Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

40. Надати характеристику рахунків обліку власного капіталу, їх призначення

Рахунки обліку власного капіталу призначені для обліку джерел власних господарських засобів (активів). Вони показують форми їх створення і цільове призначення, а також зміни в процесі діяльності. До цієї групи належать рахунки: "Статутний капітал", "Пайовий капітал", "Додатковий капітал", "Резервний капітал", "Цільове фінансування і цільові надходження". Всі зазначені рахунки - пасивні. Кредитове сальдо цих рахунків показує наявність відповідних джерел засобів; оборот по кредиту - виникнення або збільшення джерел, а оборот по дебету - їх зменшення. Облік господарських операцій на рахунках власного капіталу здійснюється тільки у грошовому вимірнику. Аналітичний облік джерел засобів ведуть за формами їх створення і цільовим призначенням. Характерні риси побудови рахунків власного капіталу:1) Всі рахунки власного капіталу пасивні.2) Записи на кредиті означають створення і наступне збільшення капіталу, а на дебеті - його зменшення. 40 «Статутний капітал» - призначений для обліку та узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу підприємства. Сальдо на цьому рахунку має відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства. 41 «Пайовий капітал» призначений для обліку і узагальнення інформації про суми пайових внесків членів споживчого товариства, що передбачено установчими документами. 42 «Додатковий капітал» призначений для узагальнення інформації про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість, а також суму дооцінки необоротних активів, вартість активів. 43 «Резервний капітал» призначений для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу під-ва. За кредитом відображається створення резервів, а за дебетом – їх використання. Сальдо рахунка кредитове і відображає залишок резервів на кінець звітного періоду.

  1. Визначити призначення і будову рахунків обліку власного капіталу

Рахунки обліку власного капіталу призначені для обліку джерел власних господарських засобів (активів). Вони показують форми їх створення і цільове призначення, а також зміни в процесі діяльності. До цієї групи належать рахунки: "Статутний капітал", "Пайовий капітал", "Додатковий капітал", "Резервний капітал", "Цільове фінансування і цільові надходження". Всі зазначені рахунки - пасивні. Кредитове сальдо цих рахунків показує наявність відповідних джерел засобів; оборот по кредиту - виникнення або збільшення джерел, а оборот по дебету - їх зменшення.Схема рахунка власного капіталу. Облік господарських операцій на рахунках власного капіталу здійснюється тільки у грошовому вимірнику. Аналітичний облік джерел засобів ведуть за формами їх створення і цільовим призначенням. Характерні риси побудови рахунків власного капіталу:1) Всі рахунки власного капіталу пасивні.2) Записи на кредиті означають створення і наступне збільшення капіталу, а на дебеті - його зменшення.

  1. Дати характеристику призначенню і будові розрахункових пасив. рах. Пасивні розрахункові рахунки використовуються для обліку зобов'язань даного підприємства перед бюджетом, іншими підприємствами, організаціями, особами, тобто для обліку кредиторської заборгованості. До цих рахунків належать: "Розрахунки за податками й платежами"; "Розрахунки з постач. та підрядниками", "Векселі видані (короткострокові)", "Розрахунки за страхуванням", "Розрахунки з оплати праці", "Короткострокові позики банків". Хар-ні риси побудови пасив. рах.1) Записи по кредиту пас розрахункових рах-в означають первинне ств. і подальше збільшення кредит. заборгованості, а по дебету - зменшення (погашення) її.2) Залишок може бути тільки кредитовим, що означає наявність непогашеної кредиторської заборгованості нашим підприємством. Аналіт. облік за цими рах-ми ведеться у грошовому вимірнику в розрізі кожного кредитора.

Дебет

Кредит

Сальдо - наявність джерела на звітну дату

Оборот - зменшення джерела (-)

Оборот - збільшення джерела (+)

Сальдо - кредитове

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]