місця виконання колійних робіт, що викликають порушення цілісності або міцності й стійкості колії та споруд, створюють перешко­ди на колії чи біля неї в межах габариту наближення споруд, необхідно огороджувати відповідними переносними сигналами та сигнальними знаками встановленого типу й кольору (вимоги до їх конструкції наведе­но у Додатках 3-6). Для встановлення переносних червоних сигналів зу­пинки можуть застосовуватися пристрої, конструкцію яких наведено у Додатку 7.

«Забороняється:

розпочинати роботу до огородження сигналами перешкод або місця виконання робіт, небезпечних для руху;

знімати сигнали, що огороджують перешкоди або місце виконан­ня робіт, до усунення перешкоди, повного завершення робіт, пере-вірки стану колії, контактної мережі і дотримування габариту» (п. 8.5 Правил технічної експлуатації залізниць України).

Повним закінченням робіт вважається виконання такого їх обсягу, за якого забезпечується безпечне пропускання поїздів по місцю робіт зі швидкостями, встановленими ііа ділянці.

7. Перед виконанням робіт, місце виконання яких огороджується сигналами зупинки .або зменшення швидкості, і в усіх інших випадках, за яких необхідно попереджати локомотивні бригади про особливі умо­ ви прямування, на поїзди повинні видаватися попередження.

З метою забезпечення особистої безпеки працівників попередження про особливу пильність і більш часту подачу сповіщувальних сигналів видаються у випадках, передбачених правилами охорони праці при ви­конанні робіт у колійному господарстві.

Форми заявок на видачу попереджень наведено у Додатку 8.

Від осіб, що виконують роботи і керують пересуванням рухомого складу, а також від локомотивних бригад вимагається в цих випадках особлива пильність.

Про виконання робіт, що вимагають огородження сигналами зупин­ки або зменшення швидкості, на станційних коліях і стрілочних перево­дах в обов'язковому порядку необхідно робити запис у Журналі огляду

•" стрілочних переводів, пристроїв СЦБ, зв'язку і контактної мережі виклади таких записів наведено у Додатках 13 і 14). '^о ца електрифікованих ділянках за необхідності наближення на нь менше 2 м до неогороджених частин контактної мережі або В1ДС'тпяної лінії електропостачання, що знаходяться під напругою, з кон-П°Втної мережі (повітряної лінії електропостачання) і підключеного до ТаК обладнання має бути знята напруга і встановлене заземлення на весь термін виконання робіт.

Пои виконанні планово-запобіжних робіт з поточного утримання олії на електрифікованих ділянках, якщо виникає необхідність зняття напруги з контактної мережі (повітряної лінії) або вимагається при­сутність працівників господарства електропостачання, керівник колій­них робіт не пізніше ніж за добу зобо'вязаний подати письмову заявку на адресу начальника дистанції електропостачання та старшого енерго-диспетчера про необхідність забезпечення виконання робіт поряд з об­ладнанням контактної мережі або повітряної лінії, зазначивши точне місце, початок, тривалість та зміст робіт, а також повідомити про це керівника відповідного району електричних мереж або району контакт­ної мережі.

Працівникам приступати до роботи можна тільки за вказівкою керів­ника робіт після заземлення контактної мережі (лінії електропостачан­ня) та одержання ним письмового дозволу від відповідального працівни­ка району контактної мережі, спеціально призначеного для обслугову­вання цих робіт.

Від'єднання заземлення опор контактної мережі від рейок та приєднання до них здійснюється працівниками колійного господарства^ під наглядом представника дистанції електропостачання. __,....

9. Згідно з Правилами технічної експлуатації залізниць України в колійному господарстві до спеціального самохідного рухомого складу відносяться: автомотриси, незнімні дрезини, мотовози, самохідні колій­ні машини. Несамохідні колійні машини, знімні дрезини, колійні вагон­чики та інші знімні рухомі одиниці не відносяться до спеціального са­мохідного рухомого складу.

1. УМОВИ ТА ШВИДКОСТІ ПРОПУСКАННЯ ПОЇЗДІВ ПО МІСЦЮ ВИКОНАННЯ РОБІТ

1 • 1. «Ремонт споруд та пристроїв має проводитись із забезпеченням ?пе.ки РУХУ й охорони праці, як правило, без порушення графіка руху поїздів» (п. 8.3 Правил технічної експлуатації залізниць України).

1 -2. Підготовлена до пропускання поїздів колія повинна відповідати таким вимогам:

1-2.1. Рейки повинні бути зашиті на кожному кінці шпали (брусу) не менше ніж на два основні костилі. При швидкості руху поїздів більше °и км/год рейки в кривій радіусом 1200 м і менше повинні бути зашиті на

три основні костилі. Клемні й закладні болти або шурупи повинні бути поставлені на місце і закріплені.

При швидкості руху поїздів 25 км/год і менше допускається у прямих та кривих ділянках колії радіусом понад 1200 м розшивати й зашивати рейкову колію костилями через шпалу на кожному кінці шпали на два основні костилі.

Допускається: при швидкості руху поїздів до 60 км/год включно закріплювати клемні та закладні болти (шурупи) роздільного скріплення на кожній третій шпалі; при швидкості до 40 км/год включно - на кожній четвертій, до 25 км/год включно - на кожній п'ятій шпалі. При нероздільних скріпленнях клеми повинні бути закріплені на всіх шпа­лах. При швидкостях руху поїздів не більше 40 км/год допускається закріплення клем на кожній четвертій шпалі. У період підготовчих і за-вершувальних робіт при суцільній заміні рейок і рейкових плітей без­стикової колії інші клеми і болти за наведених вище умов можуть не встановлюватись.

Допускається при розрядці температурних напружень суцільне по­слаблення гайок клемних болтів роздільного скріплення на 3-Л оберти при швидкості руху поїздів не більше 25 км/год. Рейкові стики перед пропусканням поїзда повинні мати не менше ніж по два затягнутих бол­ти на кожному кінці рейки. Під час регулювання стикових зазорів і роз­рядки температурних напружень у плітях безстикової колії рейковий стик, у зазор якого тимчасово (на період виконання робіт) встановлений рейковий вкладиш, повинен бути з'єднаний накладками і закріплений з одного кінця рейки повною кількістю стикових болтів, а з іншого кінця рейки - двома болтами, один з яких повинен проходити крізь вкладиш.

Рис. 1.1. Рейкові вкладиші


Для з'єднання стиків зі вкладишами дозволяється застосовувати інвентарні накладки зі збільшеними болтовими отворами або звичайні накладки, що стягуються чотирма струбцинами. Вкладиш в усіх випад­ках повинен бути закріплений болтом. Розміри та конструкції вкладишів наведено на рис. 1.1 та у табл. 1.1.

Таблиця 1.1 Основні розміри рейкових вкладишів, мм

Типи

рейок

Параметри рейкових вкладишш

Р75

Р65

Р50

Р43

Ширина головки (а)

75,0

75,0

72,0

70,0

Висота вкладиша (б)

150,0

140,0

122,0

112,0

Відстань від верху вкладиша до осі болтового отвору (в)

80,4

78,5

68,5

62,5

Діаметр болтового отвору (г)

38,0

38,0

38,0

29,0

Відстань від осі болтового отвору до низу вкладиша (д)

70,0

62,0

84,0

50,0

Інвентарні накладки та струбцини повинні застосовуватися тих типів, що затверджені Головним управлінням колійного господарства Державної адміністрації залізничного транспорту України. Швидкість пропускання поїздів по стиках, в яких встановлені вкладиші, не повинна перевищувати 25 км/год при рейках Р50 і важчих і 15 км/год при рейках, легших Р50. Вкладиш дозволяється залишати в колії не більше ніж на добу.

