Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
118.16 Кб
Скачать
  1. Облік поточних зобов’язань за податками і платежами

    1. Облік податку на прибуток

Податок на прибуток підприємств - один із найважливіших податків, який є основою податкової системи України. Податок на прибуток - це той податок, який використовується в структурній економічній політиці, а також може застосовуватися для підтримки стабілізаційної політики, оскільки він є ефективним засобом автоматичної стабілізації у кейнсіанському значенні, тобто його можна розглядати як активний інструмент макроекономічної політики, що є однією із його важливих позитивних ознак.

Згідно Податкового кодексу України за Статтею 134 від 01.04.2011 року об’єктами оподаткування є:

  • прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду, визначених згідно зі статтями 135 - 137 цього Кодексу, на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду, визначених згідно зі статтями 138 - 143 цього Кодексу, з урахуванням правил, встановлених статтею 152 цього Кодексу;

  • дохід (прибуток) нерезидента, що підлягає оподаткуванню згідно зі статтею 160 цього Кодексу, з джерелом походження з України.

Обов'язковим атрибутом кожного податку є наявність платників та інших суб'єктів, які забезпечують виконання всіх необхідних фіскально-бюджетних процедур. На рисунку 3.1.3 наведено основні учасники податкових правовідносин в розрізі їх функціональних податкових повноважень на території України.

Рис. 3.1.3. Склад суб’єктів оподаткування

На рахунку 98 «Податки на прибуток» ведеться облік належної за даними бухгалтерського обліку суми податку на прибуток від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

За дебетом рахунку відображається нарахована сума податку на прибуток, за кредитом - включення до фінансових результатів на рахунку 79.

Рахунок 98 «Податки на прибуток» має такі субрахунки:

  • 981 «Податки на прибуток від звичайної діяльності».

  • 982 « Податки на прибуток від надзвичайних подій».

На субрахунку 981 «Податки на прибуток від звичайної діяльності» ведеться облік нарахованої суми податку на прибуток від звичайної діяльності, що визначається від прибутку, відображеного в бухгалтерському обліку (незалежно від суми прибутку для цілей оподаткування).

Сума податку на прибуток від звичайної діяльності визначається й відображається на цьому субрахунку без зменшення на суму зменшення податку на прибуток, внаслідок обчислення податку на прибуток від алгебраїчної суми прибутку від звичайної діяльності та збитку від надзвичайних подій (згорнутий результат).

На субрахунку 982 «Податки на прибуток від надзвичайних подій» ведеться облік нарахованої суми податку на прибуток від надзвичайних подій. Рахунок 98 «Податки на прибуток» кореспондує з різними рахунками.

На ТзОВ «Фірмі-Либідь» рахунок 98 «Податки на прибуток» згідно робочого плану рахунків відображає нарахування податку на прибуток на бухгалтерських рахунках (таблиця 1).

Таблиця 1

Журнал реєстрації господарських операцій

з/п

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Д-т

К-т

1.

Нараховано податок на прибуток за перший квартал

17

98

64

2.

Нараховано податок на прибуток за другий квартал

98

64

54

3.

Зменшення відстрочених податкових активів

54

17

4.

Нарахований податок на прибуток за третій квартал

98

64

54

5.

Зменшення відстрочених податкових активів

54

17

6.

Нарахований податок на прибуток за четвертий квартал

98

17

64

У таблиці 1 наведено методику відображення нарахування податку на прибуток і розбіжності – відстрочених податкових активів і відстрочених податкових зобов’язань на рахунках бухгалтерського обліку.

При нарахуванні податку на прибуток обов’язково заповнюється податкова декларація з податку на прибуток (додаток 9). Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення.

Декларація заповнюється в тисячах гривень з одним десятковим знаком.

У декларації зазначаються усі передбачені в ній показники. Якщо будь-який рядок декларації не заповнюється через відсутність операції (суми), то такий рядок прокреслюється, крім випадків, прямо визначених у декларації.

Дані, наведені в декларації, повинні підтверджуватись первинними документами обліку та відповідати податковому обліку (звітності).

Достовірність даних підтверджується підписами керівника і головного бухгалтера та засвідчується печаткою підприємства.

Оригінал декларації з відповідними додатками подається платником до податкового органу за місцезнаходженням платника на одному двосторонньому аркуші форматом А-4 з відповідними додатками на односторонніх аркушах форматом А-4. Подання копій декларації та додатків не дозволяється. Декларація та додатки до неї не підлягають обов’язковому скріпленню між собою.

Декларація заповнюється таким чином, що забезпечує вільне читання тексту (цифр) та збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності (друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками у синьому або чорному кольорі). Заповнення олівцем не дозволяється.

У декларації не повинно бути підчисток, помарок, виправлень та дописок і закреслень (крім передбачених формою декларації). У декларації не повинні міститися текст або цифри, які неможливо прочитати внаслідок пошкодження аркушів, їх потертості, залиття чорнилом чи іншою рідиною.

Якщо платником самостійно виявлено помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, такий платник має право надати уточнюючий розрахунок.

Платник податку має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були виявлені.

Якщо після подачі декларації за звітний період платник податку подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний (податковий) період, то така звітна декларація не вважається уточнюючою, а штрафи не застосовуються.

Декларація складається із заголовної та двох основних частин і одинадцяти додатків, з яких сім (К1-К7) подаються щокварталу, у тому числі за рік, а чотири (Р1-Р4) подаються виключно за рік. Додаток К1складається з двох частин – К1/1 та К1/2. Частина К1/2 заповнюється платниками податку, які нараховують амортизаційні відрахування на суму витрат, пов’язаних із видобутком корисних копалин. У разі, якщо окремі рядки декларації не заповнюються через відсутність відповідних операцій, платники податку не подають податковому органу передбачені відповідним рядком декларації додатки.

У заголовній частині декларації відображаються повна назва підприємства (відповідно до установчих документів), зареєстрованого в установленому порядку, ідентифікаційний код, код виду економічної діяльності, місце знаходження та номер телефону платника (факс, електронна адреса за бажанням). В основній частині та в додатках показники відображаються на підставі норм.

ТзОВ «Фірма-Либідь» зобов’язана самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначеного в поданій податковій декларації. Сума, що повертається зараховується на його банківський рахунок, протягом 60календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Податкова декларація подається органам Державної податкової служби ТзОВ «Либідь» кожного звітного періоду до 20 числа.

Підприємство має право звернутися запитом до відповідного органа Державної податкової служби з проханням надати роз’яснення щодо заповнення річної податкової декларації, а орган Державної податкової служби зобов’язаний надати послуги за таким зверненням. Після того як підприємство сплатило податок через банківський пристрій переказу грошових коштів «МОДЕМ», установа банку надає банківську виписку (додаток 10), в якій зазначено, що кошти перераховані до бюджету повністю. До даної виписки на підприємстві підкріплюються всі первинні документи, які стосуються даної операції за звітний період.