Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наш гос мве.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
640.51 Кб
Скачать
  1. Визначте місце „Методики викладання економіки» як навчальної дисципліни в системі економічної освіти.

МВЕ – це галузь педагогічної науки, яка визначає завдання, зміст і методи вивчення економічних дисциплін і відповідності із загальними цілями і завданнями освіти в сучасних навчальних закладах.МВЕ є основою в циклі психолого-педагогічної підготовки бака­лавра з економіки до практичної діяльності викладача в навчальних закладах різного типу. Не склавши іспит з цього предмета, Ви не одержите дозволу на викладання. Матеріали цього курсу даватимуть відповідь, як саме, в який спосіб має діяти викладач, щоб основи економічних знань стали надбанням тих, хто вчиться. Складність полягає в тому, що викладач мусить не тільки забезпечити засвоєння учнями матеріалів з певних програм навчання, а й сформувати в них економічне мислення.

Економічні знання, які є основою для економічного мислення, -- сукупність категорій і понять, ще стосуються становлення, розвитку й функціонування економіки. Економічні поняття є підґрунтям для розуміння економічних явищ і прийняття доцільних рішень.

Економіка як навчальна дисципліна — це широкий комплекс різнопланової інформації, що має поняттєвий апарат, свої категорії й закони, власну систему алгоритмів розв'язування найрізноманітніших задач, внаслідок засвоєння яких у людини формується економічна культура. Економічні знання — це не тільки професійні знання економіста, бухгалтера, менеджера. Це складова світогляду кожної людини. Еконо­мічні знання відображають різні аспекти економічної діяльнос­ті, формуючи зміст певної економічної дисципліни. Ці аспекти представлено через класифікацію економічних знань за певними критеріями. Лише з'ясувавши, що таке економіка й що стано­вить її зміст, можна братися до розроблення й аналізу методики викладання економіки. Слід зважати на те, що методика викла­дання економіки висвітлює методи, прийоми та засоби навчан­ня, які враховують специфіку економічних знань як предмета навчання. МВЕ — це не так технологічна, як світоглядна дисципліна. Якщо викладач не матиме власного світогляду, відповідного рівня економічного мис­лення, йому важко буде сформувати таке в учнів або підлеглих.

  1. Проілюструйте прикладами міжпредметні зв‘язки курсу „Методика викладання економіки” з іншими дисциплінами.

МВЕ – це галузь педагогічної науки, яка визначає завдання, зміст і методи вивчення економічних дисциплін відповідно до загальних цілей і завдань освіти в сучасних навчальних закладах. Предметом вивчення МВЕ – є організація навчання з економічних дисциплін у навчальних закладах різних рівнів і типів залежно від мети економічної освіти. Зміст предмета МВЕ безпосередньо пов'язаний з предметом економічної науки. МВЕ повинна забезпечити умови передавання знань з економічної науки таким чином, щоб реалізувати цілі економічної освіти на кожному конкретному її рівні.

Предмет МВЕ є своєрідною сполучною ланкою між різними галузями науки і практики. Цей предмет встановлює зв’язок між:

«Тим що є»: «статус кво» або позицію «де ми є? допомагають визначити багато дисциплін. Серед них різні галузі економіки, педагогіки, психології. Як цього досягти? Скільки часу витратити? Як організувати взаємодію? Як визначити змісти? «тим що має бути»: вивчають маркетинг освітніх закладів стандарти до вимог згідно освітніх рівнів щодо виконання певних обов’язків

Вивчення курсу МВЕ грунтується на знаннях економіки, з одного боку, та основ педагогіки, психології, педагогічної майстерності й вікової психології – з іншого.

  1. Охарактеризуйте мету та функції економічної освіти. Поясніть тезу Меморандуму європейської комісії „Навчання протягом всього життя”: ”Основна мета процесу навчання – це розвиток мислення тих, хто навчається”

Мета ек. освіти : найприступнішими і найцікавішими методичними засобами

і прийомами розвинути в учнів основи раціонального (ек.) мислення:

закріпити його на рівні поведінки, навчити учнів приймати ефективні рішення та бути відповідальними суб’єктами ринкових відносин. Мета економічної освіти – формування економічного стилю мислення та економічної культури широких прошарків населення, готовності громадян свідомо діяти в суспільстві.

Ек знання нова особлива галузь знань молоді необхідних для розвитку ек

Освіта може розглядатися: як спосіб формування людини, як організований процес навчання та розвитку, як здійснення завдань з навчання та виховання, як система закладів для виконання специфічних функцій

Освіта: це процес перетворення засвоєних у навчанні знань умінь і навичок у психічні властивості людини за умов, що: знання стають переконаннями і визначають спрямованість особистості; обсяг знань стає ознакою компетентності, як здатності до виконання конкретних професійних умінь; навички та вміння доводяться до автоматизму і стають основою професійної майстерності

Освіта - соціальний інститут, що забезпечує загальну і професійну підготовку людей, що впливає на соціальну структуру суспільства. Функції освіти: 1) загальне і професійне навчання ( формування якостей для входження в життя, можливість здійснити стратегічну задачу- навчити учитися, розвиток виробничих сфил суспільства), 2) відтворення соціальної культури суспільства ( соціалізація індивідів, задоволення соціогенных потреб- спілкування, пізнання, потреба в персоналізация, лідерство), 3) вплив на духовне життя суспільства ( формування культурного прошарку суспільства, формування і зміна світогляду людини).

4. Обґрунтуйте необхідність розвитку економічного мислення особистості в системі економічної освіти. Запропонуйте методичні прийоми і засоби, впровадження яких у навчальний процес дозволить забезпечити розвиток економічного мислення тих, хто навчається (відповідь можлива у вигляді схеми або інтелект-карт).

Ек. мислення – це діалектична єдність наукового і повсякденного мислення; це узагальнене і опосередковане пізнання ек. дійсності, при якому виявляються найбільш істотні зв’язки між явищами. Однією з головних цілей економічної освіти є розвиток економічного мислення. Навчання без одночасного розвитку мислення не дасть результатів, так як просте нагромадження інформації, без вміння її осмислити, аналізувати, не дасть змогу її використовувати в повній мірі. Значення мислення при підготовці фахівця до практичної діяльності досить велике. Набуті знання не можуть бути зафіксовані без розумових дій. Розвиток мислення має велике значення у формуванні особистості майбутнього економіста. Недоліки розумової діяльності стримують орієнтацію особистості не лише в навколишньому середовищі, а й у різних ситуаціях. Розуміти людей, творити науку можна завдяки мисленню. Розвивати економічне мислення можна за допомогою:-створення циклу вивчення взаємопов’язаних дисциплін;-розробка та застосування комплексних завдань, ситуацій, тренінгів, ігор.Для ефективного розвитку мислення необхідно, щоб завдання мали елементи дослідницького, проблемного характеру. Мислення буде розвиватись лише тоді, учень сам буде вирішувати поставлену проблему, шукати шляхи її розв’язання. Іще одним методом розвитку мислення може бути навчання учнів методикам розвитку мислення(де Боно, Хейне).