Для з'єднання рейок без болтових отворів (при ліквідації зламів рей­кових плітей безстикової колії для тимчасового пропускання поїздів відповідно до п. 4.3.2 «Технічних вказівок по улаштуванню, укладанню і утриманню безстикової колії» (ЦП/0055), затверджених наказом Укр­залізниці від 27 квітня 1999 р. № 124-Ц), дозволяється застосовувати ти­пові накладки, що стягуються чотирма струбцинами. Рейки без болто­вих отворів, що лежать на упорній нитці кривих ділянок колії радіусом 1200 лї і менше, типовими накладками та струбцинами з'єднувати забо­роняється.

1.2.2. Усі шпали та перевідні бруси повинні бути укладені на свої місця й підбиті.

Для пропускання поїзда зі швидкістю до 60 км/год включно допус­кається підбивання шпал тільки в підрейковій зоні.

МОСТОВІ бруСИ ПОВИННІ бути Прикріплені ДО баЛОК ПРОГОНОВИХ СПО­РУД лапчастими болтами, а безбаластові залізобетонні плити - повною кількістю шпильок.

Час пРопУскання поїздів зі швидкістю до 25 км/год включно до-безбаЄТЬСЯ ПРИКРШЛЯТИ лапчастими болтами кожний четвертий брус, а я„„ кастові залізобетонні плити - не менше ніж чотирма шпильками, аде не ріДше ніж через 1 м.

Дозволяється при виконанні робіт пропускання поїздів зі швидкістю до 40 км/год включно при знятих контркутниках (контррейках) і проти­угінних (охоронних) кутниках або брусах. При цьому лапчасті болти по­винні бути встановлені на кожному другому брусі, а безбаластові плити закріплені повністю.

1.2.3. Баластова призма по ширині повинна бути доведена до вста­новлених розмірів, але ширина плеча повинна бути не меншою: на без­стиковій колії у прямих і кривих радіусом 600 м і більше - 25 см, а у кри­вих радіусом до 600 м - не менше 35 см з боку зовнішньої нитки колії; на ланковій колії - 20 см. Шпальні ящики повинні бути заповнені баластом не менше ніж на 2/3 від норми. Допускається залишати незасипаними не більше двох підряд шпальних ящиків за умови, що між такими ящиками буде не менше 10 ящиків, заповнених баластом.

Після закінчення основних робіт у «вікно» і при швидкості пропус­кання поїздів не більше 60 км/год допускається на залізобетонних і де­рев'яних шпалах залишати шпальні ящики не заповненими баластом всередині колії за умови, що ширина плеча баластової призми забезпе­чується на безстиковій колії: у прямих і кривих радіусом 600 м і більше -25 см, у кривих радіусом до 600 м - не менше 35 см з боку зовнішньої нитки колії; на ланковій колії - не менше 20 см.

У період підготовчих робіт на ланковій колії баласт може бути при­брано зі шпальних ящиків по кінцях шпал і поза їх торцями, а також зсе­редини шпальних ящиків. При цьому швидкості пропускання поїздів не повинні перевищувати 40 км/год при рейках Р50 і важчих у прямих і кри­вих радіусом більше 1200 м, 25 км/год в усіх інших випадках. Термін ут­римання колії в такому стані не повинен перевищувати двох діб.

З метою підготовки місць заряджання для щебенеочищувальних ма­шин безпосередньо перед наданням «вікна» допускається вирізування баласту нижче підошви шпал з підведенням під них у підрейкових пе­рерізах лежнів (шпал). Швидкість пропускання поїздів по таких місцях не повинна перевищувати 25 км/год, термін дії попередження - двох го­дин.

  1. Відводи по профілю при піднятті колії повинні бути плавними і на прямих ділянках не перевищувати 1%о при швидкості руху поїздів від 101 до 140 км/год включно, 2%о- від 81 до 100 км/год включно, 3 /оо^ від 61 до 80 км/год включно, 4%о - від 41 до 60 км/год включно і 5/оо 40 км/год і менше. Крутизна відводу більше 5%о недопустима.

  1. Колія повинна бути виправлена у плані та за профілем.

1.3. Під час пропускання поїздів по місцях робіт, що виконуються з закриттям перегону (колії, стрілочного переводу) або в інтервалах між поїздами, стан колії повинен забезпечувати рух зі швидкістю відповідн дотабл. 1.2.

Таблиця 1.2

Форма

Найменування робіт

Швидкість руху поїздів, км/год

заявки на видачу

Керівник робіт

п/п

попере­джень

Роботи, місця виконання яких огороджуються сигналами зупинки

1

Регулювання зазорів без роз­риву рейкової колії прила­дами, що перешкоджають руху поїздів

Без зниження швидкості

2

Бригадир колії

2

Поодинока заміна рейок та окремих металевих частин нецентралізованого стрі­лочного переводу, крім хрестовин з рухомими елементами; заміна рейок та контррейок стрілочних переводів, обладнаних централізацією

Теж

2

Теж

І3

Заміна накладок; заміна ізо­люючих елементів в ізо­люючих стиках

« «

2

« «

4

Рихтування безстикової ко­лії рихтувальними прила­дами зі зміщенням до 10 ми

« «

2

« «

5

Перешивання колії з застосу­ванням стяжного приладу з одночасною розшивкою більше шести суміжних кінців шпал у прямих ді­лянках і по внутрішній нитці у кривих або більше трьох суміжних кінців шпал по зовнішній нитці кривих

« «

2

« «

6

Монтаж стрілочної арматури пневматичного обдування на Централізованих стрі­лочних переводах

« «

2

« «

Продовження табл. і 2

№ п/п

Найменування робіт

Швидкість руху поїздів, км/год

Форма заявки на видачу попере­джень

Керівник робіт

7

Рихтування безстикової ко­лії рихтувальними прила­дами із зміщенням від 10 до 60 мм* включно

25

1

Дорожній майстер ^

8

Заміна хрестовин з рухоми­ми елементами і хресто­вин перехресних стріло­чних переводів

Першим двом поїздам -40 км/год; решті - вста­новлена

1

Теж

9

Заміна окремих металевих частин централізованих стрілочних переводів

Без зниження швидкості

2

« «

10

Заміна рейок у зрівнюваль-них прольотах безстико­вої колії або сезонних зрівнювальних рейок на мостах

Теж

2

« «

11

Тимчасове відновлення рей­кової пліті безстикової колії з вирізуванням де­фектного місця й укладан­ням рейки з накладками і повною кількістю болтів

25

1

« «

12

Роботи на штучних спорудах та земляному полотні, що виконуються без пору­шення їхньої цілісності при розміщенні механіз­мів, обладнання й мате­ріалів у межах габариту наближення будівель

Без зниження швидкості

2

Дорожній майстер (начальник діль­ниці), мостовий або тунельний майстер

13

Сколка полоїв у тунелях

Теж

2

Тунельний майс­тер

№ п/п

Найменування робіт

Швидкість руху поїздів, км/год

Форма заявки на видачу попере­джень

Керівник робіт

Розгонка стикових зазорів з розривом рейкової коли на рейках Р50 і важчих

25

1

Дорожній майстер

тїжігарейках, легших Р50

15

1 "

ТеяГ""-"'

15

Суцільна заміна перевідних брусів і поодинока заміна флюгарочних брусів або брусів, на яких кріпляться пристрої для переведення гостряків або рухомих сердечників хрестовин

25

1

« «

16

Розрядка температурних на-■ пружень безстикової колії

Згідно з п. 1.2.1

1

« «

17

Виправлення колії на пучи­нах з використанням пу-чинних підкладок при загальній товщині понад 50 мм

25

1

« «

18

Перешивання стрілочного переводу по ординатах (при перешиванні тільки бокової колії швидкість по прямій колії після зняття сигналів зупинки не обме­жується)

