Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на питання 91-100.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
164.86 Кб
Скачать
  1. Функції фондового ринку та позабіржової фондової торгової системи.

Фондовий ринок охоплює частину кредитного ринку, зокрема ринок облігацій, і повністю ринок акцій. Інакше кажучи, це ринок цінних паперів, на якому здійснюються їх випуск, розміщення та продаж. Товар фондового ринку специфічний — різні види цінних паперів. Фондовий ринок виконує функції: економічну, політичну, соціальну. У межах економічної функції фондовий ринок: забезпечує контакт продавця і покупця; акумулює грошові кошти населення (заощадження) та підприємств (тимчасово вільний капітал); балансує попит і пропозицію цінних паперів на фондовому ринку; сприяє стабілізації цін;

оптимізує галузеву та регіональну структуру, забезпечуючи перелив капіталу з малорентабельних галузей і регіонів у високорентабельні, технічно прогресивні галузі та перспективні регіони; вирівнює норму прибутку на вкладений капітал; сприяє реалізації науково-технічних досягнень шляхом створення акціонерних венчурних фірм і здійснення інших заходів заохочення освоєння нової технології; узгоджує майнові державні, інституціональні, індивідуальні інтереси в процесі обігу цінних паперів; пом’якшує дефіцит державного бюджету; стан ринку цінних паперів свідчить про стан економічної кон'юнктури.

Сутність політичної функції фондового ринку полягає у сприянні становленню економічної незалежності держави, залученню іноземних інвестицій через продаж акцій, створенню справді ринкової системи.

Соціальна функція фондового ринку виявляється в можливості для населення отримання додаткового прибутку та формування прошарку власників цінних паперів. Крім того, перелив капіталу сприяє створенню додаткових робочих місць.

Торгівля цінними паперами на фондових біржах є досить ефективною, що зумовлюється підвищеною надійністю вкладення капіталу завдяки жорсткому контролю за угодами і глибокою перевіркою фінансового стану емітента.

Позабіржова фондова торговельна система (ПФТС) працює через електронну торговельно-інформаційну мережу. Асоціація «Позабіржова фондова торговельна система» створена торговцями цінними паперами у 1996 році з метою об’єднання операторів фондового ринку в єдиний позабіржовий інформаційно-торговельний простір. Її основною метою стало сприяння розвитку відкритого позабіржового ринку цінних паперів, який виконує такі функції: збільшує обсяг інвестицій, оскільки завдяки своїй розгалуженості, масовості та оперативності наближає фондовий ринок до дрібного інвестора;оперативно знаходить для інвесторів найвигідніші об`єкти вкладання капіталу;сприяє розвитку фондового ринку на рівні регіонів (областей, районів, міст), виявляючись корисним економічним інструментом для місцевих органів влади;створює передумови для прискорення розвитку інфраструктури фондового ринку в країні;є сприятливим середовищем розвитку послуг для учасників фондового ринку.

Функції ПФТС: 1) участь у підготовці законопроектів і підзаконних актів, що стосуються обігу цінних паперів, у тім числі випущених місцевими органами влади; 2)опрацювання єдиних норм, стандартів і правил діяльності на позабіржовому фондовому ринку, у тім числі норм професіональної й етичної поведінки членів ПФТС; 3) методичну, інформаційну, юридичну й технічну допомогу членам ПФТС через консультації, експертизи, дослідження кон’юнктури фондового ринку України та інших країн; 4)організацію роботи з підвищення професійного рівня спеціалістів фондового ринку; 5)розроблення системи інформаційного обміну між учасниками ринку цінних паперів; 6)вирішення суперечок між членами ПФТС.