Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi_yak_ekonomichna_kategoriya-1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
278.64 Кб
Скачать
  1. Залежно від стадії здійснення фінансового контролю він поділяється на:

попередній, поточний, наступний.

  1. Попередній фінансовий контроль проводиться до здійснення фінансової діяльності з метою недопущення незаконних фінансових операцій.

  2. Поточний контроль здійснюється у ході проведення фінансових операцій .

  3. Наступний контроль проводиться після закінчення певного періоду (за підсумками місяця, кварталу, року) під час розгляду бухгалтерської і статистичної звітності шляхом аналізу та ревізії.

  4. Виділяють такі основні методи фінансового контролю: документальні ,натуральні.

  5. Ревізія – це метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи чи організації на предмет дотримання законодавства з фінансових питань, достовірності обліку і звітності, а також спосіб документального викриття недостач, витрат, привласнень та крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань. Ревізії проводять державні та недержавні органи фінансового контролю.

  6. Перевірка – це обстеження окремих ділянок фінансово-господарської діяльності підприємств або їх підрозділів на основі документації та видаткових документів і визначення можливості виправлення виявлених порушень. Наслідки перевірки оформляються довідкою або доповідною запискою.

  7. Обстеження – передбачає вивчення усіх аспектів фін-госп. діяльності підприємств., організацій чи установ, до моменту проведення будь-якого методу фін. контролю.

***

  1. Управління фінансами – це втручання в розподільчі процеси з метою ліквідації диспропорцій, подолання недоліків,забезпечення досягнення запланованих результатів.

78.Стратегічне управління фінансами в Україні здійснюють Верховна Рада,Кабінет Міністрів , апарат Президент.

  1. Оперативне управління фінансами в Україні здійснюють Рахункова Палата Верховної Ради,Міністерство Фінансів,державне казначейство,Державна податкова служба, Пенсійний фонд,Фонди соціального страхування .

80.Міністерство фінансів України виконує такі функції: контролююча, регулююча.

  1. Основними функціями ДПС України є контроль за фін. - госп. діяльністю фізичних і юридичних осіб, веде повний облік платників податків.

  2. Державна фінансова інспекція України здійснює держ. контроль за витрачанням коштів та матер. цінностей, станом та достовірністю бух.обліку і звітностю у міністерствах і відомствах, бюджетних установах.

  3. Державне казначейство організовує здійсн. контроль за процесами викон. бюджетів.

  4. Національний банк України здійснює фінансовий контроль в сфері грош.-кред. відносин, також контролює діяльність комерц. банківських структур.

  5. Фінансове право – це самостійна галузь публічного права, яка містить сукупність юридичних норм, що регулюють суспільні відносини, котрі виникають у процесі створення, розподілу і використання фондів грошових коштів держави та органів місцевого самоврядування, необхідних для реалізації їхніх завдань та функцій. …

*ПОДАТКИ**

  1. Податки як економічна категорія – це обов’язкові платежі, які законодавчо встановлюються державою, сплачуються юрид. і фіз. особами у процесі розподілу та перерозподілу частини вартості ВВП й акумулюються в центр.грош.фондах для фін. забезп. виконання державою покладених на неї ф-ій.

  2. Характерними особливостями податку, порівняно з іншими обов’язковими платежами до бюджету є: нецільовий, безоплатний, неповоротний обов’язковий платіж.(односторонній характер, є виключно атрибутом держави, )

  3. Податки виконують такі функції: фіскальна, розподільчо-регулююча, контрольна, стимулююча.

  4. Зміст фіскальної функції податків полягає в тому, що за допомогою податків податкові надходження мають бути постійними і рівномірно розподілятися за регіонами.

  5. Розподільчо-регулююча функція полягає в тому, що за допомогою податків полягає у впливі податків на різні сторони діяльності їх платників.

  6. До основних елементів податку належать: суб’єкт, об’єкт, джерело сплати, податкова ставка, податкова квота.

  7. За економічним змістом об’єкта оподаткування розрізняють: податки на доходи, споживання, майно, ресурсні платежі.

  1. До податків на доходи відносять податок на прибуток, на дохід.????

  2. Податки на споживання - це непрямий податок на кінцеве споживання товарів і послуг

  3. Податки на майно – це обов’язкові платежі, які стягуються доти,доки майно перебуває у власності.

  4. Ресурсні платежі (платежі рентного характеру) – це плата за спеціальне використання природних ресурсів

  5. За формою оподаткування виділяють податки прямі і непрямі.

  6. Прямі податки – це встановлюються безпосередньо щодо платників і сплачуються за рахунок їхніх доходів, а сума податків залежить від розмірів об’єкта оподаткування.