25

1

« «

19

Суцільна заміна мостових брусів на мостах довжи­ною до 50 м включно

25

1

Старший дорож­ній майстер (на­чальник дільни­ці або мостовий майстер)

Теж на мостах довжиною більше 50 м

25

1

Заступник началь­ника дистанції колії

Продовження табл. 1.2

№ п/п

Найменування робіт

Швидкість руху поїздів, км/год

Форма заявки на видачу попере­джень

Керівник робіт

20

Поодинока заміна:

мостових або мауерлатних брусів і шпал на мостах

40

1

Старший дорож­ній майстер (на­чальник дільни­ці або мостовий майстер)

підфермених брусів

25

1

Теж

21

Заміна на мостах окремих го­стряків або рамних рейок зрівнювальних приладів

40

1

« «

22

Виправлення опорних час­тин мостів

25

1

Заступник началь­ника дистанції колії або стар­ший дорожній майстер

23

Заміна елементів контркут-ників (контррейок) і про­тиугонних (охоронних) кутників або брусів

40

1

Дорожній або мос­товий майстер

24

Укладання підвісних пакетів (рейкових або спеціальної конструкції)

25

1

Заступник началь­ника дистанції колії або голов­ний інженер ди­станції колії

25

Очищення водовідвідних трубок баластових корит прогонових споруд з при­биранням баласту над ними

25

1

Дорожній або мос­товий майстер

п/п

Найменування робіт

Швидкість руху поїздів, км/год

Форма заявки на видачу попере­джень

Керівник робіт

Роботи, місця виконання яких огороджуються сигналами зменшення

швидкості

26

Заміна і додавання шпал з заміною баласту до підо­шви шпал під час ремонту колії

25

3

Бригадир колії

27

Очищення щебеню в шпаль­них ящиках на глибину до 10 см нижче підошви шпал у місцях окремих «виплесків»

40

3

На безстиковій ко­лії - дорожній майстер, на лан­ковій колії -бригадир колії

28

Піднімання ланкової колії з рейками Р50 і важчими на висоту від 20 до 60 мм

60

3

Бригадир колії

29

Піднімання ланкової колії з рейками Р43 і легшими на висоту від 20 до 60 мм

25

3

Теж

30

Піднімання безстикової колії на висоту від 20 до 60 мм

25

3

Дорожній майстер

31

Виправлення колії з викори­станням пучинних підкла­док сумарною товщиною:

від 10 до 25 мм

40

з**

Бригадир колії

від 25 до 50 мм

25

3**

Теж

32

Знімання регулюючих про­кладок з-під рейок на скріпленні роздільного типу під час підготовки колії для роботи у «вікно» виправно-підбивальних

-..^машин

25

3

« «

33

Рихтування ланкової колії з одночасним зміщенням від 20 до 60 мм включно

25

3

« «

N.

■і

Продовження табл. і

№ п/п

Найменування робіт

Швидкість руху

поїздів, км/год

Форма заявки на видачу попере­джень

Керівник робіт

34

Наплавлення в колії рейко­вих кінців

40

3

Бригадир колії та майстер наплав-лювальної ко­лони

35

Наплавлення хрестовин стрі­лочних переводів, що ле­жать в колії

40

3

Теж

36

Влаштування поперечних дренажних прорізів з укладанням рейкових па­кетів

25

3

Виконавець робіт або старший до­рожній майстер (начальник діль­ниці)

37

Обкатка колії після:

заміни колійної решітки; очищення щебеню на гли­бину більше 15 см; заміни баласту

Згідно з пункта­ми 1.6, 1.8 табл. 1.3 та 1.4

3

Теж

Роботи, місця виконання яких

(про

огороджуються подачу свистка

сигнальними знаками «С» >

38

Перегонка окремих шпал

Без зниження швидкості

Не ви­дається

Монтер колії IV розряду

39

Поодинока заміна елементів проміжних рейкових скрі­плень при одночасній роз­шивці (послабленні бол­тів) не більше трьох сумі­жних кінців шпал

Теж

Теж

Теж

40

Поодинока заміна шпал:

на ланковій колії

« «

« «

« «

на безстиковій колії

« «

« «

Бригадир колії

____ ——

Форма

Найменування робіт

Швидкість руху поїздів, км/год

заявки на видачу попере-

Керівник робіт

п/п

джень

41

Перешивання колії на де­рев'яних шпалах на ділян-£ах зі швидкостями,

км/год:

120 і менше

Без зниження

Не ви-

Бригадир колії або

швидкості

дається

монтер колії IV розряду

більше 120

Теж

Теж

Бригадир колії або монтер колії V розряду

42

Виправлення відхилень за рівнем, осідань і перекосів укладанням або заміною регулюючих прокладок товщиною до 10 мм при роздільному скріпленні

« «

« «

Бригадир колії

43

Виправлення колії з викори­станням пучинних карток сумарною товщиною до 10.мм

« «

« «

Теж

44

Виправлення колії до 20 мм підбивкою шпал елект-рошпалопідбійками

« «

7

« «

Теж підсипкою до \0мм

« «

Не ви­дається

« «

45

Рихтування ланкової колії одночасно зі зміщенням До20лш

« «

Теж

« «

— —- ... ^

_,

Закінчення табл. і

№ п/п

Найменування робіт

Швидкість руху поїздів, км/год

Форма заявки на видачу попере­джень

Керівник робіт

46

Регулювання ширини колії при нероздільному скріп­ленні з одночасним по­слабленням закладних болтів не більше ніж на трьох кінцях шпал, а при роботі зі стяжними прила­дами не більше ніж на п'я­ти кінцях шпал

Без зниження швидкості

Не ви­дається

Бригадир колії

47

Інші роботи, що виконують­ся колійною бригадою безпосередньо на колії і не огороджуються сигнала­ми зупинки або зменшен­ня швидкості

Теж

Теж

На розсуд бригади­ра колії

48

Інші роботи на штучних спо­рудах та земляному по­лотні

« «

« «

На розсуд мосто­вого або дорож­нього майстра

Примітки.

* В разі необхідності піднімання або рихтування колії одночасно на величину більше 60 мм ці роботи повинні виконуватися у «вікно» з закриттям перегону.

** Якщо при виправленні колії на пучинах укладаються пучинні підкладки, що відрізняються товщиною від пучинних підкладок, які лежать в колії, у той чи інший бік більше ніж на 15 лім, місце робіт огороджується сигналами зупинки, а заявка на видачу попередження робиться за формою 1.

1.4. На ділянках І та II груп капітальний, середній та комплекс­но-оздоровчий ремонт колії повинен здійснюватись із застосуванням виправно-підбивально-опоряджувальних машин, що прискорюють ста­білізацію колії, і повинен бути організований таким чином, щоб після виконання комплексу робіт у «вікно» стан колії забезпечував пропус­кання першого-другого поїздів зі швидкістю 25 км/год, а наступних - не менше 60 км/год. (На групи ділянки колії поділяються залежно від пере­рахованої пропускної спроможності на 01.01 поточного року. До першої групи належать найбільш вантажонапружені ділянки, коефіцієнт запов­нення наявної пропускної спроможності яких у графіку становить 0,о і вище і на яких немає достатнього запасу пропускної спроможності для надання «вікон» оптимальної тривалості навіть у період зменшення об­сягів перевезень. Друга група - вантажонапружені ділянки з кое-

заповнення пропускної спроможності в графіку від 0,6 до 0,8,

фіцієнтом пропускної спроможності для надання «вікон» тільки у

яКі мають2ішент 0бСягу перевезень. Третю групу утворюють ділянки,

період з г- надані «вікна» в будь-який час року без зменшення

на яких можу і» чг

розміру . товчі роботи до «вікна» повинні організовуватися таким

щоб стан колії до «вікна» забезпечував безпечне пропускання

чином, ^ швидкістю не менше 60 км/год, у виключних випадках - не

менше 25 км/год.

