Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух[1].учёт+-+экзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
168.1 Кб
Скачать

71.Облік відрахувань за соціальним страхуванням.

Законодавство У визначає ставку обов’язкового соц страх-ня в розмірі 4% від фактичних витрат на оплату праці робітників. В б.о. на суму сбору на соц страх обиться запис: Дт23, 91, 92, 93 – Кт 652. П-ва мають право використовувати частину коштів соц страх на оплату допомоги по тимч непрацездатності; вагітності; забезпеченню оздоровчих заходів тощо. В б.о. використання коштів соц страх відображається: Дт 652 – Кт 31 (одноразові допомоги) , 31 (вартість оздоровлення робітників п-ва в санаторіях тощо), 661 (допомоги по тимчасовій непрацездатності). Страхування по безробіттю передбачає матеріальне забезпечення: допомога по безробіттю, відшкодування витрат на перепідготовку тощо. Ставка - 0,5% - 1,5% від суми коштів на оплату праці. Облік розрахунків по страхуванню від безробіття ведуть на р-ку 653 “По страх на випадок безроб” . (На суму нарахованого збору: Кт 653 – Дт 23, 91 ,92, 93).Збір на обов’язкове пенсійне страхування – 32% від фактичних витрат на оплату праці робітників. Облік ведеться на 65 р-к (субрахунок 651 “По пенсійному забезп”). На суму збору роьиться запис на кредит р-ку 651 в еоресп-ції з Дт 23, 91, 92, 93, 661. Також передбачені добровільні внески на пенсійний рахунок робітника: Дт 661 – Кт 472 “додаткове пенс забезп”. Перерахування коштів в Фонд соціального захисту інвалідів здійснюється платіжними дорученнями і в б.о. відображається: Дт 642 “Р-ки по обов’язк платежам” – Кт 31.

72.Витрати діяльності підприємства, критерії їх визнання і класифікація.

На кожному підпр-ві, яке виготовляє продукцію, виконує роботу або надає послугу ведеться облік витрат, який призначений для обчислення собіварт. продукції, робіт чи послуги.

Собівартість – частина вартості у грошовому виразі витрат під-ва, які пов’язані з виготовленням і збутом прод-ї. Облік витрат на вир-во зумовлений слід. параметрами: видом орг вир-ва та місцем і роллю вир-ва в діял-ті підр-ва. За видами вир-ва під-ва поділ на:

-індивідуальні; -серійні; -масові.

За місцем і роллю поділ на:

-підсібне –побічне –основне –допоміжне

В БО для обліку витрат основного і побічного вир-ва використовується рахунок 20. Для обліку витрат допоміжного вир-ва викор рах 23. Для обліку по обслуговуванню працівників викор рах 29.

На кожному вир-ві всі витрати, які увійшли в собівартість продукції, будуть відшкодовуватись підпр-ву при реалізації продукції, тому держава регулює перелік витрат, які включаються у собівартість і окремо визначає витрати з іншими джерелами фінансування (на 99% за рахунок чистого прибутку підпр-ва).

Кабінетом Міністрів України визначені положення по складу витрат на вир-во, для цього всі витрати, які включ у собівартість продукції класифікуються за:

  1. За елементами витрат – показує, що витрачено на виготовлення продукції, незалежно від її специфіки. На даний час елементами витрат є:

  • матеріальні витрати; -мат витрати на оплату праці; -мат витрати на соціальні заходи; -амортизація основних фондів і нематеріальних активів; -інші.

  • За статтями калькуляції – групуються Кабміном для того щоб визначити на який конкретний вид продукції понесені витрати

  • основні матеріали; -купівельні напівфабрікати і комплектуючи вироби; -поворотні відходи; -паливо та енергія на технологічні цілі; -основна з/п робітників; -додаткова з/п; -відрахування на соц страхування; -витрати по утриманню та експлуатації машин та устаткування; -загальні виробничі витрати; -загальні господарчі витрати; -втрати від браку

Всі витрати вир-ва за своїм економічним змістом поділяються на:

  • основні; -накладні

Основні витрати, які безпосередньо пов’язані з технологічним циклом виготовлення продукції, до цих витрат відносять витрати основних матеріалів, купівлю напівфабрікатів, палива і енергії, основна і додаткова з/п робітників, відрахування на соціальне страхування, знос спеціальних інструментів і обладнання та витрати по утриманню та експлуатації машин і устаткування.

Накладні – це витрати пов’язані з організацією і утриманням вир-ва, сюди відносяться загальновиробничі і загально господарські витрати.

Витрати по відношенню до окремих видів подукції поділяються на:

-прямі; -непрямі

Прямі витрати , які на підставі первиних документів дають можливість віднести їх на собівартість кожного конкретного виду продукції.

Непрямі – витрати, які потрапляють на кожний вид продукції в кінці звітнього періоду шляхом підрахування і розподілу між видами продукції пропорційно встановленої бази.

Витрати під-ва поділяють на:

-виробничі; -невиробничі (комерційні)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]