  7. Непрямі податкице встановлюються в цінах товарів і послуг і сплачуються за рахунок цільової надбавки, а їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів.

  8. За рівнем державних структур, що впроваджують податки, їх поділяють на: загальнодержавні, місцеві.

  9. Податкова політика – це діяльність держави у сферах запровадження, правового регламентування та організації справляння податків і податкових платежів до централізованих фондів грошових ресурсів держави.

  10. Податкова система – це сукупність установлених у країні податків і обов’язкових платежів податкового характеру та механізму їх справляння.

  11. Система оподаткування – це сукупність податків і зборів у бюджети і державні цільові фонди, що стягуються у встановленому законом порядку.

  12. Принципи функціонування податкової системи України згідно з Податковим кодексом України: одноразове оподаткування одного й того самого об'єкта; рівність суми сплаченого податку вартості отриманих від держави благ та послуг; цільове призначення кожного виду податку, тобто його спрямованість на покриття конкретних видів витрат бюджету; застосування нових податків повинно відбуватися лише для покриття нових витрат держави, а не дефіциту бюджету; вони мають бути простими і зрозумілими для платників податків, умов оподаткування; стягнення податків у зручний для платника час і зрозумілим для нього методом оподаткування; звітування уряду про використання податків.

  13. Відповідно до Податкового кодексу в Україні справляються такі загальнодержавні податки та збори: …листки

  14. Відповідно до Податкового кодексу в Україні справляються 5 місцевих податків та зборів: …листки

  15. Податок на додану вартість – це вид універсального акцизу,який встановлюється за єдиною ставкою до всього обороту, платниками якого є всі юрид. і фіз. особи, які здійснюють від свого імені виробничу чи іншу підприємницьку діяльність на терит. Укр.; і справляється він в Україні за двома ставками -1. 20% - включ. в ціни товарів, робіт, послуг.2. 16,667% - визначення суми ПДВ.

  16. Акцизний податок – це вид специфічних акцизів, що встановлюються за індивідуальними ставками для кожного товару.

  17. Підакцизними товарами в Україні є алкоголь(крім пива), тютюнові вироби, автомобілі??????????

  18. Платниками акцизного податку можуть бути національні виробники підакцизних товарів та суб’єкти, що імпортують чи реалізують ці товари.

  19. Мито – це непрямий податок, що стягується з товарів, які переміщуються через митний кордон країни.

  20. Митна вартість – це ціна, що фактично сплачена або підлягає сплаті за товари та інші предмети, які підлягають митному обкладенню, на момент перетину митного кордону України. При визначенні митної вартості до неї включаються ціна товару, зазначена в рахунку-фактурі, а також такі фактичні витрати, якщо їх не включено до рахунку-фактури: на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України; комісійні та брокерські; плата за використання об'єктів інтелектуальної власності, що належить до даних товарів та інших предметів і яка повинна бути оплачена імпортером (експортером) прямо чи побічно як умова їх ввезення (вивезення).

  21. Митний тариф – це систематизований перелік ставок ввізного мита, яке справляється з товарів, що ввозяться на митну територію України.

Митний тариф України прийнятий Законом України «Про Митний тариф України»

  1. Податок на прибуток – це прямий податок, сплачуваний підприємствами з прибутку, одержаного від реалізації продукції (робіт, послуг), основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей, а також із прибутку від орендних операцій, роялті та від позареалізаційних операцій. платниками якого є юридичні особи, а ставка його в Україні встановлена в розмірі 25%.

  2. Податок з доходів фізичних осіб – це плата фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу або розташовано особу, що утримує цей податок згідно з законом „Про податок з доходів фізичних осіб”., платниками якого є : резидент, який отримує як доходи з джерелом їх походження з території України, так і іноземні доходи; нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походження з території України., і справляється він в Україні за ставкою 15%.

  3. Податкова соціальна пільга – це сума, на яку платник податку з доходів фізичних осіб має зменшити суму свого загального місячного оподаткованого доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати. Відповідно до Закону України „Про Державний бюджет України на 2012 рік” прожитковий мінімум для працездатних осіб та розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2012 року встановлено на рівні 1073 гривні. Тому у 2012 році податкова соціальна пільга має застосовуватися до нарахованої місячної заробітної плати при умові неперевищення такої заробітної плати суми 1500 грн. (1073 грн. х 1,4).

При цьому податкова соціальна пільга (ПСП) у 2012 році дорівнює:

І категорія (100% ПСП) – 536 грн. 50 коп. (1073 х 50%);

ІІ категорія (150% ПСП) – 804 грн. 75 коп.;

ІІІ категорія (200% ПСП) – 1073 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]