1 6 Стан колії після «вікна» залежно від характеру та умов виконан-я робіт повинен забезпечувати такі швидкості пропускання поїздів:

після заміни колійної решітки, очищення або заміни баласту, піднімання колії із застосуванням виправно-підбивальних та інших ста­білізуючих машин швидкість першого-другого поїздів, що пройдуть по колії з рейками Р50 і важчими, - до 25 км/год включно, з рейками, лег­шими за Р50, - до 15 км/год включно, наступних поїздів - згідно з табл. 1.3;

  • після заміни колійної решітки, очищення або заміни баласту, піднімання колії за відсутності виправно-підбивальних та інших ста­білізуючих машин перший-другий поїзди слід пропускати зі швидкістю до 15 км/год включно, наступні протягом 3 годин - до 25 км/год включ­но; а далі: по рейках Р65 і важчих - до 50 км/год включно; по рейках Р50 і легших - до 40 км/год включно, але не більшою за швидкості, вказані у табл. 1.3;

  • після суцільної заміни рейок на проміжному костильному скріпленні без заміни підкладок і пропускання першого—другого поїздів зі швидкістю 25 км/год наступні поїзди в період опоряджувальних робіт слід пропускати зі швидкістю 50 км/год, а з заміною підкладок -25 км/год. Швидкість пропускання поїздів після суцільної заміни рейок на роздільному скріпленні або розрядки напружень у рейкових плітях безстикової колії встановлюється відповідно до пункту 1.2 цієї Інструкції;

після суцільної заміни металевих частин стрілочного переводу, глухого перетину або перевідних брусів, заміни баласту з недостатньою несучою здатністю під стрілочними переводами і суцільної заміни мос­тових брусів швидкість першого-третього поїздів повинна бути не ільшою, ніж 25 км/год, а наступних - до 60 км/год включно;

пеіГ П'СЛЯ зваРювання рейок машиною ПРСМ - не більше 25 км/год для

ршого- третього поїздів, для решти - встановлена; манн^1СЛЯ виконання робіт на ланковій колії (при поточному утри-20 мм 3 випРавлення та рихтування колії машинами на величину до ня вст КЛЮЧН0 пропускання поїздів повинно здійснюватися без знижен-60 КА//аНАВЛЄН0Ї швиДкості, а при зміщенні 20...60 мм - не більше ^'год для першого-третього поїздів;

  • швидкість пропускання поїздів після робіт з підсилення та пеп к дови штучних споруд, включаючи заміну прогонових споруд, а тако ремонту земляного полотна повинна відповідати передбаченій ппо*3 том організації цих робіт, а за його відсутності встановлюється нача?*" ником дистанції колії залежно від стану цих споруд, але не меншою11" 15 км/год. При цьому пропускання поїздів по рейкових та інщпідвісних пакетах слід здійснювати згідно з проектом і фактичним ст* ном колії зі швидкістю не більше 25 км/год; а"

  • на безстиковій колії - у всіх випадках не більше 60 км/год для пеп шого-третього поїздів; р~

  • при застосуванні стабілізаторів колії обмеження швидкості відремонтованій ділянці повинне бути відмінене до кінця робочого дня але встановлена швидкість - не перевищувати 100 км/год. '

Швидкість більше 100 км/год встановлюється після закінчення об­катки колії (після пропускання не менше 350 тис. т брутто тоннажу)-

- за наявності в колії інвентарних рейок швидкість руху по них має становити 60 км/год. В окремих випадках допускається її обмеження 40 км/год - до укладення рейкових плітей безстикової колії, якщо це не спричиняє порушення графіку руху пасажирських і приміських поїздів.

Таблиця 1.3 Допустимі швидкості руху поїздів по відремонтованій колії

Плавні відступи

Величина перекосу, мм, при відстані між

Різниця в суміжних

стрілах вигину, мм,

виміряних від

середини хорди

довжиною 20 м

Швидкість пропускання усіх

за рівнем, мм

вершинами піків до 20 м

поїздів по місцю робіт, км/год

ДО 15

ДО 17

ДО 26

60

15...30

17. ..30

26...50

40

31...40

31...40

51...65

15

1.7. За наявності хоча б однієї несправності, що пов'язана з виконан­ ням робіт з очищення, вирізування баласту або піднімання колії на ба­ ласт, швидкості пропускання вантажних поїздів по нестабілізованш ко­ лії після закінчення робіт не повинні перевищувати наведені у табл. 1 -3.

При поєднанні відступів за напрямком у плані з перекосами та осіданнями швидкості руху поїздів слід встановлювати згідно з даними табл. 12 «Технічних вказівок до розшифровування записів колієвимірю-вальних вагонів, оцінки відступів від норм утримання залізничної рей­кової колії та при їх виявленні вжиття заходів щодо забезпечення безпе­ки руху поїздів» (ЦП/0020), що затверджені наказом Укрзалізниці від 17 січня 1996 р. №9-Ц.

1.8. Забороняється відкривати рух (або рух поїздів припиняється період обкатки колії) при виявленні хоча б однієї з несправност

рівнем - більше 40 мм; перекоси - більше 40 мм; різ-плавні В1ДС^"^НИМИ стрілами вигину - більше 65 мм. нИця між СУ ^ Пр0пустити по місцю робіт поїзд, керівник робіт, під-

і9' олію і штучні споруди до пропускання поїзду, повинен пе- готувавши к ^ залишилось на колії та поблизу неї сторонніх предметів ревірити, ч щ0 порушують габарит, чи всі працівники зійшли з

або ..!нстрУбіччя (на двоколійній ділянці - на узбіччя колії, на якій вико- колії на уз: піСля чого дати вказівку зняти сигнали зупинки та інші

нуються р^ встандВИТИ додаткові сигнальні знаки, якщо це потрібно, пе- сиг.наІ"і на те ж узбіччя і зустрічати поїзд згорнутим жовтим пра-

вом або подавати сигнал зменшення швидкості.

Після пропускання перших поїздів керівник робіт або призначений м працівник повинен оглянути колію вдруге, а несправності, що ви­никли, повинні бути негайно усунені.

1 10 На електрифікованих ділянках рух поїздів після виконання колійних робіт може бути відкритий тільки після підключення переми­чок дросель-трансформаторів, заземлення опор і споруд до рейок і вста­новлення у стиках рейкових з'єднувачів.

При укладанні інвентарних рейок терміном не більше 3 місяців допу­скається замість рейкових з'єднувачів використовувати графітове мас­тило, що підвищує струмопровідність стиків.

1.11. Під час обкатки колії після виконання робіт (до 350 тис. т брутто пропущеного тоннажу) дозволяється диференційована видача попереджень на вантажні та пасажирські поїзди за формою 3 Додатку 8. Співвідношення швидкостей руху вантажних та пасажирських поїздів наведено у табл. 1.4.

Таблиця 1.4

Співвідношення швидкостей руху вантажних та пасажирських поїздів

Швидкість пропускання вантажних поїздів, км/год

Швидкості пропускання пасажирських поїздів, км/год,

з локомотивами ЧС8, ЧС7, ЧС6, ЧС4, ЧС2, ТЗП60, ТЗП70,

електропоїздів і дизель-поїздів

25

40

40

50

50

60

60

70

70

80

80

100

Примітки.

прямують по иРські поїзди з іншими локомотивами, локомотиви всіх типів і дрезини, які 2 ЗазначДН°МУ' попеРеДження видаються, як на вантажні поїзди.

адстосовуютТ,;"'СПШВЩНОШення

між швидкостями для вантажних і пасажирських поїздів

також при наявності «виплесків».

