Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пром_1-45_61-103_121_125-128_131-132_136-164.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
279.44 Кб
Скачать

145. Принципи побудови організаційних структур управління маркетингом на підприємстві.

Організація марк-гу на під-ві базується на відповідних орг-них структурах. Створення таких підрозділів базується на таких принципах:

1) Цілеспрямованість - орг-ція марк-гу має відповідати цілям, філософії та політиці під-ва, бути чітко сформульованою, мати кількісні виміри. Діял-ть марк-вих підрозділів має бути спрямована на вирішення суто марк-вих проблем, бути орієнтованою на споживачів і на активну діяльність на ринку.

2) Чіткість орг-ної структури - вона повинна бути спеціалізованою, відповідати напрямкам діял-ті під-ва, комплексно вирішувати проблеми вир-ва і збуту, забезпечувати єдність керівництва з маркетингу.

3) Структуризація стадій - в організації марк-гу потрібно поєднати стратегічне, тактичне і оперативне управління під-вом, при цьому тактика мусить бути підкорена стратегії.

4) Гнучкість – орг-ція марк-гу на під-ві має оперативно реагувати па зміни у навкол. середовищі.

5) Стимулювання активності і творчості працівників - досягається делегуванням прав і відповідальністю за результати роботи, ефективною системою заходів заохочення.

6) Координованість і узгодженість дій окремих підрозділів і виконавців.

146. Ознаки побудови організаційних структур управління маркетингом на підприємстві, їх характеристика та застосування.

Кожне під-во самостійно формує свою марк-ву структуру. Можна виділити кілька типових моделей марк-вих структур:

1)Функціональна - передбачає розподіл обов’язків між відділами щодо виконання певних марк-вих функцій (планування продукції, марк-ві дослідження, реклама, збут, сервіс). Викор-ся на пром-вих під-вах, що випускають невеликий обсяг товарів і перебувають у стадії зростання або їхня продукція не сильно диверсифікована.

2)Товарна - на під-ві є декілька керівників марк-гу, відповідальних за певний товар і підпорядкованих віце-президенту з марк-гу. Вона поширена на великих під-вах з диверсифікованим вир-вом, які випускають широкий асортимент товарів за різними технологіями вир-ва. Це дозволяє швидко реагувати на зміни на ринку, але ускладнює реалізацію єдиної марк-вої програми.

3)Регіональна - наявність на під-ві окремих відділів, діяльність яких орієнтована на певні регіональні ринки. Вона актуальна для фірм, які діють на ринках з чітко визначеними межами регіонів, а також за кордоном (європейське, східноєвроп. відділення фірми тощо).

4)Сегментна - наявність на під-ві окремих відділів, діяльність кожного з яких орієнтована на певний сегмент споживачів. Це дозволяє задовольнити потреби споживачів не гірше, ніж це роблять організації, які обслуговують лише один сегмент. Вона найкраще орієнтована на споживача.

5)Змішана - поєднання перерахованих структур (функціонально-товарна; функціонально-регіональна; товарно-регіональна тощо).

6)Матрична - має вигляд матриці, в якій кожен елемент матриці має подвійну підпорядкованість. Вона ефективна при широкій номенклатурі продуктів і великій кількості ринків, а також при виведенні нового товару на ринок.