Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проблемн питання словник Ф НАНСИ 2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Проблемні питання

1. Роль фінансів в регулюванні вартісних пропозицій народного господарства.

(МАЛО)Фінанси дозволяють пристосувати потреби в-ва до потреб споживання. Без фінансів неможливо забезпечити індивідуальний і суспільний кругообіг виробничих фондів на розширеній основі регулювати галузеву і територіальну структуру економіки, стимулювати підвищення ефективності в-ва задовільнити інші потреби суспільства.

2. Дискусійні питання щодо функцій бюджету.

Сутність бюджету як економічної категорії реалізується через розподільну (перерозподільну) і контрольну функції. Завдяки розпо­дільній функції відбувається концентрація грошових коштів у руках держави та їх використання з метою задоволення загальносуспільних потреб. Контрольна функція дозволяє дізнатись, наскільки своєчасно й повно фінансові ресурси надходять у розпорядження держави, яки­ми фактично є пропорції у розподілі бюджетних коштів, чи ефектив­но вони використовуються. Основу контрольної функції складає рух бюджетних ресурсів, який відображається у відповідних показниках бюджетних надходжень і видатків.

Зміст цих функцій, сфера та об'єкт їхньої дії характеризують специфіку бюджету як економічної категорії. Так, зміст розподіль­ної функції бюджету визначається процесами перерозподілу фінан­сових ресурсів між різними підрозділами суспільного виробництва. Жодна інша ланка фінансової системи не здійснює такого різнома­нітного і багаторівневого перерозподілу коштів, як бюджет. Сфера дії розподільної функції визначається тим, що у відносини з бюд­жетом вступають майже всі учасники суспільного виробництва.

Специфіка контрольної функції бюджету полягає в тому, що бюд­жет об'єктивно — через формування і використання фонду грошо­вих коштів держави — відображає економічні процеси, які відбува­ються в структурних ланках економіки.

3. Основи організацій фінансів підприємств.

Фінанси підприємств — це складник усієї системи відносин, але їм притаманні певні специфічні ознаки, які випливають з особливо­стей форм власності й господарювання.

Відмінності в організаційно-правовому статусі підприємств ви­значають особливості механізму управління підприємством, харак­теру майнової відповідальності й пов'язані з ними форми форму­вання і розподілу фінансових ресурсів. Це відноситься, перш за все, до джерел формування статутного фонду, розподілу прибутку та ор­ганізації взаємовідносин з бюджетом.

Так, майно державних підприємств знаходиться у власності дер­жавних органів влади. Для фінансування цих підприємств, крім вла­сних джерел (хоча й у виключних випадках), залучаються бюджетні асигнування, а також кошти в порядку внутрішньогалузевого пере­розподілу. Організація фінансів підприємств недержавної форми власності характеризується більшою самостійністю у формуванні й використанні фінансових ресурсів. У господарський оборот цих підприємств залучаються кошти засновників, акціонерний капітал, пайові внески працівників підприємств.

Специфіка фінансів підприємств і галузей народного господарства пов'язана з характером розподільчих відносин, об'єктом розподілу виступає виручка від реалізації продукції (робіт, послуг). На основі її розподілу формуються фонди відшкодування коштів, що споживаються. Специфіка таких відносин виникає при формуванні загального фонду оборотних коштів, ресурсів для фінансування капітальних вкладень: з банками (при отриманні та сплаті позики); з галузевими об'єднаннями (отримання коштів з резервних фондів та їх сплата); з іншими підприємствами (сплата кредиторської заборгованості тощо).

Фінанси підприємств (об'єднань) і галузей народного господарства являють собою систему економічних відносин, які пов'язані з формуванням і розподілом грошових доходів і накопичень, створенням і використанням фондів грошових коштів, що забезпечують поточну господарську діяльність, виробничий і соціальний розвиток

Провідне місце в цій системі займають фінанси підприємств і об'єднань галузей матеріальної сфери. Фінанси підприємств і галузей народного господарства виконують дві функції: - розподільчу; - контрольну.