1.12. При необхідності опоряджувальні роботи можуть викону

ся у дні, коли «вікно» для виконання ремонту колії не надається!?11" цьому допускається обмеження швидкості руху поїздів на ділянка т II груп не нижче 40 км/год. та

Таке обмеження швидкості може бути допущене щодо фронту у «вікно», але на відрізку колії не більше двох кілометрів і триваліс робочий день бригад, що виконують опоряджувальні роботи. Ю У

Опоряджувальні роботи на двоколійних ділянках І та II груп За я швидкість руху має бути меншою за 40 км/год, повинні виконуватис ИХ технологічні «вікна», передбачені для поточного утримання колії а& «вікнах» тривалістю 2-2,5 години не менше 2 разів протягом робоч ° го дня.

На одноколійних ділянках І та II груп опоряджувальні роботи пп яких швидкість руху вимагається меншою за 40 км/год, повинні, як'пва вило, виконуватися в інтервалі між поїздами. У виняткових випадках для таких робіт в оперативному порядку можуть бути надані «вікна» тривалістю 1-1,5 години.

  1. Виконання робіт з ремонту безстикової колії повинно здійсню­ватись у точній відповідності з «Технічними вказівками по улаштуван­ню, укладанню і утриманню безстикової колії» (ЦП/0055), при темпера­турах рейок у межах допустимих відхилень від температури закріплен­ня рейкових плітей (Додаток 9).

  2. Організація ремонту колії і споруд повинна забезпечувати до кінця робочого дня повне закінчення робіт або виконання такого їх обся­гу, який гарантує безпечний рух поїздів зі швидкостями, передбаченими графіком руху поїздів, технологією ремонту, проектом виконання робіт чи іншими нормативами.

2. Порядок виконання робіт у «вікно»

ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ СПЕЦІАЛЬНОГО

САМОХІДНОГО РУХОМОГО СКЛАДУ

ТА ІНШИХ КОЛІЙНИХ МАШИН

  1. «Для виконання великих за обсягом ремонтних та будівельних робіт у графіку руху поїздів мають передбачатися «вікна» і враховувати­ся обмеження швидкості, зумовлені цими роботами» (п. 8.3 Правил технічної експлуатації залізниць України).

  2. До робіт, виконання яких потребує надання «вікон», належать, капітальний, середній, комплексно-оздоровчий види ремонту коли, суцільна заміна рейок, заміна стрілочних переводів, ремонт мостів і ту­нелів, «лікування» земляного полотна, деякі роботи з будівництва ДРУ" гих колій, електрифікації залізниць, при здійсненні яких є необхідни виїзд на перегін спеціального самохідного рухомого складу та інши колійних машин.

конання робіт з поточного утримання колії, штучних спо- 2.3. Д"явИ0уху поїздів мають передбачатися технологічні «вікна», руд У гра'1КУСвітлий час доби й тривалістю не менше 1-2 годин кожне як правило, У заданих розмірів руху у необхідних випадках за рахунок при збережен истання пропускної спроможності. При виконанні

форсованого' ванюш комплексу машин та механізмів, спеціалізо-

цих робіт із ми та механізованими колонами тривалість «вікон» по- ваними ор ^ ^ Години згідно з порядком, встановленим начальни- винна стаії залізничних перевезень або начальником залізниці, ком дире ^ ВИКОНання робіт, для яких у графіку руху передбачені • виконавець робіт повинен налагодити постійний зв'язок (теле-

1ВіКНий'або по радіо) з поїзним диспетчером та з черговими по станціях,

ообмежують перегін, на якому виконуються роботи у «вікно». Щ 2 5 «Вікна», що надаються, повинні мати оптимальну тривалість, обто таку, за якої забезпечуються мінімальні затримки поїздів на весь період робіт та максимальний виробіток машин і механізмів.

2 6. При виконанні ремонтних та будівельних робіт відповідаль­ність за затримки поїздів несе виконавець робіт у «вікно».

2.7. З метою скорочення загальної тривалості часу закриття пере­ гонів та підвищення ефективності використання машин і механізмів «вікна» для капітального ремонту та заміни стрілочних переводів по­ винні надаватися здебільшого на двоколійних лініях тривалістю 6-8 го­ дин на термін ремонту перегону згідно з затвердженим технологічним процесом та варіантним графіком, а на одноколійних лініях - від 5 до 6 годин.

Для виконання середнього ремонту колії «вікна» повинні надаватися тривалістю, як правило, 5-6 годин; для комплексно-оздоровчого -4-5 годин.

2.8. Пропозиції стосовно тривалості «вікон» для капітального ре­ монту, «лікування» земляного полотна, ремонту споруд та порядку їх надання в кожному конкретному випадку розробляються залізницями та узгоджуються з Головним управлінням колійного господарства Держав­ ної адміністрації залізничного транспорту України.

Іривалість закриття перегонів на весь час капітального ремонту коли узгоджується з Головним управлінням колійного господарства, Го­ловним управлінням перевезень, Головним управлінням автоматики, те-

механіки та зв'язку, Головним управлінням електрифікації та елект-Укта"ТаЧаННЯ ДеРжавн01 адміністрації залізничного транспорту ра Де™ Та затвеРджУється першим заступником Генерального директо-

Д ржавної адміністрації залізничного транспорту України, робіт ехн°логія та організація виконання ремонтних та будівельних лізницям3 ПРИК0РД0ННИХ переходах узгоджується суміжними за­правило V *на>>для ремонтних та будівельних робіт надаються, як > У світлий час доби з урахуванням відведення 2-3 годин світло-

го часу після закінчення «вікна» для приведення колії та інших сп пристроїв у належний стан. РУД і

2.11. На ділянках з особливо інтенсивним рухом приміських жирських поїздів «вікна» у графіку руху поїздів для здійснення ремаСа" них і будівельних робіт можуть передбачатися на темний час доби гіТ~ рядок виконання робіт розробляється дирекцією залізничних переве

та узгоджується з залізницею. *ень

На ділянках, де «вікна» у графіку руху поїздів передбачаютьс темний час доби, виконавець робіт зобов'язаний забезпечити освітленНЗ місця виконання робіт - не менше 20 лк (при заміні стрілочних пеп водів - 30 лк). Ре"

  1. На ділянках І та II груп залежно від пропускної спроможност' капітальний ремонт колії повинен здійснюватися із застосуванням вели кої кількості колійних машин і механізмів (спеціального рухомого скла­ду), а також засобів форсованого використання пропускної спромож­ності.

  2. Тривалість «вікон», що надаються з метою реконструкції та капітального ремонту колії, споруд і пристроїв, і організація робіт по­винні відповідати затвердженому проекту організації виконання робіт. У проекті організації виконання робіт повинні бути обгрунтовані період здійснення робіт, фронт робіт у «вікно» та визначена необхідна кількість «вікон» оптимальної тривалості на період у рік. У проекті також вста­новлюється порядок організації руху поїздів, який передбачає заходи форсованого використання пропускної та провізної спроможності, що забезпечують рух у встановлених параметрах з мінімальними затримка­ми поїздів через «вікна».

  3. Ремонтно-будівельні роботи звичайно повинні виконуватися у велике «вікно» на одному з перегонів ділянки та під його прикриттям у суміщені «вікна» на інших перегонах і станціях даної ділянки.

  4. Ремонт колії та інших споруд і пристроїв, що виконується у не­передбачений графіком руху поїздів період, має здійснюватися звичай­но без закриття перегону. Якщо виконання цих робіт викликає не­обхідність перерви у русі, точний термін їх початку і закінчення визна­чається начальником дирекції залізничних перевезень або начальником залізниці разом з виконавцем робіт і узгоджується з начальником служ­би перевезень.

