Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
записка проектир..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

4. Виконання електронної версії товарного знаку й елементів системи візуальної ідентифікації

У процесі роботи на фірмовим знаком об'єкта проектування використалися наступні програмні продуті: Adobe Photoshop CS3, CorelDraw X3.

Програма Adobe Photoshop - це один з найвідоміших графічних редакторів. Photoshop дозволяє як створювати нові зображення, так і редагувати існуючі графічні файли. Графічний редактор Photoshop застосовують для створення фотореалістичних зображень, роботи з кольоровими сканованими зображеннями, ретушування, кольорокорекціі, колажування, трансформації графіки, кольороподілу й т.д. Photoshop має у своєму розпорядженні всі методи роботи із крапковими зображеннями, при цьому має можливість роботи із шарами й використає контури. Adobe Photoshop є безумовним лідером серед професійних графічних редакторів за рахунок своїх найширших можливостей, високій ефективності й швидкості роботи.

CorelDRAW — векторний графічний редактор, розроблений канадською корпорацією Corel. Даний редактор призначений для створення й редагування векторної графіки. Тут зображення складається з окремих об'єктів, які можна редагувати окремо друг від друга, а також у комплексі. Кожний з об'єктів описується математичною моделлю й існує незалежно від інших об'єктів, що становлять зображення. Основні переваги програм такого роду - це відносно мала вага готових зображень і те, що при багаторазовому збільшенні вони зберігають свою якість (це особливо необхідно при створенні емблем й інших зображень, які повинні мати гарну якість не тільки при малих розмірах). У даній програмі є вичерпна кількість інструментів для створення власних зображень, здатних задовольнити практично кожного, навіть самого вибагливого користувача. Є також широкий спектр ефектів, призначених для редагування зображень. Досить зручний й інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, що є більшим плюсом, особливо при освоєнні програми. Інтерфейс може набудовувати сам користувач залежно від конкретного зображення або особистих пристрастей. А якщо відійти від такого офіційного стилю, то можна сказати, що Corel Draw найкраща програма редагування векторної графіки із всіх коли-небудь, створених. Вона сама є синонімом векторної графіки, точно так само, як Photoshop растрової.

Начальна обробка знака здійснювалася в середовищі PhotoShop, виконувалося чищення зображення, видалення непотрібних деталей й артефактів. Після легкої обробки зображення знака імпортувалася в програму Corel Draw, у якій, за допомогою інструмента «Безьє» відбувалася векторизація зображення.

Відносно елементів системи візуальної ідентифікації, всі об'єкти проектувалися в середовищі Corel draw.

- електронні формати файлів електронних версій.

При роботі з вищенаведеним програмним забезпеченням довелося зштовхнуться з наступними електронними форматами:

PSD (Adobe Photoshop)

CDR (Corel Draw)

Також використаний поліграфічний формат, застосовуваний при печатці:

TIFF

Висновки

Дизайн - це не професія, це спосіб мислення. Зміст дизайнерської діяльності для дизайнера-проектувальника є його погляд на об'єкт проектування, а також уміння форматувати інформацію, синтезувати, виділяти й відкидати зв'язки й закономірності.

Студенти вперше одержали можливість зануряться в процес проектування товарного знаку й супровідних елементів системи візуальної комунікації. Подібні імітації проектування дають подання про реальну дизайнерську практику.

Курсове проектування дало можливість застосувати весь той спектр знань й умінь, які студент одержує на кафедрі.

Були отримані нові навички при роботі з більшими масивами інформації, синтезуванню й обробки цих масивів і доданню цієї інформації лаконічну графічну форму. Одержали знання про визначення цільової аудиторії. Була розглянута робота знака на носіях системи візуальної комунікації, т.до знак єдиний ніколи не сприймається Він працює тільки в певнім середовищі. Із цього треба, що всі елементи системи повинні бути єдині, і не вступати в дисонанс один з одним.

Були отримані навички роботи зі шрифтами, які своєю подачею підтримували знак; з кольорами в знаку.

Курсове проектування є досить корисним заняттям для студентів, тому що дозволяє сполучити усе раніше отримані знання й уміння в єдине ціле.. У ході роботи був отриманий проміжний досвід роботи зі знаком й елементами системи візуалізації.