Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА МЕ!!!!!.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
950.27 Кб
Скачать
  1. Види операцій на валютних ринках та їх характеристика

Валютні операції - певні банківські та фінансові операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності. Це використання валютних цінностей як за¬собу платежу; вивезення, ввезення, пересилання та переказування валютних цінностей; отримання і надання кредитів, нарахуван¬ня відсотків, дивідендів; залучення інвестицій, придбання цінних паперів та інші операції, здійснення яких відбувається тільки за умови отримання відповідних ліцензій Національного банку України.

Поточні операції - операції з короткими термінами валютування — в межах трьох робочих днів. Розрізняють такі поточні операції:"тод" (поставка валюти сьогодні — "сьогодні на сьогодні"); "том" (поставка валюти наступного робочого дня — "сьо¬годні на завтра"); "спот" (поставка валюти на другий робочий день — "сьо¬годні на післязавтра"). Такі операції використовуються переважно для обслугову¬вання зовнішньоторговельних розрахунків, а також з метою одер¬жання додаткового прибутку в разі коливань валютних курсів(становлять 60% від загального обсягу міжбанківського ринку). Купівля-продаж валют на умовах "спот" означає, що курс валют фіксується на день купівлі-продажу, а її поставка здійснюється протягом 2-х робочих днів.

Термінові операції - операції, пов'язані з поставкою валюти на строк понад три дні з дня її укладен¬ня. Стандартними термінами виконання строкових контрак¬тів є, як правило, і, 3, 6, 9 і 12 міс. Форвардні валютні операції — це контракти з обміну валют, які відбуватимуться у майбутньому, але за курсом, за фіксованим на поточну дату. Укладаються, як правило, на строк до одного року, проте в окремих випадках, коли йдеть¬ся про ринок стабільних валют можливе оформлення угод на п'ять або більше років. Операція "своп" — це валютна операція, при якій по¬єднуються форвардні умови та умови "спот”(продаж готівкової валюти здійснюється з одночасною її купівлею на строк). Ф'ючерсні валютні операції — це строкові угоди на біржах, що являють собою купівлю-продаж золота, валюти, фінансових та кредитних інструментів за фіксованою в мо¬мент укладання контракту ціною, з виконанням операції через певний проміжок часу (більше від трьох днів і до двох-трьох років). Розрахунки здійснюються через клірингову палату, яка виступає посередником між продавцем та по¬купцем і гарантує виконання сторонами своїх зобов'язань. Валютний опціон — це договірне зобов'язання, що дає право (для покупця) і зобов'язання (для продавця) купити або продати певну кількість однієї валюти в обмін на іншу за фіксованим у момент укладання угоди курсом на напе¬ред узгоджену дату або протягом узгодженого періоду. В обмін на одержання такого права покупець опціону спла¬чує продавцю певну суму, яку називають премією. Ризик по-купця опціону обмежений розміром цієї премії, а ризик про¬давця опціону знижується на величину одержаної премії. Валютний арбітраж — це операції з валютами з метою одержання прибутку через використання у визначений мо¬мент часу існуючих на фінансових ринках розривів між кур¬сами і відсотковими ставками по касових і строкових опера¬ціях.