Виконавець робіт завчасно подає до відділу перевезень дирекії залізничних перевезень або до служби перевезень (в разі відсутності д рекції в структурі залізниці) заявку, в якій вказує вид робіт, триваліс > дату «вікна», порядок виїзду на перегін господарчих поїздів та їх пов у нення, а також додаткові умови виконання робіт. Заявку виконавець передньо погоджує з суміжними господарствами, які причетні до в нання робіт. Термін подання заявки встановлюється начальником рекції залізничних перевезень і повинен передбачати забезпечення р . робки варіантного графіку, заміну технологічних елементів у Р

оботи локомотивних бригад, обігу електро- й дизельних депо (Р^^сну інформацію пасажирів.

поїзд'6)' сви як. відбуваються зміни у розкладі руху пасажирських

«Вікна», чертах „уху, станцій відправлення або призначення у межах поїздів' маршру надаюТься розпорядженням начальника залізниці й уз- одніеї залізни , роловним пасажирським управлінням Державної годЖУюТЬСЯ... залізничного транспорту України. Терміни видачі дозволу адміністрац ^ зміні р03КЛаДу руху пасажирських і приміських

Ешїаїхвшмши-заздіб.

якна» надання яких викликає зміну розкладу руху поїздів, марш-мування, станцій відправлення або призначення в межах двох і руту пР^-зНИЦЬ'та відміну вантажних поїздів, надаються за дозволом г "овного управління перевезень та Головного пасажирського управ­ління Державної адміністрації залізничного транспорту України.

«Вікна» на перегонах, розташованих перед прикордонним перехо­дом при зміні графіка по станції переходу надаються з дозволу Держав­ної адміністрації залізничного транспорту України.

Терміни направлення заявок залізниць (крім дати й терміну надання «вікна», потрібно вказати про відміну вантажних поїздів, зміну маршру­ту, розкладу пасажирських поїздів та заходи, що вживаються з метою збереження графіка) до Головного управління перевезень Державної адміністрації залізничного транспорту України такі:

  • при зміні маршрутів прямування пасажирських поїздів - за 50 ка­лендарних діб;

  • при зміні розкладів руху пасажирських поїздів та відміні вантаж­них поїздів протягом 4 годин і більше (на важливих напрямках руху ван­тажних поїздів) - за 10 діб (виключаючи вихідні дні).

216.^ «Про наступне закриття перегону на одноколійній ділянці, а на двоколійній і багатоколійній - однієї або декількох колій начальник ди­рекції залізничних перевезень не пізніше ніж за добу повідомляє від­повідних керівників робіт» (п. 8.9 Правил технічної експлуатації заліз­ниць України).

У дозволі на проведення робіт з закриттям перегону слід вказувати ас, на який заплановано закриття перегону або окремої колії, та прізви-по^0 И' ЦІ° ЗДШСНІ?Є єдине керівництво цими роботами. Прізвище та говимУ Кершника Р06" поїзний диспетчер зобов'язаний повідомити чер-зволу П° СТанцмх'що обмежують перегін. За наявності відповідного до-післязак^™ переГонУ (колії) до початку робіт або відкриття його

2 17 'І!4611!*51 Р°біт оформлюються наказом поїзного диспетчера. Трафіком 1ДМШа <<вікна» та відновлення руху поїздів згідно з чинним Дається непроводиться за заявкою керівника робіт у «вікно», що по-<<вікна» чеі}13ШШЄ Н'Ж За ТРИ до^и до початку «вікна». У разі відміни Запізнення п " непередбачені обставини (поломка колійної машини, ливість відн ВД1В' аваРІя> відміна «вікна» за наказом керівництва) мож-овлення руху поїздів згідно з діючим графіком розгля-

дається керівництвом залізниці, дирекцією залізничних перевезе водиться до відома причетних терміновим наказом через оп ЬіДо- но-розпоряджувальний відділ, чергового по дирекції залізничних5^116' везень. ПеРе-

  1. Відміна наданого «вікна» і скорочення його тривалості м бути допущені тільки у виняткових випадках особою, за розпори ЯС^Гь ням якої дозволене «вікно». Повідомлення про це повинно бути н н" керівникові робіт не пізніше ніж за 12 годин до початку «вікна» ^ЗНе

  2. Керівництво роботами у «вікно» із застосуванням спеціал го самохідного рухомого складу та інших колійних машин повиН° здійснювати працівник дистанції колії (колійної машинної станцїлЄН посадою не нижче дорожнього майстра, будівельної організації - За нижче виконроба. Не

  3. Заявки на видачу попередження про роботи, що виконуються «вікно», видаються за формою 1 (Додаток 8), якщо вимагається обме ження швидкості руху поїздів після «вікна», і за формою 2 - якщо таке не вимагається.

  4. Перед закриттям перегону керівник робіт зобов'язаний подати черговому по станції, що обмежує перегін, та поїзному диспетчеру пись­мову заявку про послідовність відправлення на закритий перегін госпо­дарчих поїздів із вказівкою для кожного поїзду кілометра першої зупин­ки на закритому перегоні (або на колії перегону) і станції, куди вони по­винні повертатися після закінчення робіт.

Якщо ділянка виконання робіт знаходиться безпосередньо біля стан­ції, місце зупинки поїздів (крім першого) в заявці можна не вказувати.

Господарчий поїзд - сформований і зчеплений состав, що включає одну або кілька колійних машин, локомотив та (при необхідності) ваго­ни. Спеціальний самохідний рухомий склад, що використовується під час ремонту або поточного утримання колії, теж розглядається як госпо­дарчий поїзд.

2.22. З настанням часу початку робіт із закриттям перегону поїзний диспетчер повинен встановити, чи вільний він від поїздів або чи вільна відповідна колія на дво- чи багатоколійних ділянках, після чого дати на­ каз про закриття перегону або колії черговим по станціях, що обмежу­ ють перегін або головну колію, та керівнику робіт.

У виняткових випадках, у разі відсутності на місці робіт телефонного або радіозв'язку з поїзним диспетчером, наказ про здійснене фактичн закриття перегону або колії передається керівникові робіт черговим п станції, найближчої до місця робіт (по телефону або через посильно якого відряджають з цією метою). ,.

Забороняється починати роботи до отримання керівником р наказу поїзного диспетчера (письмового, по телефону ^ радіозв'язку) і до огородження місця робіт сигналами 3УпиНА:ко-відповідності з вимогами розділу 3 цієї Інструкції, а на електриф ^ ваних ділянках, крім того, -до одержання керівником робіт пис

. відповідального працівника району контактної ме-в0годозв0^у0 призначеного для обслуговування цих робіт, і за-„ежі< сПеи,^тактної мережі на всьому фронті робіт.

землення ко ня господарчих поїздів на перегін (або колію пере-

2.23. ВіДЛР<і емонту колії, споруд і пристроїв, виконується за

гону). заКрИ™,волом на бланку білого кольору з червоною смугою по письмовим до до заявки керівника робіт у дозволі зазначається

діагональ від початкової зупинки кожного поїзда на перегоні. місиеАКШу ооботах на закритому перегоні (колії) може застосовуватися но кілька господарчих поїздів, у тому числі й різних підпри- одночасно івництвом одного працівника, про що й зазначається у

д£во^ .. , •

Машиніст локомотива кожного господарчого поїзда (спеціального

східного рухомого складу) повинен прямувати до місця, зазначеного "лозволі на бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі. Пеоший поїзд прямує зі встановленою швидкістю, наступні - не більше 20 км/год. При цьому відстань між поїздами повинна бути не менше 1 км На місці зупинки кожного господарчого поїзда, що прямує слідом, повинен знаходитися сигналіст з переносним червоним сигналом зу­пинки.

Господарчі поїзди, що відправляються на закритий перегін з різних роздільних пунктів назустріч один одному, повинні прямувати також тільки до місця, зазначеного у дозволі на бланку білого кольору з черво­ною смугою по діагоналі, де за вказівкою керівника робіт повинен зна­ходитись сигналіст з переносним червоним сигналом зупинки. Відстань між пунктами зупинки зустрічних поїздів повинна становити не менше 1 км.

