Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Необережність та її види.

Необережність одна з форм вини, особл форма псих ставлення винного до шкідливих наслідків вчиненого ним діяння.

Ознаки необережності: = інтелектуальний момент (харктеризують свідомість), = вольовий момент (характеризують волю).

Види необережності:

1. злочинна самовпевненість– особа передбачала наслідки (інтелектуальний момент), але легковажно розраховувала на їх відвернення (вольовий момент). Особа не усвідомлює реальний розвиток причинного звязку між дією і наслідками. Враховує свої сили, навички, властивості машин та приладів, поведінку потрепілих, але хибно розраховує на обставини, які мали б відвернути ці наслідки (свій досвід, знання, сили природи, вплив обстановки тощо)

2. злочинна недбалістьособа не передбачала можливість настання небезпечних наслідків (інтелектуальний момент), хоча повинна була і могла їх передбачити (вольовий момент). Сутність вини у вольовій ознаці.

Обєктивний критерій недбалості «повинна була» - персональна відповідальність, обовязок конкретної особи передбачати можливі наслідкі дій, які потребують дотримання заходів обережності (згідно закону, служб.становища, фаху, родинних звязків тощо). Однаковий для всіх, незалежно від особи.

Субєктивний критерій – «могла» можливість конкретної особи передбачати можливі наслідкі дій, залежить від індивідуальних здібностей особи, кваліфікації, особливостей обставин.

  1. Випадок ("казус") та його характеристика.

Випадок (від латинського казуз) – таке психічне ставлення винного до своїх дій та їх наслідків, яке лежить за межами вини, коли особа не передбачала, не могла, і не повинна була передбачити наслідки.

Казус має місце, коли в особи, яка вчинила сусп небезпечне діяння, не було реальної можливості передбачити настання злочинних наслідків.

Випадок виключає вину в поведінці особи. Випадок виключає крим відповідальність за відсутністю складу злочину (вини) в поведінці особи

  1. Мотив злочину та його види.

Мотив злочину - внутр спонукання особи, яке викликає у неї рішучість вчинити злочин. Дозволяє визначити: чому особа вчиняє злочин. Мотив є лише у разі вчинення умисних злочинів.

Мотив – є факультативною ознакою суб сторони злочину, визначає сусп небезпечність, антисоц спрямованість діяння, і залежно від законодавчого опису конкретних злочинів може виконувати роль: 1) обов'язкової ознаки складу злочину (коли передбачений у диспозиціях статей: прямо вказується на нього, чи однозначно випливає з характеру діяння) 2) кваліфікуючих (особливо кваліфікуючих) ознак оскільки впливає на ступінь тяжкості злочину, у деяких складах злочину як такий, що підвищує сусп небезпечність (вбивство з крисливих мотивів є кваліфікованим) 3) ознак, що пом'якшують чи обтяжують покарання вбивство при перевищенні меж необхідної оборони належить до вбивств при пом'якшуючих обставинах, тому що його мотивом є захист від суспільно небезпечного посягання. Але вчинення злочину на ґрунті расової, національної чи релігійної ворожнечі, розбрату є обставиною, що обтяжує покарання

Як факультативна ознака (у 3 випадку) не впливає на кваліфікацію злочину, а впливає лише на призначення покарання як помякшуюча чи обтяжуюча обставина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]