Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ГОС АНЯ К..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

Мве. 70. Поясніть особливості організації контролю та оцінювання успішності навчання студентів за кредитно-модульною системою.

Кредитно-модульна система (КМС) – це модель організації навчального процесу, яка ґрунтується на поєднанні двох складових: кредитів (залікових освітніх одиниць) та модульної технології навчання і охоплює зміст, форми та засоби навчального процесу, форми контролю навчальної діяльності студента в процесі аудиторної і самостійної роботи та якості його знань і умінь. Кредит – це одиниця виміру навчального часу студента, необхідного для засвоєння навчальної дисципліни. Один навчальний рік становить 60 кредитів. Один кредит становить 30 академічних годин.Модуль – це задокументована логічно завершена частина навчальної дисципліни, практики, державної атестації, що реалізується відповідними формами організації навчального процесу і закінчується підсумковим модульним контролем. При запровадженні кредитно-модульної системи поступово буде вводитись аналогічний тестовий контроль.Оцінювання - це один із завершальних етапів навчальної діяльності студента та визначення успішності навчання. Процедура та методика оцінювання суттєво впливають на остаточні результати, можливість аналізу та статистичну достовірність оцінок. Тому при оцінюванні необхідно надавати перевагу стандартизованим методам, в першу чергу тестуванню.Тестування здійснюється з використанням віденського досвіду - відповіді відмічаються на паперовому носії, виданому друкарським способом, який потім сканується і розшифрування відповіді здійснюється за допомогою спеціальної комп'ютерної програми. Вимоги до тестів такі:тести повинні бути валідними, тобто відповідати рівню середнього студента;на 1 запитання наводиться 5 відповідей, з яких потрібно вибрати 1 правильну;питання повинні бути конкретними, щоб не допустити неправильного їх трактування; відповіді повинні бути конкретними.

Комп'ютерний комбінований тестовий контроль знань (семестровий контроль) здійснюється після закінчення семестру. На останньому занятті модуля студенти не складають підсумкового модульного контролю. Питання підсумкових модульних контролів з різних дисциплін включаються у вигляді тестів у комплект питань комп'ютерного комбінованого тестового іспиту (об'єднаний для усіх дисциплін даного семестру), який проводиться в кінці семестру. У іспит не включаються питання модулів, які до кінця семестру не завершилися, вони переносяться на наступний семестр. З кожної дисципліни у семестровий іспит включаються тести, кількість яких повинна бути кратною 12 і пропорційною до кількості годин, що відводяться на дисципліну. У кожен варіант для семестрового контролю повинно виноситись не менше 24 тестів з кожного модуля, які вивчалися у семестрі. Кількість варіантів (білетів) тестів для семестрового контролю повинна становити не менше 10.Оцінка виставляється окремо за кожний модуль, які включені у комбінований тестовий іспит. Перескладати модулі семестрового контролю при незадовільній оцінці дозволяється лише два рази з дозволу деканату: перший раз – у тестовій формі, другий раз - у формі співбесіди студента з комісією, створеною деканом факультету. Співбесіду проводять на кафедрі (кафедрах) з тієї дисципліни (дисциплін), з якої (яких) студент не зміг скласти розділ (розділи) тестового контролю. Проведення тестових іспитів здійснює університетський центр незалежного тестування шляхом автоматизованого комп'ютерного відбору тестових запитань за допомогою спеціальних програм із наявної бази даних. Загальна кількість тестів повинна бути не більше 350 на 1 студента (на 1 варіант) залежно від кількості дисциплін, що виносяться на іспит. Варіанти, які виносять на день іспиту, формуються центром тестування ввечері напередодні іспиту. Бази тестових завдань для проведення іспиту кафедри щороку подають в центр тестування не пізніше як за 2 тижні до початку іспиту із розрахунку 20 тестових завдань на одну академічну годину аудиторних занять. Базу тестових завдань необхідно оновлювати щороку на 25%.Тести для контролю семестрового рівня знань заборонено використовувати для контролю поточного рівня знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]