Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_BO.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

148. Документальне оформлення та облік адміністративних витрат

П(С)БО 16 «Витрати»

Рахунок 92 «адм витрати» призначений для обліку загальногосподарських витрат, спрямованих на обслуговування та управління підприємством:1) загальні корпоративні витрати;2)витрати на службові відрядження і утримання апарату управління підприємством;3)витрати на утримання основних засобів, інших матеріальних необоротних активів загальногосп використання (операційна оренда, страхування майна, амортизація, ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення, охорона);4) винагороди за професійні послуги;5) витрати на зв'язок;6)амортизація нематеріальних активів загальногосподарського використання;7)витрати на врегулювання спорів у судових органах;8)податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі (крім податків, зборів та обов'язкових платежів, що включаються до виробничої собівартості продукції, робіт, послуг);9)плата за розрахунково-касове обслуговування та інші послуги банків;10)інші витрати загальногосп призначення.

Облік витрат ведеться по дебету р-ка 92 “адм. витрати” у кореспонденції з кредитами відповідних р-ків активів та зобов’язань. Наприкінці звітного періоду кредит р-ку 92 списується на дебет р-ку 79.

Дебет 92: витрати за статтями здійснені протягом року. Кредит 92: спис. накопичених витрат в кінці року на рах 79.

149. Розкрити склад, облік і списання адміністративних (загальногосподарських) витрат.

Адміністративні витрати – це загальногосподарські витрати, які пов’язані з управлінням та обслу­говуванням підприємства.

До них відносяться: 1)витрати на утримання адміністративно-господарського персоналу; 2)витрати на утримання основних засобів адміністративного призначення; 3)гонорари за професійні послуги; 4)витрати на дослідження і розробки; 5)організаційні витрати; 6)витрати на зв’язок; 7)амортизація нематеріальних активів; 8)витрати на створення резерву сумнівних боргів; 9)витрати на реєстрацію акцій; 10)витрати на проведення річних зборів; 11)винагорода директорам; 12)представницькі витрати; 13)інші адміністративні витрати; 14)непродуктивні витрати. Загальна методика побудови об­ліку адміністративних витрат за елементами аналогічна методиці побудови витрат виробничої діяльно­сті, або витрат по збуту. Тобто на першому етапі формуються елементи витрат – матеріальні витрати, витрати на оплату праці тощо, а на другому проводиться їх списування на фінансові результати. Отже, На рахунку 92 “Адміністративні витрати” відображають і накопичують протягом року витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням підприємства. Списуються щомісяця або в кінці року на фінансові результати основної діяльності в загальній сумі наростаючим підсумком з початку року з кредиту рахунку 92 на дебет субрахунку 791 “Результати основної діяльності”.

150. Документальне оформлення, порядок формування,списання та облік витрат на збут.

“Витрати на збут” (рахунок 93) витрати, пов’язані зі збутом готової продукції, робіт і послуг (для виробничого підприємства), а торговельні підприємства – витрати, пов’язані з реалізацією товарів, тобто витрати обігу. Щомісяця або в кінці року заключним записом за рік сальдо витрат на збут (витрат обігу) списують з кредиту рахунку 93 на дебет субрахунку 791 “Результат основної діяльності”.

Для розподілу витрат по збуту у бухгалтерії складають довідку-розрахунок або відомість розподілу, де вказують види реалізованої продукції, її виробничу собівартість.

Як правило, загальна сума витрат по збуту повністю списується і включається до собівартості проданої (реалізованої) продукції. При цьому робиться бухгалтерський запис, дебет рахунка «Фінансові результати», кредит — «Витрати на збут».

Перв. док-ми для відображення цих витрат є накладна, довідка бухгалтерії та ін..

До затрат щодо збуту продукції, товарів, послуг належать ті, що пов’язані з відвантаженням та реалізацією продукції, товарів, тобто позавиробничі затрати. А саме: - затрати на тару та упаковку продукції на складах готової продукції, затрати на ремонт тари; транспортні затрати; затрати на вантаження у вагони, судна, автомобілі та інші транспортні засоби; комісійні збори, що сплач-ся різним орг-ціям відповідно до дог-рів; утримання приміщень для зберігання продукції у місцях її реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]