Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гик.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
35.11 Кб
Скачать

9. Розвиток кредитних відносин в Україні в перехідний період до ринкових відносин.

Історія розвитку кредитних відносин у незалежній У. ще досить коротка. Щоправда, у галузі кре­дитних відносин перехід від старої до ринкової системи госп-ня здійснювався швидше, ніж в інших сферах життя нашої країни.

З переходом до ринкових умов гос-ня змінювався склад як кредиторів, так і позичальників. Осн. кредитора­ми стали комерційні банки, у тому числі колишні державні. А по­зичальниками дедалі більше ставали під­пр-ва, приватні підприємці та окремі громадяни. Значні зміни стали відбуватись у формах і видах кредитів, особливо в методах кредитування. Від кредитування численних окремих об’єктів, комерційні банки перейшли до кредитування суб’єк­тів, турбуючись насамперед про свої доходи і повернення креди­ту. Замість досить складного порядку кредитування, який передбачав значні особливості для підпр-в окремих галузей економіки, кредитування почало здійснюватись в ос­новному на покриття дефіциту об. капіталу підпр-в.

З 1995 р., після випуску облігацій внутр.ї держ. по­зики, значних обсягів набув держ. кредит.

Якщо в перші роки держ. незалежності У. кредитування населення на споживчі потреби було майже повністю при­пинено, то з 1996 р. споживчий кредит почав набувати розвитку. В У. почали ство­рюватися кредитні спілки, які стали займатися взаємо кредитуванням громадян. Широко розгорнулось кредитування населення під заставу рухомого майна ломбардами та нерухомого – коме­рційними банками. Повільно зростав продаж торго­вельними організаціями товарів населенню з розстрочкою плате­жу.

Незважаючи на це, спочатку окремі підпр-ва, а потім й окремі галузі промисловості, спираючись на свої власні ресурси, кредити комерційних банків, кошти нац. та іно­з. інвесторів, поступово почали виходити з кризи, відновлювати вир-во і експортувати свою продукцію на зовн. ринок.