Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi_yak_ekonomichna_kategoriya-1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
278.64 Кб
Скачать
  1. Контролюючими органами є державний орган, який у межах своєї компетенції, визначеної законодавством, здійснює контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування податків, зборів, інших обов'язкових платежів та погашенням податкових зобов'язань чи податкового боргу. Контролюючими органами є:1) митні органи — стосовно ввізного та вивізного мита, акцизного збору, податку на додану вартість, інших податків і зборів (обов'язкових платежів), які відповідно до законів справляються при ввезенні (пересиланні) товарів і предметів на митну територію України або вивезенні (пересиланні) товарів і предметів з митної території України;2) установи Пенсійного фонду України — стосовно внесків до Пенсійного фонду України;3) установи Фондів соціального страхування України — стосовно внесків до Фондів соціального страхування України;4) податкові органи — стосовно податків і зборів (обов'язкових платежів), які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених вище.

  2. Основними функціями дпа України є: …

-розробка нормативно-методичного забезпечення механізму дії законів про окремі податки;- контроль за діяльністю низових рівнів податкової служби;-кадрова політика;-розроблення основних напрямів, форм і методів проведення перевірок додержання податкового та валютного законодавства;- прогноз, аналіз надходження податків, інших платежів, джерел податкових надходжень, розроблення пропозицій щодо їх збільшення та зменшення втрат бюджету.

  1. До структури органів державної податкової служби входять

*БЮДЖЕТ**

  1. Бюджет держави як економічна категорія – це сукупність грошових відносин, пов'язаних з розподілом і перерозподілом ВВП і національного багатства, з метою формування і використання основного централізованого фонду грошових коштів, призначеного для забезпечення виконання державою ії функцій

  2. Бюджет держави виконує такі функції - розподільча, контролююча.

  3. Зміст розподільчої функції визначається …визначається процесами розподілу і перерозподілу фін. ресурсів між різними підрозділами суспільного виробництва.

  4. Контрольна функція бюджету полягає в тому …бюджет об’єктивно через формування і використання централізованого фонду грошових коштів держави відображає економічні процеси, які протікають у структурних ланках економіки

  5. За матеріальним змістом бюджет є …основним централізованим фондом грошових коштів держави.

  6. Характерними ознаками бюджету держави є (6 ознак): …1. Виключним правом на розпорядження коштами фонду.2. державно-правовим регулюванням процесу формування і використання коштів фонду.3. одностороннім рухом грошових коштів .4.строго цільовим призначенням фонду.5. динамічністю.6.мобільністю і масштабністю.

  7. За формою бюджет є …основним фінансовим планом держави.

  8. За організаційною будовою бюджет держави є … центральною ланкою фінансової системи суспільства та основною ланкою державних фінансів.

  9. За правовим характером бюджет держави є …юридичним актом.

  10. Бюджетна політика – це …діяльність органів державної влади, державного управління та місцевого самоврядування , спрямована на визначення стратегічної мети, напрямків, завдань і пріоритетів розвитку бюджетних відносин , засобів бюджетної тактики для їхнього досягнення, а також застосування цих засобів.

  11. Найважливішими завданнями бюджетної політики є: … розроблення бюджету,здійснення практичних дій, спрямованих на досягнення поставлених цілей.?????

  12. Бюджетна стратегія – це …цілісна система дій держави, спрямована на реалізацію мети, завдань та пріоритетів тривалого курсу бюджетної політики, розрахованого на тривалу перспективу, що передбачає вирішення глобальних завдань, визначених економічною стратегією.

  13. Бюджетна тактика – це …форма реалізації бюджетної стратегії, комплекс адаптивних заходів впливу держави на стан функціонування конкретних бюджетних взаємовідносин з метою надання їм параметрів, визначених завданнями бюджетної стратегії.

  14. Бюджетний механізм – це …налагоджена економічна структура, яка відображає послідовність і способи дій відповідних державних органів у процесі мобілізації і використання бюджетних коштів.

  15. Складовими бюджетного механізму є: …забезпечуючі, оперативні, ретроспективні підсистеми.

  16. До організаційних форм бюджетного механізму належать …бюджетне прогнозування, програмування, планування, оперативне управління, бюджетний контроль.

  17. До форм бюджетного забезпечення відносять …кошторисне фінансування, бюджетне інвестування, кредитування, субсидіювання, дотування, резервування.

  18. Важелями бюджетного регулювання вважають …податки, обов’язкові збори, неподаткові платежі, міжбюджетні трансферти, бюджетні призначення, зобов’язання, асигнування.

  19. Під бюджетними стимулами розуміють …бюджетне фінансування, пільги, відшкодування.

  20. Бюджетними санкціями є …штрафи, пеня.

  1. Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, розподіл доходів і видатків між окремими ланками, правові основи функціонування бюджетів, встановлення характеру взаємовідносин між бюджетами, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. …

  2. Бюджетна система – це … сукупність самостійних відокремлених взаємопов'язаних між собою ланок, у яких функціонують бюджетні відносини.

  3. До складу бюджетної системи України входятьдержаний бюджет і місцеві 13тис

  4. Бюджетна система ґрунтується на таких принципах (11 принципів): 1.єдності 2збалансованості 3самостійності 4повноти 5обгрунтованості 6ефективності 7субсидіарності 8цільового використання бюджетних коштів 9справедливості та неупередженості 10публічності та прозорості 11відповідальності учасників бюджетного процесу

  5. До складу зведеного бюджету області входять: …бюджет обласний, районний, міста

***

  1. Доходи бюджету – це частка централізованих ресурсів держави, які потрібні для виконання нею відповідних функцій. Вони виражають економічні відносини, що виникають у процесі формування основного централізованого фонду грошових коштів і надходять у розпорядження органів державної влади та управління.

  2. Доходи бюджету поділяються на такі групи: За групами і видами доходи бюджету поділяють на: податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, міжбюджетні трансферти.

147. До податкових надходжень відносять Податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості: Збори за спеціальне використання природних ресурсів: Внутрішні податки на товари та послуги: Податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції.

148. Неподатковими надходженнями бюджету є Доходи від власності та підприємницької діяльності:

Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу: Надходження від штрафів та фінансових санкцій. Власні надходження бюджетних установ. Інші неподаткові надходження:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]