Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVI_ShPORI_AUDIT_2012_210.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

77. Документальне оформлення домовленості про надання ауд послуг.

Більшість послуг здійснюються на договірних засадах і ауд послуги не є виключенням.

Підставою для надання ауд послуг є договір, який укладається між аудитором та замовником. Договір документально засвідчує, що сторони дійшли згоди з усіх пунктів, обумовлених у ньому. Для того, щоб уникнути неправильного розуміння сторонами взятих на себе обов’язків, умов їх виконання та меж відповідальності, у договорі необхідно максимально чітко обумовити всі суттєві аспекти взаємовідносин, які виникають у зв’язку з його укладанням.

Структура договору на проведення аудиту згідно даного стандарту могла бути різною, однак передбачала наявність преамбули (назва, номер договору, місце й дата його підписання, сторони та прізвища осіб, що підписали його від імені сторін), а також таких обов’язкових розділів: "Предмет договору", "Зобов’язання сторін", "Порядок здавання та прийому робіт", "Термін виконання робіт", "Вартість робіт та порядок розрахунків", "Відповідальність сторін", "Термін дії договору", "Реквізити сторін" та "Особливі умови". Зараз основними нормативними актами, що регулюють процес укладання договору в Україні є Закон України "Про аудиторську діяльність" від та Цивільний кодекс України. Важливим документом, яким також користуються при складанні типових домовленостей про проведення аудиту є Міжнародний стандарт аудиту (МСА) 210 "Умови домовленості про аудиторську перевірку". ЗУ "Про аудиторську діяльність", визначається, що аудит проводиться на підставі договору між аудитором (аудиторською фірмою) та замовником. Інші ауд послуги можуть надаватися на підставі договору, письмового або усного звернення замовника до аудитора. Таким чином чинне законодавство чітко не регламентує, чи необхідно укладати договір на проведення аудиту обов’язково в письмовій формі. Однак на це вказує ЦКУ, згідно якого правочини між юридичними особами , що укладаються на суму, що в 20 або більше раз перевищують розмір НМДГ необхідно вчиняти у письмовій формі. Договори, укладені ауди фірмами можуть бути: Генеральні – визначають проведення, як аудиту, так і супутніх послуг. Як правило, в такому разі при здійсненні аудиту укладається додаткова угода, яка характеризує умови проведення аудиту. Договір на інформаційно-консультативне забезпечення – конкретизується форма надання даних послуг. Договір на бухгалтерське обслуговування — надання послуг по зведенню БО. Окремий договір на проведення аудиту. Кожен договір містить преамбулу, структура якої зазначалась раніше.

82. Види внутр контролю та особливості його побудови в різних організаційно правових формах господарювання.

Питання регулюється МСА 315 і 330. Внутрішній контроль - процес, розроблений та впроваджений найвищим управлінським персоналом, управлінським персоналом та іншим персоналом з метою отримання обґрунтованої впевненості щодо досягненні цілей суб'єкта господарювання стосовно достовірності фінансової звітності, ефективності діяльності та дотримання застосовних законів та нормативних актів. Внутр.Контроль здійснюється: 1)Наглядовою Радою;2)Правлінням ради директорів;3)Ревізійною комісією; 4)Функціональ-ними підрозділами; 5)відділом внутр аудиту. Види контролю:

за спрямуванням: - фінансовий, правовий, контроль за видами діяльності, адміністративний. бухгалтерський. за часом: - попередній, поточний. заключний. за призначенням: - контроль запобігання, контроль виявлення, контроль виправлення. Внутрішній контроль формується на різних п-вах різних орган.-правових форм по різному на розгляд керівництва і в залежності від специфіки діяльності, обсягу операцій на об’єкті. Але він повинен на всіх п-вах відповідати організаційній структурі, чисельності персоналу, розгалуженості підрозділів і філій, ступеню централізації БО.

78. Попереднє дослідження в аудиті. Лист-зобов'язання аудитора. Цей процес відбувається після отримання листа-пропозиції на проведення аудиту. Перед тим,як надіслати лист-згоду чи лист-зобов’язання. Аудитор чи ауд фірма має провести дослідження СГ. До цього дослідження включаються такі види інф: 1. Суть дія-ті підп.-ва (продукція, замовники, постачальники,обсяг дія-ті) 2. Галузь дія-ті (аг-екон ситуація в галузі, місце на ринках збуту, підп-ва-конкуренти, інші особливі аспекти) 3. Структура підп.-ва (географ розташування,його статус, форма власності, наявність філій, дочірніх підп.-мств, к-сть функт-их підрозділів їх призначення та підпорядкування) 4. Заг схема орг.-ції роботи підп.-ва (розподіл посадових обов’язків, торгівельна, фін, соц. Політики та перспективи майб розвитку підп.-ва) 5. Орг-ія функ-ня упр-их відділів та бухгалтерії (наявність і функціонування контрольних процедур; наявність служби вн аудиту; способи отримання і обробки інф-ії на підп.-ві; формування облікової політики) 6. Методи і принципи здійснення БО (облікової політики) 7. Строки (строки подання фін та упр-ої інф-ції) 8. Осн ланки внутр. Контролю (контрольні заходи, процедури щодо окремих видів госп операцій). Основним стандартом, який регулює дане питання є МСА 210. Формою документу між клієнтом і аудитором, який сприяє уникненню непорозумінь між клієнтом і аудитором є лист-зобов’язання. Використовуючи лист-зобов’язання, як правило, до початку проведення аудиторської перевірки, в ньому документується і підтверджується прийняття призначення аудитором, мету та обсяг аудиторської перевірки, ступінь відповідальності аудитора перед клієнтом і форму будь-яких звітів та висновків. Даний лист може мати різну форму і зміст для різних клієнтів, але він завжди будується на елементах основного змісту. До основного змісту листа входить:

-мету аудиторської перевірки фінансових звітів; -відповідальність управлінського персоналу за фінансові звіті -обсяг аудиту, в тому числі посилання на чинне законодавство, положення або норми професійних організацій, яких дотримується аудитор; - форму будь-яких звітів і висновків або інший спосіб повідомлення результатів завдання; -той факт, що в зв’язку з тестовим характером аудиту та іншими властивими аудй перевірці обмеженнями, разом з обмеженнями, властивими внутр контролю, існує неминучий ризик того, що навіть деякі суттєві викривлення можуть залишитися невиявленими; -вимогу про вільний доступ до всіх бухгалтерських записів, документації та іншої інформації, що її запитуватимуть в зв'язку з проведенням аудиту; -відповідальність управлінського персоналу за встановлення та підтримання ефективного внутр контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]