Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне заняття №7. Бiофiзика. `Рефрактометр,...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

П редмет: Основи біологічної фізики та медичної техніки.

2 курс. Медсестри.

Біофізика. (2010-2011)

Практичне заняття №7.

Тема: «Рефрактометри й цукрометри».

Рефрактометрія.

Рефрактометр – це пристрій для визначення показника заломлення (n, RI) середовища або концентрації розчинів. Рефрактометрія застосовується для ідентифікації хімічних сполук, кількісного і структурного аналізу, визначення фізико-хімічних параметрів речовин. Рефрактометри мають широку гаму різноманітних шкал вимірювання і можуть застосовуватися в безлічі областей у різних галузях промисловості.

Рефрактометри поділяють двома способами.

1 спосіб поділу – на 4 групи:

  • традиційний ручний рефрактометр (оснований на явищі повного внутрішнього відбиття)

  • цифровий ручний рефрактометр (той же принцип що і в попередньому, тільки світло з світлодіодів фокусується на внутрішній поверхні призми)

  • лабораторний, або рефрактометр Аббе;

  • рефрактометр, на одній лінії з потоком рідини

2 споcіб поділу – на 3 групи: кишенькові, лабораторні, портативні.

Області застосування

  • Вимірювання вмісту спирту в алкогольних продуктах;

  • Визначення кількості цукру і ліків в розчинах;

  • Встановлення якості харчових продуктів;

Газові інтерференціонні рефрактометри використовуються для визначення складу газів, зокрема для визначення вмісту горючих газів у повітрі шахт, пошуку витоку у мережах газопроводів і т.д.

1. Кишенькові рефрактометри найбільш економічні і компактні, із пристроїв, що застосовуються для відбору проби безпосередньо на місці.

RHB-32ATC (Німеччина)

2 . Лабораторні рефрактометри призначені у першу чергу для вимірювань, що вимагають підвищеної точності вимірювань. Серед різних шкал зчитування також доступні шкала для визначення індексу заломлення й цукрова шкала. Одиниці вимірювання цукрової шкали %Brix. Тобто лабораторні рефрактометри можуть працювати у режимі цукрометру. Отримане значення відображається на великому графічному дисплеї разом із температурою зразків та службовою інформацією. Клавіші мають контекстну функціональність залежно від поточного режиму роботи. Це зменшує їх кількість і спрощує роботу на приладі. Можливе підключення до зовнішнього термостату або використання вбудованого термостату Пельт`є. Можливі робочі режими одиничного і безперервного вимірювання. Режими вибираються у меню. Результати вимірювань можна редагувати, доповнивши їх номером проби, датою та часом. Результати також можна роздрукувати на принтері або переглянути на комп'ютері (до яких рефрактометри приєднуються через інтерфейс RS232). При безперервному режимі вимірювання інтервали між вимірюваннями автоматично передаються по цифровому або аналоговому виходу. Лабораторні рефрактометри можуть також оснащуватися проточною кюветою.

3. Портативні рефрактометри дозволяють проводити швидкі вимірювання у різних діапазонах. Портативні рефрактометри забезпечуються автоматичною температурною компенсацією та рідкокристалічним дисплеєм. Мають системи 2-х і 4-х точкових калібрувань. Загалом калібрування виконують для настройки шкали перед вимірюваннями. Калібрування може бути механічним (для стрілочних пристроїв) та цифровим (для електронних пристроїв). Дозволяють записувати результати досліджень на комп'ютер (за допомогою цифрового інтерфейсу RS-232).