У темний час доби і за поганої видимості сигналів (туман, завірюха, криві тощо), а також за інших несприятливих умов сигналіст у місцях зу­пинки господарчих поїздів повинен укладати петарди.

Після зупинки подальші пересування господарчих поїздів по перего­ну здійснюються за вказівкою керівника робіт.

225. Якщо роботи виконуються на перегоні, обладнаному автобло­куванням, то за погодженням з поїзним диспетчером дозволяється ЯВтП£аВЛЯТИ госп°ДаРчі поїзди до місця виконання робіт за сигналами «толокування, не очікуючи закриття перегону.

пеоегг.ШИН1СТ^ кожного поїзда видається попередження про зупинку на

До В №СЩ' зазначеномУ У заявЦІ керівника робіт. відправне Н^ нку білого кольору з червоною смугою по діагоналі при чається ке™ ГосподаР!ІИХ поїздів на перегін, що підлягає закриттю, вру-РеДає його ВНИКУ.Р°біт або уповноваженому ним працівнику, який пе-складу) післ ашиністУ локомотива (спеціального самохідного рухомого мання наказу 3^.инки п°їзда на перегоні в обумовленому місці й отри-відповідна кол"013110диспетчеРа ПР° закриття перегону. Перегін або ія закривається для виконання робіт за наказом поїзного

диспетчера після звільнення від поїздів, відправлених на цей раніше за господарчі поїзди. ПеРегіц

2.26. Відправлені зі станції в одному поїзді для одночасної поб перегоні, господарчі поїзди можуть розчіплюватися або з'єднуВа °ТИна вказівкою керівника робіт. Принципи формування господарчих ^Ся.призначених для виконання ремонту колії, викладені у Додатку 1 п13Д'В'

Якщо при виконанні колійних робіт потрібне інше розміщення лекту машин у поїзді, то послідовність машин і з'єднання їх в одинК°^П для відправлення на перегін встановлюються керівником робіт П°13д

При відправленні зі станції кількох господарчих поїздів, з'єдп один з одним з метою подальшої роботи на перегоні за вказівкою"11* рівника, машиністу кожного з них необхідно видати окремий дозві КЄ бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі. На

Основні вимоги щодо забезпечення безпеки руху поїздів при тпан портуванні спеціального самохідного рухомого складу та інших колійних машин і допустимі швидкості руху викладені у Додатку 11

  1. Господарчі поїзди при виконанні робіт на перегоні або в межах станції повинен супроводжувати керівник робіт або уповноважений ним працівник. За вказівкою начальника залізниці на господарчі поїзди в не­обхідних випадках можуть призначатися головні кондуктори.

  2. До настання часу закінчення перерви в русі поїздів, встановле­ної для виконання робіт, останні повинні бути повністю закінчені; колія, споруди й пристрої - приведені у стан, що гарантує безпечний рух поїздів; сигнали зупинки - зняті (із залишенням сигналів зменшення швидкості та відповідних сигнальних знаків, якщо це необхідно).

  3. Після закінчення роботи господарчих поїздів керівник робіт зобов'язаний особисто або із залученням підлеглих працівників огляну­ти колію чи інші пристрої, що ремонтуються, на протязі всієї ділянки ро­боти, забезпечити негайне усунення виявлених недоліків, що перешкод­жають безпечному руху, а також перевірити, чи не порушують встанов­лених габаритів матеріали та механізми, що знаходяться на ділянці.

  4. Відправлення господарчих поїздів з перегону здійснюється за вказівкою керівника робіт, послідовність відправлення поїздів повинна бути заздалегідь узгоджена з поїзним диспетчером. Про намічений поря­док повернення господарчих поїздів з перегону диспетчер повідомляє чергових по станціях, що обмежують перегін.

  5. Відкриття перегону (колії) здійснюється за наказом поїзно диспетчера тільки після отримання повідомлення (письмового, по те фону або радіозв'язку) від начальника дистанції колії або уповнова ного ним працівника, відповідального за безпеку руху (за посадо ^ нижче дорожнього майстра) про закінчення колійних робіт або ро 1 ^ штучних спорудах, про відсутність на перегоні господарчих поїзді ^ про їхнє відправлення по правильній колії двоколійного пеРег0ЇІУ'е3а-кож про відсутність інших перешкод для безпечного руху поїздів лежно від того, яке підприємство виконувало роботи.

■ лення передається поїзному диспетчеру безпосе- Зазначене повідо п0 найближчій станції. Отримане по телефо-

пЄдньо або чЄР,еа3^7повіДомлення поїзний диспетчер записує в Журнал їуаборапсь3ких розпоряджень. ДИСПошДом^ння передається за такою формою:

«ДНЦ 20 р. робота

____ : г— (найменування робіт)

на км коли, перегону

__—— закінчена о _год. хв.

-ЛїаймОД^я1теря™У) ~

пепегін може бути відкритий для руху поїздів зі швидкістю

ометру, не більше км/год (або встановленою швидкістю)

Підпис_ -»

2 32 Відновлення дії існуючих пристроїв СЦБ і зв'язку або електро­постачання (якщо робота їх порушувалася) виконується після отриман­ня повідомлення відповідно від старшого електромеханіка СЦБ або енергодиспетчера.

2 33. Якщо на двоколійних перегонах, обладнаних автоблокуван­ням, господарчі поїзди після закінчення робіт відправляються на станцію по правильній колії, то рух їх незалежно від наявності у маши­ністів дозволу на бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі здійснюється за сигналами автоблокування зі встановленою швидкістю. В інших випадках швидкість руху господарчих поїздів, окрім першого, що повертаються після роботи на перегоні, повинна становити не більше 20 км/год, а відстань між ними - не менше 1 км.

Швидкість руху господарчого поїзда вагонами вперед за наявності радіозв'язку між локомотивом і колійною машиною в голові поїзду за­лежно від конструкції колійної машини допускається не більше 40 км/год.

2.34. Господарчі поїзди, що після закінчення роботи на перегоні прямують один за одним, дозволяється приймати на одну й ту саму колію станції або на вільну ділянку іншої колії, зайнятої рухомим скла­дом, згідно з п. 10.29 і 10.30 Інструкції з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України.

гонівї ВідпРавлення господарчих поїздів на перегони (колії пере-рактеп ДЄ 5Є ВИК0НУЮТЬСЯ роботи з ремонту споруд і пристроїв або ха-уснпііч не вимагає закриття перегону (колії), здійснюється за

3^чазівкою по'йного диспетчера. ними лпа п"1 П013ди відправляються на перегін за дозволами, передбаче-

Керівни В1ДНИХ-3аС°бІВ сигналізаЧії та зв'язку. бУття (повео°В1 Р°^т * машиністу видається попередження про час при­чин у пппЗ ня^ П013Да на станцію. Займати перегін понад час, вказа-У попередженні, забороняється.

До виїзду господарчого поїзда з перегону керівник робіт зобов'яза­ний переконатися у відсутності перешкод для нормального руху.

  1. Порядок руху поїздів по колії, залишеній для руху на дво­колійних та багатоколійних перегонах у період закриття для ремонтних робіт однієї з колій, з урахуванням здійснення необхідних заходів щодо кращого використання пропускної спроможності (пропускання з'єдна­них поїздів, рух поїздів на відстані видимості або з розмежуванням ча­сом, застосування тимчасових пристроїв автоблокування, відкриття тимчасових постів тощо) встановлюється начальником залізниці.

