Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гос віпов теор.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать
  1. Застосування юридичних норм: поняття, специфічні ознаки та основні стадії.

Застосування права—особлива форма реалізації права, що полягає у діяльності спеціально уповноважених державою компетентних структур з реалізації права, що відбувається через визначення ними певних прав та обов`язків конкретних суб`єктів права за конкретної ситуації, що реально склалася.

Ознаки правозастосовної діяльності:

--має держ.-владний характер, тобто здійснюється лише спеціально уповноваженими органами, що наділені відповідними владними повноваженнями;

--застосування пр..норм здійснюється відповідно до чинного законодавства, тобто відносини виникають, змінюються чи припиняються, згідно норм чинного зак-ва;

--має юр.характер, тобто відносини мають форму взаємних юр.прав та обов`язків суб`єктів права;

--має активний характер діяльності;

--має процедурний характер, тобто чинні норм.-правові акти закріплюють процедуру правозастосовної діяльності;

--результатом є прийняття індивідуального правозастосовного акта.

Підставами застосування права (правозастосовної діяльності)є:

  1. Наявність обставин, що зумовлюють необхідність проведення перевірки певних правовідносин з боку компетентних органів, що приймають за результатом перевірки відповідне рішення щодо надання певного дозволу. Наприклад, ліцензування певних видів підприєм.діяльності.

  2. Для виникнення правовідносин необхідне прийняття певного рішення компетентним органом чи службовою особою, тобто правовідносини не можуть виникнути в односторонньому порядку. Наприклад, видання наказу про призов особи на військову службу.

  3. Наявність спору між суб`єктами про їх суб`активні права та юридичні обов`язки, коли сторони не можуть прийти до узгодженого рішення. Наприклад, господ.спір між двома підприємствами щодо неналежного виконання договірних обов`язків, що має вирішуватись господ.судом.

  4. Необхідність для виникнення правовідносин офіційного встановлення наявності або відсутності певного факту, що має юр.значення. Наприклад, визнання ос., що безвісти зникла, у суд.порядку, померлою

  5. Неналежна реалізація прав чи виконання обов`язків членами суспільства. Наприклад, у випадку неналежного виконання бат.обов`язків суд може позбавити особу батьк.прав

  6. У випадку вчинення правопорушення, коли виникає необхідність встановити його склад, вину особи, визначити заходи юр.відповідальності та ін. заходи держ.примусу.

  7. За наявності прогалин у праві виникає необхідність у застосуванні його норм за аналогією. Наприклад, у випадку, коли в чинних норм.-пр.актах не були прямо визначені умови певного виду оренди майна, мають застосовуватись аналогічні норми, що регламентують інший вид оренди майна.

Стадії застосування права:

  1. Встановлення та фіксація фактичних обставин справи;

  2. Аналіз фактичних обставин справи;

  3. Вибір (відшукування) відповідної норми;

  4. Перевірка відповідності тексту юридичного джерела, що містить потрібну норму та встановлення її чинності;

  5. З`ясування сенсу та змісту норми;

  6. Тлумачення норми;

Прийняття рішення та видання акта, що закріплює це рішення.