Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08riešenie.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

8 Riešenie podnikovej krízy ► 209

8 Riešenie podnikovej krízy

Vývoj krízového stavu v podniku od prvých prejavov až po prepuknutie krízy bol popísaný v štvrtej kapitole. Zistené nedostatky v podniku, alebo existujúcu krízu je nevyhnutné rýchlo a správne riešiť, čo je podmienené poznaním zásad, stratégií a metód riešenia krízy v podniku. Najúčinnejším riešením podnikovej krízy je príprava na vznik možnej krízy a príprava opatrení na zvládnutie krízového stavu.

8.1 Príprava na krízu a prevencia

Rôzne krízy v poslednej dobe nútia podniky zamyslieť sa nad vlastnou pripravenosťou na nečakané a náhle problémy. Podniky, ktoré mali krízové plány riadenia už pripravené, ich postupne revidujú a posilňujú. Analyzujú príčiny každého nebezpečenstva, ktorému v poslednom čase čelili, kalkulujú náklady a hodnotia možnosti opakovania kríz.

Podniky v závislosti od pripravenosti na prípadné krízy je možné rozdeliť na:

  • proaktívne podniky, ktoré sú na krízy pripravené,

  • reaktívne podniky, ktoré sú na krízy náchylné. [104]

Pripravenosť na krízu od podniku nevyžaduje, aby sa pripravoval na každé mysliteľné nebezpečenstvo, ale existujú spôsoby pre vytváranie stratégií pre zníženie vlastnej zraniteľnosti. Poaktívne podniky rozoznávajú tri základné formy rizika:

  • prírodné nešťastia a katastrofy, pre ktoré sa využíva rizikový manažment,

  • normálne nehody, ktoré súvisia so zlyhaním technológií. Príprava na tento typ kríz je zložitá a podieľajú sa na nej projektanti, manažéri údržby a ostatní zodpovední pracovníci,

  • zámerne spôsobené nehody, tzv. abnormálne nehody, ku ktorým patrí najmä terorizmus.

Pripravenosť podniku na prípadnú krízu je spojená s nasledujúcimi výhodami:

  • v podniku sa znižuje počet kalamít a kríz, ktoré je potrebné riešiť,

  • životný cyklus podniku je dlhší,

  • podnik dosahuje lepšie finančné výsledky.

Proaktívne podniky vytvárajú krízové centrá, ktorých riaditeľ je priamo podriadený riaditeľovi podniku. Krízové centrum má tri povinnosti:

    • Plánovať podnikové krízové portfólio, ktoré pozostáva najmenej z jednej možnosti riešenia pre každú krízovú skupinu, ktorá sa zaoberá prevenciou a plánovaním reakcie na nehody.

    • Dávať pozor na signály, ktoré nevyhnutne predchádzajú krízu a upozorniť na blížiacu sa hrozbu zodpovedného riadiaceho pracovníka.

    • Uskutočňovať audity, školenia a inštalovať mechanizmy na zamedzenie krízy.

Najvyššia forma krízového riadenia a komunikácie je prevencia. K účinným zásadám, ktoré ponúkajú možnosť predísť krízam patria:

  • Vytvorte, implementujte a realizujte program dôsledného monitorovanie potenciálnych problémov, ktoré by mohli ohroziť podnik.

  • Udržiavajte otvorenú komunikáciu medzi útvarom public relations a manažmentom.

  • Nenechajte nekontrolovane tlieť žiadne krízy v podniku ani v jeho okolí.

  • Nepodceňujte protivníka.

  • Nebojte sa improvizovať a primerane prispôsobovať krízové plány hneď od začiatku.

  • Využitie masmédiá na zvýraznenie silných stránok podniku. [160]

Základom reakcie na krízu je uvedomenie si, či vôbec o krízu ide. Z tejto elementárnej analýzy vlastne vyplynie, či vôbec reagovať a ako. Neprimeraná reakcia môže viac poškodiť, ako keď sa neurobí nič.

Ďalším krokom skúmania krízovej situácie je určiť procesy, ktorými si podnik uvedomuje, že je v kríze a procesy, ktorými na krízu odpovedá a prispôsobuje sa potrebe zmeny. Takéto rozlíšenie je životne dôležité, pretože odlišuje úplne nepredvídané a nepredvídateľné krízy od plazivých, hroziacich, na ktoré sa verejne nereaguje, ktoré sa verejne ešte nepriznávajú, ktoré sa však vo vnútri podniku už tušia, uvedomujú a cítia. Príkladom môžu byť finančné problémy a s nimi súvisiace fakty a údaje, ktoré je potrebné uverejniť vo výročnej správe na konci roka. [160]

Reakcia podniku

reaguje

nereaguje

Uvedomenie si podnikovej krízy

áno

Podnik si je vedomý krízy a reaguje na ňu

Podnik si je vedomý krízy, ale na ňu neodpovedá

nie

Podnik si krízu neuvedomuje, ale na ňu odpovedá

Podnik si krízu neuvedomuje, ani na ňu neodpovedá

Obr. 8.1 Spôsoby reakcie na podnikovú krízu

Zdroj: vlastné spracovanie podľa [86]

Predchádzajúci obrázok 8.1 poskytuje prehľad možných reakcií na krízu, z ktorých potom vyplývajú aj možné spôsoby jej riešenia.