  2. Якщо господарчий поїзд має стоянку на перегоні, то під час стоянки біля нього або машини повинен знаходитися з ручним червоним сигналом головний кондуктор, а в разі його відсутності - керівник робіт або уповноважений ним працівник колійного господарства, що виконує обов'язки головного кондуктора. Він зобов'язаний перевірити ви­димість хвостових сигналів, уважно спостерігати за перегоном і у випад­ку появи поїзду, що прямує слідом, вжити заходів щодо його зупинки.

  1. Якщо під час роботи колійної машини (розвантаження баласту з піввагонів через люки) на перегоні двоколійної лінії частини машини виходять за межі габариту рухомого складу, то ділянка роботи по сусід­ній колії огороджується з обох боків сигналами зупинки. Усім поїздам, що рухаються по сусідній колії, видаються попередження. Заявка на них складається за формою 6 (Додаток 8).

  2. Якщо частина колійної машини під час роботи виходить за межі габариту рухомого складу з боку міжколійя, то біля машини пови­нен знаходитися сигналіст з переносним червоним сигналом зупинки. Огородження сусідньої колії сигналами зупинки виконують призначені сигналісти, що укладають по три петарди на відстані Б від колійної ма­шини або господарчого поїзду і, відійшовши від петард на 20 ти у на­прямку місця робіт, показують ручний червоний сигнал у сторону мож­ливого підходу поїзда (перелік перегонів із вказаними відстанями Б, на яких укладаються петарди, визначається наказом начальника залізниці). При появі поїзда сигналіст біля петард повідомляє про це керівника робіт згідно з порядком, встановленим п. 3.10 цієї Інструкції.

Керівник робіт після отримання від сигналіста повідомлення про під­хід по сусідній колії поїзда зобов'язаний негайно припинити роботу ко­лійної машини, перевірити колію та дотримання умов габариту, після чого дати дозвіл сигналістам на зняття петард у порядку, встановленому в п. ЗЛО цієї Інструкції.

2.40. При роботі на дво- і багатоколійних перегонах електробаласте-ра зі щебенеочищувальним пристроєм, щебенеочищувальних машин інших типів, а також виправно-підбивально-опоряджувальної машини ВПО-3000, що мають негабаритність у робочому стані, пропускання поїздів по сусідній колії з негабаритним вантажем забороняється.

Пропускання по сусідній колії інших поїздів здійснюється після при­пинення роботи зазначених вище машин. При цьому швидкість пропус-

кання рухомого складу габариту 1-Т при міжколійі 4100 мм у прямих і відповідному розширенні в кривих повинна бути не більше 40 км/год, а габариту Т - 25 км/год. При міжколійі більше 4100 мм у прямих і відпо­відному розширенні в кривих дозволяється пропуск рухомого складу га­баритів 1-Т і Т зі швидкістю до 50 км/год включно. За наявності на ма­шині і на фронті робіт апаратури радіозв'язку та оповіщення пра­цівників допускається швидкість пропускання поїздів при роботі ВПО-3000 70 км/год.

При виконанні робіт із застосуванням колієукладального крана УК-25 при міжколійі' від 4100 до 5500 мм у прямих і відповідному роз­ширенні в кривих пропускання по сусідній колії рухомого складу габа­ритів 1-Т і Т допускається зі швидкістю до 50 км/год включно, а за наяв­ності апаратури радіозв'язку і оповіщення працівників - до 60 км/год включно.

Пропускання поїздів по сусідній колії під час роботи колієукладаль­ного крана УК-25СП забороняється.

При одночасній роботі кількох колійних машин швидкість пропус­кання поїздів встановлюється згідно з тією з них, яка зумовлює більше обмеження швидкості.

2.41. При роботі на перегонах щебенеочищувальних машин (при­ строїв) усіх типів необхідно дотримуватись таких додаткових вимог:

  • під час роботи машини (пристрою) жодна з її частин не повинна виступати у бік міжколійя на відстань більше 1950 мм від осі колії, що ремонтується;

  • під час приведення робочих органів машини (пристрою) у робочий стан (при заряджанні) за умови виходу окремих її частин у бік міжколійя на відстань понад 1950 мм від осі колії, що ремонтується, пропускання поїздів по сусідній колії забороняється;

  • при роботі машин з глибоким очищенням щебеню на хрестовинах стрілочних переводів сусідня колія повинна бути закрита для руху всіх поїздів, якщо плече баластової призми цієї колії залишається меншим за нормальний розмір;

  • для недопущення перекосів машини за рахунок впливу просідання ресор візків ферми 1 перед початком заряджання щебенеочищувального пристрою ресори повинні бути вимкнуті на весь період роботи. Ресори включаються після розрядження машини і приведення її у транспорто­ваний стан;

  • під час приведення несучої рами щебенеочищувального пристрою у робочий стан (при заряджанні) та у транспортований стан (при розряд­жанні) пропускання поїздів по сусідній колії забороняється. Сусідня колія повинна буди огороджена сигналами зупинки.

2.42. При роботі на перегоні виправно-підбивально-опоряджуваль- ної машини ВПО-3000 необхідно дотримуватись таких додаткових вимог:

  • перед початком роботи машини на дво- і багатоколійних ділянках колії підкрилок з закрилком і з'єднувальною тягою планувальника відкосів з боку міжколійя знімаються;

  • під час приведення машини у робочий стан (при заряджанні) і в транспортований стан (при розряджанні), а також при роботі підбиваль­них органів пропускання поїздів по сусідній колії забороняється;

  • під час роботи крило дозатора з боку міжколійя повинно бути при­крито так, щоб воно не виходило за межі габаритних розмірів передньої кабіни машини; крило планувальника укосів з боку міжколійя повинно бути опущене на баласт і прикрите впритул до несучої балки вібропли-ти; ущільнювач укосів з боку міжколійя повинен бути піднятий в транс­портне положення.

2.43. При роботі укладальних кранів слід дотримуватись таких вимог:

  • до пропускання поїзда ланки рейко-шпальної решітки повинні знаходитися в пакетах на крані, лежати на баластовій призмі або в колії;

  • працівники, зайняті на перетягуванні пакетів, після отримання по­відомлення про наближення поїзду повинні зійти на узбіччя.

  1. При роботі баластоочищувальної машини БМС перед пропус­канням поїзда її необхідно зупинити і перевірити її положення і поло­ження тракторів відносно сусідньої колії.

  2. При очищенні колії роторним снігоочисником на двоколійній ділянці, коли друга колія очищена, поїзди, що рухаються по цій очи­щеній колії, пропускаються зі швидкістю, встановленою керівником робіт, а в необхідних випадках - з провідником. Це зазначається у попе­редженні, заявки на яке видаються за формою 6 (Додаток 8).

Місце роботи роторного снігоочисника огороджується по сусідній колії сигналами зупинки. Для пропускання поїзда робота снігоочисника припиняється і крила закриваються. Оповіщення про наближення поїзда і передача розпоряджень керівника робіт про зняття сигналів зупинки здійснюються у порядку, встановленому п. 3.10 цієї Інструкції.

2.46. При роботі снігоочисника вагонного типу або струга на дво- чи багатоколійній ділянці з закритими крилами з боку міжколійя суміжна колія сигналами не огороджується, але поїздам, що прямують по сусід­ ній колії, видаються попередження за формою 5 Додатку 8.

Ці попередження видаються черговими по станціях за вказівкою поїзного диспетчера. За необхідності роботи снігоочисника або струга із відкритим крилом з боку міжколійя сусідня колія для руху поїздів закри­вається.

Про подальші роботи з очищення станційних колій від снігу із засто­суванням снігоприбиральних або снігоочисних машин, а також при ви­конанні пробних поїздок на перегонах у період підготовки до зими працівники дистанції колії за посадою не нижче старшого дорожнього майстра (начальника дільниці) повинні повідомляти працівників дис­танції сигналізації та зв'язку й дистанції електропостачання.