Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді банківські (теорія) .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
54.46 Кб
Скачать

1.Комерційні банки (кб), їх види і функції.

Комерційний банк-це установа функцією якої є кредитування суб"єктів господарської діяльності та громадян за рахунок залучених коштів підприємств,установ,організацій населення та інших кредитних ресурсів,касове та розрахункове обслуговуваннянародного господарства .виконня валютних та інших банківських операцій.

Ощадні банки – спеціалізуються на кредитуванні населення за рахунок залучення невеликих за розмірами строкових депозитів.

Іпотечні банки – здійснюють кредитні операції на тривалий строк, під заставу нерухомості.

Інвестиційні та інноваційні банки спеціалізуються на акумуляції тимчасово вільних коштів на тривалі строки (у тому числі через облігаційні позики) і надання довгострокових кредитів.

Облікові і депозитні банки спеціалізуються на здійсненні короткострокових депозитних і кредитних операцій.

Акціонерні банки формують свій Статутний фонд шляхом випуску і розміщення акцій банку. Всі емітовані акції повинні бути іменними. 19:01:22

2.Порядок створення та організаційна структура кб.

Комерційний банк вважається створеним і набуває статусу юридичної особи з часу його реєстрації НБУ в Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та фінансово-кредитних установ. Засновниками комерційного банку можуть бути українські та іноземні юридичні і фізичні особи, за винятком профспілкових і політичних організацій, спілок і партій, громадських фондів, рад усіх рівнів, їх виконавчих органів, офшорних компаній і банків.Для створення комерційного банку створюється ініціативна група із засновників або інших осіб. Ця група бере на себе вирішення всіх питань, пов'язаних зі створенням банку.

3. Економічні нормативи, що регулюють діяльність КБ.

Згідно із Законом України "Про банки і банківську діяльність" з метою захисту інтересів клієнтів і забезпечення фінансової надійності НБУ встановлює для всіх комерційних банків економічні нормативи. Економічні нормативи об'єднані у три групи:

І група - нормативи капіталу:

1. Норматив капіталу ( ) комерційного банку. Розраховується як сума основного (капітал 1-го рівня) і додаткового капіталу (капітал 2-го рівня) за мінусом відвернень з урахуванням основних засобів. Такий капітал називають невідкоригованим.

2.. Мінімальний розмір статутного капіталу банку ( ) повинен становити:

• для банків з національним капіталом - у сумі, еквівалентній 1 млн євро;

• для банків з іноземним капіталом, якщо частка іноземного капіталу становить до 50%, - не менше суми, еквівалентної 5 млн євро;

загрузка...

• якщо частка іноземного капіталу в статутному капіталі банку становить 50% і більше, то мінімальний розмір статутного капіталу повинен бути не менше 10 млн євро.

3. Норматив платоспроможності ( ).

Розраховується як співвідношення капіталу банку і активів, зважених щодо відповідних

коефіцієнтів за ступенем ризику.

4. Функції КБ.

Основні функції Комерційних банків:

1)мобілізація тимчасово вільних грошових коштів і перетворення їх в капітал;

2)кредит підприємства держаси та населення;

3)випуск кредитних грошей;

4)здійснення розрахунків і платежів у госодарстві;

5)емісійно-закладна функція;

6)консультація,пред"явлення економічної і фінансової інформації.

5. Організація діяльності КБ.

Діяльність комерційних банків у ринкових умовах різноманітна. Банки слід розрізняти насамперед як самостійні господарюючі субўєкти, що функціонують на засадах комерційного розрахунку, виробляють і продають свій власний продукт з метою отримання прибутку. І хоча результати діяльності банків не набувають безпосереднього матеріального втілення у традиційному розумінні (як продукція промисловості чи сільського господарства), вони носять вартісний характер, маючи у своїй основі суспільні затрати. Специфіка функціонування комерційних банків полягає в тому, що їхнім продуктом є, з одного боку, надання різного роду послуг шляхом проведення пасивних, активних і комісійно-посередницьких операцій, а з другого, ѕ створення безготівкових платіжних засобів, що значною мірою є результатом тих же операцій.

Безготівкові платіжні засобі створюються комерційними банками у процесі депозитної емісії на основі видачі позик клієнтам, що призводить до загального розширення грошової маси. При зростанні попиту на банківські кредити сучасний емісійний механізм дозволяє збільшувати грошову масу, а при зниженні попиту ѕ зменшувати її. Тому здатність комерційних банків створювати гроші має важливе значення для економіки, що реалізується в еластичній грошовій системі, яка є необхідною умовою відносно стійких темпів економічного росту.