Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Analitika.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
153.59 Кб
Скачать

Тема: хроматографічний аналіз

Хроматографія – фізико-хімічний метод, основний принцип якого полягає у розділенні речовини.

Перевагою хроматографічного методу є те, що при його використанні речовини, як правило, хімічно не змінюються, метод придатний для розділення газоподібних та рідких речовин, сумішей речовин, близьких за хімічним складом і будовою.

Основні критерії та види хроматографії наведено у таблиці.

Будь-яка хроматографічна система базується на розподілі компонентів між двома фазами, з яких одна нерухома з великою поверхнею, а друга рухома переміщується відносно першої. В якості нерухомої фази використовується тверда речовина або рідина, що наноситься на твердій носій. Компоненти, що розділяються, разом з рухомою фазою, проходять крізь нерухому. Розділення речовин пов’язане з сорбційно-десорбційним процесом.

Критерії

Види методу

Варіанти методу

1

За принципом фракціонування та фізико-хімічної взаємодії адсорбенту та речовин

Адсорбційна

На колонці

Тонкошарова

Розподільна (адсорбційна)

Газорідинна

На папері

В тонкому шарі

Гель-проникаюча

Іонообмінна

На колонці

На папері

Проникаюча

Гель-фільтрація

Гель-фільтрація в тонкому шарі

Афінна

На колонці

2

За природою та розташуванням нерухомої фази

На папері

На колонці

На плівці

В тонкому шарі

В товстому шарі

3

В залежності від агрегатного стану фаз

Рідинна

Газова

газорідинна

4

За способом елюції

Проявна

На колонці

Фронтальна

На колонці

Витискувальна

На колонці

5

За розміщенням

На колонці

Площинна

На папері

В тонкому шарі

6

За напрямком руху елюенту

Низхідна

Висхідна

Хроматографія на папері.

В розподільній хроматографії на папері, як носій використовується спеціальний хроматографічний папір, який здатний утримувати в порах велику кількість нерухомої рідкої фази і не спроможний адсорбувати речовини, що аналізуються. Стаціонарною фазою служить вода (іноді буферні розчини), адсорбована або з’єднана на поверхні паперу; рухомою – звичайно органічний розчинник (бутанол, фенол, ацетон). У більшості випадків використовується не один розчинник, а певна система розчинників. Швидкість руху розчинених речовин у рухомій фазі різна і залежить від адсорбційних властивостей хроматографічного паперу, природи розчинника, молекулярної природи речовин. Нанесені на папір компоненти, що аналізуються, переходять у рухому фазу і внаслідок капілярності паперу переміщуються з різними швидкостями відповідно до коефіцієнту розподілення кожного з них. Чим більше розчинність компонента в органічному розчиннику, тим швидше (ближче до фронту розчинника) він буде перемішуватися, або чим більша його розчинність у воді, тим більше він буде утримуватися вологою, і тим повільніше буде рухатися.

Переміщення компоненту, що хроматографується, і визначають за величиною коефіцієнта Rf.

Рис. Схематичне зображення розділення речовин методом хроматографії на папері.

За способом аналізу хроматографія на папері поділяється на одномірну (висхідну і низхідну), двомірну та радіальну. Низхідна хроматографія потребує менше часу на її проведення, дозволяє кількісно розділити речовини з невеликими значеннями Rf.

Плями на паперових хроматограмах виявляють різними способами – за кольором, флуоресценцією, за допомогою специфічних реакції, які відбуваються після обприскування паперу спеціальними реагентами. Ідентифікують плями шляхом порівняння їх зі зразками з відомими значеннями Rf або після елюювання. Елюювання звичайно проходить кількісно і зводиться до вирізування з паперу зон, які містять плями, з наступним промиванням його відповідним розчинником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]