Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розглянуто відділом технічної освіти.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
69.72 Кб
Скачать

Розглянуто відділом технічної освіти

_____________

“____”__________ 20 р.

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 17

Кваліфікація:

Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування 2 -й розряд

ЗАТВЕРДЖУЮ

Головний енергетик

_____________

“____”__________ 20 р.

1 Засоби індивідуального захисту.

2 Будова освітлювальних установок. Основні елементи.

3 Закон Ома. Послідовне, паралельне з'єднання опорів. Одиниці виміру

опору.

ОТВЕТЫ!))

1

Протигази і респіратори;

 В електроустановках під час виконання зварювальних робіт для захисту від аерозолів необхідно застосовувати протипилові та протиаерозольні респіратори (наприклад, РП-К, Ф-62Ш, "Кама", ШБ-1, "Лепесток-200" та ін.).

Запобіжні монтерські пояси та страхувальні канати

У разі виконання верхолазних робіт на ПЛ, в електростанціях і підстанціях, в РУ тощо для захисту працівників від падіння з висоти необхідно застосовувати такі ЗІЗ, як запобіжні монтерські пояси зі стропом із синтетичних матеріалів. 17.2.2. Під час виконання робіт на вимкнених ПЛ або в РУ – у разі повного знімання напруги, а також за умови виконання робіт на відстані від струмовідних частин, що перебувають під напругою, як виняток, допускається застосовувати запобіжні пояси зі стропом із сталевого каната або ланцюга. 17.2.3. У разі виконання вогневих робіт (електрозварювання, газорізання тощо) необхідно застосовувати запобіжні пояси зі стропом, виготовленим із сталевого каната або ланцюга. Умови застосування запобіжних поясів зі стропами із синтетичних матеріалів у разі виконання зварювальних робіт повинні зазначатись в інструкції з експлуатації поясів конкретних конструкцій.

Захисні каски

В електроустановках під час виконання робіт для індивідуального захисту голови працівників від механічних пошкоджень, агресивних рідин, води, ураження електричним струмом у разі випадкового доторкання до струмовідних частин, що перебувають під напругою, необхідно застосовувати захисні каски. 

Захисні окуляри

В електроустановках під час виконання робіт для індивідуального захисту очей від небезпечних і шкідливих виробничих факторів: електричної дуги, ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання, твердих часток і пилу, бризок кислот, лугів, електроліту, розплавленої мастики, розплавленого металу тощо слід застосовувати виготовлені згідно з вимогами ГОСТ 12.4.013 і ГОСТ 12.4.001 захисні окуляри закритого типу з непрямою вентиляцією (наприклад, З4-72, ЗН8-72-У, ЗН13-72-Т, ЗН16-90, ЗНР1, із світлофільтрами С-4 – С-9, ЗНР3 (Г-1, Г-2, Г-3), ЗН5-72 (Г-1, Г-2, Г-3) та ін.).

Спеціальні рукавиці

В електроустановках для індивідуального захисту рук від механічних пошкоджень, підвищених і понижених температур, іскор і бризок розплавленого металу і кабельної маси, мастил і нафтопродуктів, води, кислот, лугів, електроліту необхідно застосовувати спеціальні рукавиці, виготовлені згідно з вимогами ГОСТ 12.4.010.  17.6.2. Спеціальні рукавиці повинні виготовлятись з дотриманням таких вимог:  – для виготовлення рукавиць необхідно використовувати парусину з вогнезахисним просочуванням або вовняні тканини, сукно або термостійку юхта; – рукавиці повинні мати підсилювальні захисні наклади або виготовлятись без них, мати звичайну довжину або бути подовженими з крагами; – довжина звичайних рукавиць не повинна перевищувати 300 мм; довжина рукавиць з крагами повинна бути не менше 420 мм.

2

Освітлювальної електроустановкою називають електротехнічне пристрій, призначений для освітлення приміщень, територій, будівель і споруд. 

