Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
623.62 Кб
Скачать
  1. Референдум: предмет, поняття, види.

Референдум (лат. — те, що повинно бути повідомленим) — засіб вирішення шляхом голосування кардинальних проблем за гальнонаціонального і місцевого значення (прийняття консти туції, інших важливих законів або внесення до них змін, а також інших рішень з найважливіших питань). Референдум є одним із важливих інститутів безпосередньої демократії, проводиться з метою забезпечення народовладдя — безпосередньої участі гро мадян в управлінні державою і місцевими справами.

розрізняють референдуми імперативний і консультативний, конституційний і законодавчий, обов'язковий і факультативний. Імперативний і консультативний референдуми різняться за юридичними наслідками. Рішення, винесене імперативним референдумом, має загальнообов'язкове значення і не потребує жодного затвердження. Імперативним, наприклад, був референдум 1 грудня 1991 р., під час якого визначалося, бути чи ні Україні незалежною державою. Результати консультативного референдуму юридичної сили не мають. Його призначення полягає у з'ясуванні думки виборців щодо певного питання. Конституційним називається референдум, унаслідок якого змінюється, приймається або відхиляється конституція. Якщо ж ці питання вирішуються стосовно звичайного закону, то референдум називається законодавчим. Обов'язковим вважається референдум, проведення якого є обов'язковим для вирішення визначених Конституцією проблем. Відповідно до ст. 73 Конституції України обов'язковим є всеукраїнський референдум з вирішення питань щодо зміни території України. Факультативним називається референдум, коли ініціатива його проведення з того чи іншого питання залежить від законодавчого органу або волевиявлення уряду. Законом не визначено, в яких випадках і з яких питань може бути проведений факультативний референдум.

  1. Система органів державної влади в Україні

Державна влада в Україні здійснюється за принципом її поділу на законодавчу, виконавчу і судову. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада України. Президент України є главою держави і виступає від її імені. Вищим органом у системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів України. Судочинство в Україні здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції. Система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципом територіальності і спеціалізації.

1. Верховна Рада України

як єдиний орган законодавчої влади в Україні

Верховна Рада України розглядає та вирішує питання державного і суспільного життя, що потре бують урегулювання законами України, а також здійснює установчі та контрольні функції, передбаче ні Конституцією України. Вона приймає закони, по станови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених Конститу цією.

2. Президент України — глава держави

Президент України є главою держави і ви ступає від її імені. Він є гарантом державного сувере нітету, територіальної цілісності України, додержан ня Конституції України, прав і свобод людини і гро мадянина.

Новообраний Президент України вступає на пост не пізніш як через ЗО днів після офіційного оголо шення результатів виборів, із моменту складення присяги народові на урочистому засіданні Верховної Ради України.

3. Кабінет Міністрів України — Уряд України

Основними напрямками діяльності органів державної виконавчої влади в Україні є реалізація двох основних функцій: виконавчої та розпорядчої. Виконавча функція характеризується тим, що ці ор гани безпосередньо виконують нормативні приписи та інші акти законодавчої влади. Розпорядча функ ція характеризується тим, що для виконання актів законодавчої влади органи виконавчої влади від свого імені видають управлінські акти, дають відповідні розпорядження.

Кабінет Міністрів — вищий орган у системі орга нів виконавчої влади — відповідальний перед Пре зидентом України, підконтрольний і підзвітний Вер ховній Раді України. У своїй діяльності Кабінет Міністрів України керується Конституцією України і законами України, актами Президента України.

До складу Кабінету Міністрів входять Прем'єр-мі ністр України, Перший віце-прем'єр-міністр, три ві-це-прем'єр-міністри, міністри. Персональний склад Кабінету Міністрів України призначається Прези дентом України на подання Прем'єр-міністра Ук раїни.

4. Центральні та місцеві органи виконавчої влади в Україні

Міністерства та інші центральні органи дер жавної виконавчої влади (комітети, управління) Ук раїни здійснюють керівництво дорученими сферами суспільного життя, несуть відповідальність за їх роз виток і в межах своїх повноважень видають акти, ор ганізують і контролюють їх виконання. Вони вида ють накази, інструкції, директиви, настанови, стату ти, правила, рішення колегій. Ці нормативно-правові акти підлягають реєстрації у Міністерстві юстиції України.

Виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації, їх склад формують голови місцевих державних адміністрацій. Останні призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. Вони під час здійснення своїх повноважень відповідальні перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України, підзвітні й підконтрольні органам вико навчої влади вищого рівня. Місцеві державні адмі ністрації підзвітні й підконтрольні також радам у частині повноважень, делегованих їм відповідними районними та обласними радами.

5. Органи місцевого самоврядування в Україні

Місцеве самоврядування є правом територі альної громади — жителів села чи добровільного об' єднання в сільську громаду жителів кількох сіл, се лища та міста — самостійно вирішувати питання міс цевого значення в межах Конституції та законів України. Воно може здійснюватися територіальною громадою як безпосередньо, так і через органи місце вого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їхні виконавчі комітети.

Органами місцевого самоврядування, які репре зентують спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ і міст, є районні та обласні ради.