Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voprosy_ugolovnoe.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать
  1. Поняття складу злочину та його значення.

Склад злочину - сукупність встановлених крим законом юр ознак (обєктивних і субєктивних), які визначають сусп небезпечне діяння як злочинне = перелік складів злочинів, передбачених законом, є вичерпним; = тільки у складі злочину визначається характер та обсяг відповідальності за вчинений злочин. У нормах Заг частини містяться об і суб ознаки складу, що притаманні багатьом злочинам. Ці ознаки в поєднанні з ознаками, описаними в конкретних нормах Особл частини, утворюють склад конкретного вчиненого злочину.

Значення складу злочину: = допомагає вирішувати питання про злочинність або не злочинність діяння, правильно кваліфікувати вчинене, точно застосовувати закон = обгрунтовує крим. відповідальність, тільки сукупність усіх передбачених законом ознак складу злочину є законною, єдиною, необхідною і достатньою підставою крим відповідальності (фундаментальна функція).= зазначає межі розслідування, так як під час слідства встановлюються об і суб ознаки складу злочину (процесуальна). = дозволяє провести чітке розмежування одного складу злочину від ін, між злочином і провиною, (наприклад, крадіжку від грабежу, зловживання владою або службовим становищем від перевищення влади або службових повноважень) (розмежувальна). = точне встановлення складу злочину є гарантією забезпечнення законності та дотримання прав громадян. Особа має нести відповідальність саме за злочин, який вона вчинила (гарантійна) = за його допомогою законодавець здійснює крим. політику в галузі криміналізації діянь.

  1. Елементи та ознаки складу злочину.

1. Об те, на що посягає злочин, чому завдає шкоди – сусп.відносини, які охороняються крим. законом (життя, здоровя, свобода, гідність людини, власність, держ.безпека, навколишнє середовище, громадський порядок, безпека людей) 2. Об сторона зовнішня сторона злочину, яка виражена у вчинені передбаченого законом діяння, що заподіює шкоду об злочину. ознаки: =Дія сусп значима поведінка особи, що складається з рухів, використання машин, механізмів, властивостей речовин=бездіяльністьневиконання особою своїх обовязків =злочинні наслідки, які мають характер сусп небезпеки у вигляді заподіяної шкоди чи знищення сусп.відносин, що охороняються крим.законом =причинний звязок – між дією, бездіяльністю та злочинними наслідками = місце, час, спосіб, обстановка, знаряддя 3. Суб - осудна фіз особа, що вчинила злочин у віці, з якого згідно КК може наставати крим.відпов-сть.ознаки: =фіз особа (лише вона є крим.відповідальною) =досягнення віку кримін. відповід.–дієздатність загальна (з 16 р.), виключна (з 14 р.), особлива (з 18 р.). = осудність –здатність особи, під час злочину усвідомлювати свої дії або керувати ними =спец ознаки (громадянство, підприємець, повнолітній тощо 4. Суб сторона внутрішня сторона злочину яка дає характеристику псих процесам, свідомості та волі особи в момент учинення злочину Ознаки:умисел,необережність, мотив, мета, емоції Всі узагальнені ознаки складу злочину поділяються на: 1. Обовязкові (необхідні):сусп відносини, що охороняються законом, злочинна дія (бездіяльність), ознаки загального субєкта (фіз.особа, вік, осудність), вина (умисел або необережність) 2. Факультативні (необовязкові) предмет злочину, - злочнинні наслідки, звязок між дією і наслідками, - ознаки спеціального субєкта (службове, державно-правове становище) - мотив, мета та емоційний стан

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]