Існує загальне, місцеве, комбіноване, робоче та аварійне освітлення.  Загальним називають освітлення всього приміщення або його частини.  Місцевим називають освітлення робочих місць, предметів або поверхонь (наприклад, настільна лампа).  Робочим називається освітлення, що служить для забезпечення діяльності виробничих і допоміжних підрозділів підприємства.  Аварійним називається освітлення, яке при порушенні робочого освітлення тимчасово забезпечує можливість продовжувати роботу. Аварійне освітлення влаштовують у виробничих приміщеннях, коридорах, проходах і проїздах, на сходових клітинах. Світильники аварійного освітлення відрізняються від інших світильників забарвленням і конструкцією; їх приєднують до електричної мережі, не пов'язаної з мережею робочого освітлення.  Комбіноване освітлення поєднує загальне і місцеве освітлення.  У звичайних приміщеннях харчування світильників загального, місцевого, робочого та аварійного освітлень здійснюється змінним струмом з напругою 127 або 220 В, а в приміщеннях з підвищеною небезпекою і в особливо небезпечних приміщеннях - з напругою 12, 24 або 36 В.  Також виділяють освітлення переносний, охоронне і светооградітельное.  Охоронне освітлення встановлюється уздовж огорожі території, що охороняється з таким розрахунком, щоб одночасно висвітлювалися зовнішня і внутрішня зони, прилеглі до огорожі. 

огорожі.  Переносне освітлення здійснюється переносними лампами, що приєднується до мережі напругою 127 або 220 В в звичайних приміщеннях і 12 В у приміщеннях підвищеної небезпеки та на відкритих ділянках території підприємства.  Светооградітельное освітлення встановлюється на телеантен, високих будівлях, димових трубах і інших високих спорудах для забезпечення безпеки польотів літаків в темний час доби.  Основна вимога що пред'являється до висвітлення - забезпечення нормованих значень освітленості, які визначаються умовами зорової роботи, в т              1) розмірами предметів розрізнення, їх контрастом з фоном і коефіцієнтом відбиття фону;  2) наявністю доступних небезпечних для дотику предметів (відкритих токопрово-дящіх частин, неогороджених обертових частин машин і т. д.);  3) наявністю в полі зору світяться поверхонь великої яскравості (електро-або газозварювання, розплав металу, що випромінюють світло розпечені оброблювані деталі, виробничі вогні і т. д.).  Освітленість на окремих ділянках приміщення або робочих місцях збільшують шляхом локалізованого розташування світильників загального освітлення, пристрої місцевого освітлення, застосування конструктивно більш досконалих світильників або підвищення потужності ламп.  Дотримання на стадії проектування, а потім і при монтажі освітлювальних електроустановок нормованих параметрів освітленості сприяє:  1) поліпшення умов і підвищення продуктивності праці;  2) зниження стомлюваності зору працівників;  3) підвищення якості продукції, що виготовляється;  4) економії електричної енергії, що витрачається на освітлення.  Монтаж освітлювальних електроустановок виробляють за проектом, в якому наводяться світлотехнічні розрахунки, дається розрахунок освітлювальної мережі, при цьому враховуються характер технологічного процесу, умови експлуатації і стан навколишнього середовища. Розрахунок за втратою напруги ведеться на підставі найменших витрат провідникових матеріалів (проводів, кабелів, шин і т. п.). Напруга у найбільш віддалених ламп повинно бути не менше 95% номінального для мережі аварійного і зовнішнього освітлення і 97,5% номінального для мережі робочого освітлення всередині приміщень промислових підприємств й прожекторних установок зовнішнього освітлення. Напруга при нормальному режимі повинно бути не більше 102,5% номінального.  Розрахункове навантаження живильної освітлювальної мережі визначається множенням встановленої потужності ламп, виявленої в результаті світлотехнічного розрахунку, на коефіцієнт попиту, рівний 0,6 для розподільних пристроїв, підстанцій, складських і допоміжних приміщень підприємств; 0,8 - для лабораторій і лікувальних установ; 1 - для виробничих приміщень.  Харчування освітлювальних електроустановок, до яких одночасно приєднані та силові споживачі (електродвигуни, електрозварювальні апарати та ін), здійснюється від окремих освітлювальних трансформаторів або від трансформаторів.

3

Закон Ома для участка цепи. Немецкий физик Георг Ом (1787—1854) в 1826 г. обнаружил, что отношение напряжения U между концами металлического проводника, являющегося участком электрической цепи, к силе тока Iв цепи есть величина постоянная:

. (43.1)

Эту величину R называют электрическим сопротивлением проводника.    Единица электрического сопротивления в СИ — ом (Ом). Электрическим сопротивлением 1 Ом обладает такой участок цепи, на котором при силе тока 1 А напряжение равно 1 В:

 .

