Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наш гос мве.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
640.51 Кб
Скачать

43. Проаналізуйте переваги та недоліки тестового контролю. Обґрунтуйте зумовленість особливостей суб’єкта навчальної діяльності віковими періодами розвитку людини.

Тест - це сис-ма завдань специчної форми, певного змісту, різної складності, яка дозволяє якісно оцінити стр-ру і виміряти рівень знань, умінь та навичок. Тестування широке використовується в навчальних закладах для тренувального, проміжного і підсумкового контролю знань, а також для навчання і самопідготовки учнів. Тести бувають: короткі - 10-20 завдань; середні; довгі - 500 і більше завдань. Класифікація тестів: засновані на виборі правильної відповіді з декількох (закриті, вибіркові); на знаходження співвідношення між питаннями та відповідями; які потребують позитивної або негативної відповіді; засновані на дописуванні необхідного тексту; завдання з недостаючими данними; завдання на правильну послідовність. Останнього часу система освіти України зазнає суттєвих змін. Одним з основних напрямів її реформування є створення системи зовнішнього єдиного тестування, яке покликане забезпечити моніторинг якості освіти, отримати достовірні і співставні дані про рівень навчання в школах. Звісно, в тестовому контролі існують як переваги, так і недоліки. Переваги тестів: можливість кількісного вимірювання рівня знань і складності завдань; незалежно від ВУЗа, школи, предмета, особистості педагога об’єктивність оцінки; найбільш повне охоплення знань; систематичність контролю; індивідуальний підхід; технологічність тестів (універсальність); виявляє антизнання. Недоліки тестів: можливість вгадати; складність в створенні якісного тесту; наявність технічних засобів навчання.

44. Охарактеризуйте види контролю у навчанні (за 2-ма критеріями).

В залежності від місця контролю в учбовому процесі виділяють види контролю: попередній, поточний, проміжний і підсумковий.

  • Попередній контроль здійснюють переважно з діагностичною метою перед вивченням нової теми або на початку уроку, семестру для з'ясування загального рівня підготовки учнів з предмета, щоб намітити організацію їх навчально-пізнавальної діяльності.

  • Поточний контроль здійснюється в повсякденній праці і виражається в систематичному спостереженні вчителя за учбово-пізнавальною діяльністю учня. Головне призначення – оперативне отримання об’єктивних даних про рівень знань. Поточний контроль допомагає вчителю намітити раціональні методи, прийоми, оптимальні форми учбової роботи, правильно дозувати учбовий матеріал.

  • Проміжний контроль має ціллю встановити на скільки успішно учні володіють системою знань, загальний рівень їх засвоєння, чи відповідає він вимогам програми.

  • Підсумковий контроль проводиться за чверть (семестр), за весь учбовий рік. Його мета: дати правильну, об’єктивну оцінку успіхів учнів, рівню їх розвитку, перевірити логіку засвоєння матеріалу, розуміння взаємозв’язків ідей, понять, фактів. Формою є екзамени і заліки. Можна говорити про різні види контролю, але в ТМ найбільш затребуваними є два види контролю: процесуального та підсумковий. Процесуальний контроль в ідеалі пов'язаний з безперервним спостереженням за процесом діяльності. У реальності ж процесуальний контроль здійснюється в певні моменти часу (контрольниеточкі), через відносно короткі проміжки часу. Всі контрольні точки при цьому знаходяться «всередині» тимчасового проміжку діяльності, та бажано, щоб вони збігалися з деякими ключовими, переломними моментами в характері діяльності. При цьому відстежується відповідність діяльності деяким наперед встановленим параметрам якості (наприклад, нормативам витрат часу, енергії та ресурсів та ін.) Підсумковий контроль проводиться в кінці діяльності (або після досягнення окремих самостійних завдань у структурі діяльності). При підсумковому контролі перевіряється відповідність отриманого результату раніше запланованого.