Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 1 , ноосфера и взаимосвязь ч...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
63.62 Кб
Скачать

Методологія глобалістики

Гобалістіка-особлива галузь наукового дослідження, спрямовані на вивчення сутності передумов, тенденцій, етапів розвитку глобалізаційних наслідків у вигляді глоб проб людства. Наука досліджує моделі майбутнього людського пристрою в умовах інтенсифікації соціальних зв'язків які ми визначаємо як процес глобалізації.

Методологія розглядається як сукупність принципів і методів, а також процедур, на підставі яких здійснюються дослідження і розробка сформульованої вище проблеми.

МЕТОД ("шлях, проходження, спосіб дослідження"; "шлях, дорога") - спосіб досягнення поставленої мети, що передбачає сукупність прийомів і засобів

Система методологічних знань включає поняття парадигми (сукупність цінностей, методів, підходів, технічних навичок та засобів, прийнятих в науковому співтоваристві в рамках усталеної наукової традиції в Певний період часу.).

Враховуючи предмет дослідження, інтереси, філософський характер, глобалістика не може бути нічим іншим, як синтетичної, інтегрованою, міждисциплінарної наукою, наукою з яскраво вираженим міждисциплінарним підходом. Будучи прикордонної наукою, глобалістика формується на стику цілого ряду областей сучасного знання - соціальних, соціогуманітарних, історичних, економічних, політичних наук, наук міжнародною рідних відносин і т. д. У своїх дослідженнях глобалістика може і повинна крім усього іншого спиратися і на матеріали, дані, результати інших наук, а також на їхні методи і методологію дослідження.

Вона використовує в своїх цілях різноманітні методи, способи, прийоми, методології, запозичені з раз-особистих областей знань.

Глобалістиці притаманні методи міжнародних порівнянь, методи глобального політичного аналізу, в тому числі системний, компаративний, факторіального аналіз, як і методи глобального синтезу концептуального, філософського характеру і т. д. і т. п.

Цивілізаційний підхід - спирається на порівняльні методи исслед. В рамках цивілізаційного підходу предметом політичної глобалістики є дослідження процесу глобалізації в його історичній динаміці - як становлення єдиного взаємопов'язаного світу шляхом творчого діалогу цивілізацій.

Людство розвивається хвилеподібно.

. Використовуються методи як загальнонаукові (системні (Системний підхід - це напрям у методології наукового пізнання, в основі якого лежить розгляд об'єктів як систем, яке орієнтує дослідження на розкриття цілісності об'єкта, на виявлення в ньому різноманітних типів зв'язків і зведення їх в єдину теоретичну картину) , статистичні (це виявлення закономірної мінливості на тлі випадкових факторів і причин) тд., так і спеціальні які знаходяться на озброєнні окремих наук (наприклад історико-порівняльний метод-один з основних методів істор науки.) безумовно при вивченні суспільства, природи, людини необхідний аналітичний метод, який дозволяє розчленувати, разьять на що становить ізучаймие процеси і явища, систематизувати їх за класами, видами і тд. При вивченні токой складний науки як глобалістика необхідно повною мірою використовувати холістскій метод, який дає можливість уявити цілісність, неподільність процесів.

Будучи прикордонної наукою, глобалістика формується на стику цілого ряду областей сучасного знання - соціальних, соціогуманітарних, історичних, економічних, політичних наук, наук міжнародною рідних відносин і т. д. Дуже важливо звернути увагу на цей висновок, тому що він дозволяє обгрунтувати той факт , що у своїх дослідженнях глобалістика може і повинна крім усього іншого спиратися і на матеріали, дані, результати інших наук, а також на їхні методи і методологію дослідження.

Таким чином, глобалістика представляється як широкомасштабна, комплексна наука з широким колом інтересів. Саме глобалістиці відводиться завдання створити нову концепцію про світ, в якому ми живемо, про світ, що знаходиться на роздоріжжі, про світ, який стикається з серйозними проблемами, суперечностями, про світ, який перебуває в пошуку рішень майбутнього, завтрашнього суспільства.