Опыт показывает, что электрическое сопротивление проводника прямо пропорционально его длине l и обратно пропорционально площади S поперечного сечения:

 . (43.2)

Постоянный для данного вещества параметр   называется удельным электрическим сопротивлением вещества.    Экспериментально установленную зависимость силы тока I от напряжения U и электрического сопротивления Rучастка цепи называют законом Ома для участка цепи:

 . (43.3)

 Сила тока I прямо пропорциональна напряжению U и обратно пропорциональна электрическому сопротивлениюR участка цели.

Последовательное и параллельное соединение проводников. Проводники в электрических цепях постоянного тока могут соединяться последовательно и параллельно. При последовательном соединении проводников конец первого проводника соединяется с началом второго и т. д. При этом сила тока I одинакова во всех проводниках, а напряжение U на концах всей цепи равно сумме напряжений на всех последовательно включенных проводниках. Например, для трех последовательно включенных проводников 1, 2, 3 (рис. 150) с электрическими сопротивлениямиR1R2 и R3 получим

U = U1 + U2 + U3. (43.4)

По закону Ома для участка цепи

U1 = IR1,    U2 = IR2,    U3 = IR3    и    U = IR, (43.5)

где R — полное сопротивление участка цепи из последовательно включенных проводников. Из выражений (43.4) и (43.5) будем иметь IR = I(R1 + R2 + R3). Таким образом,

R = R1 + R2 + R3 . (43.6)

При последовательном соединении проводников их общее электрическое сопротивление равно сумме электрических сопротивлений всех проводников.    Из соотношений (43.5) следует, что напряжения на последовательно включенных проводниках прямо пропорциональны их сопротивлениям :

.

При параллельном соединении проводников 1, 2, 3 (рис. 151) их начала и концы имеют общие точки подключения к источнику тока.

При этом напряжение U на всех проводниках одинаково, а сила тока I в неразветвленной цепи равна сумме сил токов во всех параллельно включенных проводниках. Для трех параллельно включенных проводников сопротивлениями R1R2 и R3 на основании закона Ома для участка цепи запишем

,     ,     . (43.7)

Обозначив общее сопротивление участка электрической цепи из трех параллельно включенных проводников черезR, для силы тока в неразветвленной цепи получим

 . (43.8)

Так как

 , (43.9)

то из выражений (43.7), (43.8) и (43.9) следует, что

. (43.10)

При параллельном соединении проводников величина, обратная общему сопротивлению цепи, равна сумме величин, обратных сопротивлениям всех параллельно включенных проводников.     Параллельный способ включения широко применяется для подключения ламп электрического освещения и бытовых электроприборов к электрической сети.

 Работа и мощность электрического тока. Работу сил электрического поля, создающего электрический ток, называютработой тока. Работа А сил электрического поля или работа электрического тока на участке цепи с электрическим сопротивлением R за время   равна

. (43.11)

Мощность электрического тока равна отношению работы тока А ко времени  , за которое эта работа совершена:

.

Работа электрического тока выражается в джоулях, мощность — в ваттах.    Если на участке цепи под действием электрического поля не совершается механическая работа и не происходят химические превращения веществ, то работа электрического поля приводит только к нагреванию проводника. При этом работа электрического тока равна количеству теплоты, выделяемому проводником с током:

 . (43.12)

Закон (43.12) был экспериментально установлен английским ученым Джеймсом Джоулем (1818—1889) и русским ученым Эмилием Христиановичем Ленцем (1804— 1865), поэтому носит название закона Джоуля — Ленца.

Внутреннее сопротивление источника тока. В электрической цепи, состоящей из источника тока и проводников с электрическим сопротивлением R, электрический ток совершает работу не только на внешнем, но и на внутреннем участке цепи. Например, при подключении лампы накаливания к гальванической батарее карманного фонаря электрическим током нагреваются не только спираль лампы и подводящие провода, но и сама батарея. Электрическое сопротивление источника тока называется внутренним сопротивлением. В электромагнитном генераторе внутренним сопротивлением является электрическое сопротивление провода обмотки генератора. На внутреннем участке электрической цепи выделяется количество теплоты, равное

 , (43.13)

