Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПиС.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
3.37 Mб
Скачать
  1. Внутрішня структура таймерів-лічильників мікроконтролера і8051. Призначення окремих блоків, які входять до складу таймерів-лічильників.

  1. Апаратна і програмна підтримка роботи мікроконтролерів і8051 в режимі переривань. Загальна логіка роботи мікроконтролерної системи в режимі переривань.

Мікропроцесорна система складається з апаратного і програмного забезпечення. Для розширення функціональних можливостей мікропроцесорної системи бажано, щоб вона була здатна реагувати на зовнішні події, які виникають асинхронно, щодо програми, яка виконується цією системою. Така функція реалізуется через механізм переривань.

Переривання – це виконання певного набору команд не по порядку виконання базової процедури, а при появі певної події, яка називается запит на переривання.

МК і8051 має систему обробки переривань яка складається з апаратної і програмної частини. МК і8051 може обробляти переривання від 5 джерел : (INT0, INT1, T/C0, T/C1, UART). Програмне управління перериваннями виконується за допомогою двух регістрів :

ІЕ і ІР. Записуючи необхідні біти в ці регістри можно сконфігурувати и настроїти систему на переривання. Переривання поділено на дві групи за пріорітетністю виконання, до першої групи з вищим пріорітетом входять джерела переривань, які керуються регістром ІР, в яких встановлені „1”, до другої групи відносятся іншу джерела запитів.

Під час прийому запиту на переривання МК завершує виконання поточної команди, індентифікує джерело переривань і виконує його обробку, апаратно формуючи запит CALL . Адреси підпрограм обробки переривань розташовані в ПЗП за фіксованими адресами для кожного джерела –вектор переривання.

  1. Програмна підтримка роботи мікроконтролера і8051 в режимі переривань. Поняття про таблицю векторів переривань. Структура таблиці векторів переривань мікроконтролера і8051.

МК- система складаэться з апаратн. і пограмн. забезпечення. Для розширення функціональних можливостей МК-сист. бажано, щоб вона була здатна реагувати на зовн. події, які виникають асинхронно, щодо програми, яка виконується цією системою. Така функція реалізується через механізм переривань. Переривання – ци виконання повного набору команд не по порядку виконання базової програми, а по появі певної події, яка назив. запитом на переривання.

МК і8051 має систему обробки переривань, яка складається з апаратної і програмної частини. Цей МК може обробляти переривання від 5 джерел:

  • два зовнішніх INTO, INT1

  • три зовнішніх T/CO, T/C1, UART – канал послідовного зв`язку.

Програмне управління перериваннями викон. за допомогою двох регістрів:

  1. ІЕ

  2. ІР

1)

Рис. 1 – Формат регістру ІЕ

ЕА – Enable All – загальний дозвіл на переривання.

ES – Enable Serial – дозвіл переривання від послідовного порту.

ET1 – Enable Timer1 – дозвіл переривання від TC/1

EX1 – дозвіл на обслуговування зовнішніх переривань INT1.

Рис. 2 – формат регістру ІР(Interrupt Priority)

1

/

PS

\

0

PT1

PX1

PTO

PXO