где r — внутреннее сопротивление источника тока.    Полное количество теплоты, выделяющееся при протекании постоянного тока в замкнутой цепи, внешний и внутренний участки которой имеют сопротивления, соответственно равные R и r, равно

. (43.14)

 Электродвижущая сила. Полная работа сил электростатического поля при движении зарядов по замкнутой цепи постоянного тока равна нулю. Следовательно, вся работа электрического тока в замкнутой электрической цепи оказывается совершенной за счет действия сторонних сил, вызывающих разделение зарядов внутри источника и поддерживающих постоянное напряжение на выходе источника тока. Отношение работы  , совершаемой сторонними силами по перемещению заряда q вдоль цепи, к значению этого заряда называется электродвижущей силой источника (ЭДС)  :

 , (43.15)

где  — переносимый заряд.    Электродвижущая сила выражается в тех же единицах, что и напряжение или разность потенциалов, т. е. в вольтах.

Закон Ома для полной цепи. Если в результате прохождения постоянного тока в замкнутой электрической цепи происходит только нагревание проводников, то по закону сохранения энергии полная работа электрического тока в замкнутой цепи, равная работе сторонних сил источника тока, равна количеству теплоты, выделившейся на внешнем и внутреннем участках цепи:

 . (43.16)

Из выражений (43.14), (43.15) и (43.16) получаем

 . (43.17)

Так как  , то

 , (43.18)

или

 . (43.19

Розглянуто відділом технічної освіти

_____________

“____”__________ 20 р.

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 18

Кваліфікація:

Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування 2 -й розряд

ЗАТВЕРДЖУЮ

Головний енергетик

_____________

“____”__________ 20 р.

1 Строки і види випробовувань індивідуальних засобів захисту.

2 Джерела світла . Конструкція принцип роботи.

3 Коротке замикання і захист від струму короткого замикання.

1

1 рас в год,

Рукавицы, БОТЫ, и ковры придают воздействию большого напряжения; Если пробой не произошел, ставят штамп и отправляют обратно на эксплуатацыю) Если пробило – На мусор!!! Противогазы проверяют на герметичность… И тд. И тп. …

2 Джере́ла сві́тла — технічні пристрої різної конструкції і різними способами перетворення енергії, основним призначенням яких є отримання світлового випромінювання(як видимого так і з різною довжиною хвилі, наприклад інфрачервоного). У джерелах світла використовується в основному електроенергія, але так само іноді застосовується хімічна енергія і інші способи генерації світла (наприклад триболюмінесценциярадіолюмінесценціябіолюмінесценція і ін.)

л.н.

Лампа складається із таких основних деталей: скляна колба 1 виконується із скла молібденової або платинової груп; наповнення ламп 2 інертним газом обумовлено їх призначенням, напругою живлення і конструкцією ТР; тіло розжарювання 3 виконується із вольфрамового (зі спеціальними присадками) витягнутого дроту, звичайно звитого у спіраль чи біспіраль; молібденові гачки 4 призначені для надання певної форми тілу розжарювання і зменшення його провисання у процесі експлуатації; штабик 5 –  це скляна трубка, яка у верхній частині має утовщення (лінзочку), в яку вставляються гачки; частини 6,8 та 11 - відповідно внутрішні, середні і зовнішні ланцюги електрода. Внутрішній ланцюг виконується з міді та платиніту (вакуумні лампи) або нікелю (газонаповнені лампи). Середній ланцюг електрода, за допомогою якого здійснюється герметичний впай у скло, виконується з платиніту або молібдену. Тарілка 9 з розгорнутою нижньою частиною і опресованою верхньою – лопатка 7 служить для з’єднання штабика, електродів і штенгеля 10. Останній призначений для відкачки та наповнення лампи. Цоколь лампи, що складається з металевого (латуні або оцинкованої сталі) стакана 13, до якого приєднаний один з електродів, за допомогою спеціальної мастики 12кріпиться до колби лампи. Другий електрод приварюється до контактної шайби цоколя 14, яка ізольована від стакана скломасою 15.

3

Коро́тке замика́ння (КЗ) виникає в результаті неправильного з'єднання в електричному колі в результаті неправильних дій людини, дії природних факторів (в тому числі погодистаріння матеріалівкорозії) або порушенняізоляції частин обладнання, що проводять струм і зовнішніх механічних пошкоджень в електричних дротах, монтажних дротах, обмотках двигунів і апаратів.