Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_BO[1]remix.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
369.15 Кб
Скачать

37. Особливості обліку мшп

Рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» призначений для узагальнення інформації про наявність та рух малоцінних та швидкозношуваних предметів, що належать під­приємству

До малоцінних та швидкозношуваних предметів (МШП) на­лежать предмети терміном служби менше одного року незалежно від їх вартості; предмети які за своєю вартістю не належать до основних засобів незалежно від термінів служби.

Д22 – придбання МШП, повернення на склад МШП з експлуатації, строк викоритсання яких більше року.

К22 – передача МШП в експлуатацію, строк викоритсання яких більше року, відпуск, списання на мат витрати, загальновиробниці, адмін витрати, списання нестач і втрат від псування цінностей.

Д22К63 – оприбутковані МШП, придбані за плату

Д644К631 - відображено суму ПДВ за придбані виробничі запаси.

Д46К40, Д22К46 - оприбутковані виробничі запаси, отримані як внесок до статутного капіталу.

Д22К742 - оприбутковані виробничі запаси, отримані в обмін на неподібні активи.

Д22К719 - оприбутковані виробничі запаси, отримані безоплатно, оприбутковані раніше не враховані на балансі виробничі запаси.

38. Інвентаризація запасів та відображення в обліку її результатів

Порядок і термін провед-я інвент. регламентуються положенням з інвент-ї. Підприємства зобов”язані проводити інв-ю залишків матеріалів не рідше як 1 раз на рік, за станом на 31.12.

Обовязкові випадки проведення: при передачі майна держ п-ів в оренду, при приватизації під-ва, при ліквідації під-ва, , при втсановленні факту зловживання, за приписом судово слідчих органів, при зміні МВО., пожежа або стихійнее лихо, при складанні річної звітності, перетворення п-ва на АТ.

Основні задачі інв-ї матер-х цінностей: виявлення фактичної наявності та дотримання умов їх зберігання, виявлення матер-х цінн-й,що використовуються,перевірка реальності мат-х цін-й які враховуються на балансі. Для провед-я інв-ї призначають робочу комісію у складі не меньш як 3 осіб.(обов”язкові її члени- матеріально відповідальна особа та бахгалтери).До початку інв-ї у бухгалтерії треба обробити всі прибуткові та витратні документи щодо складу. Наявність цінностей визнач-ся обов"язковим підрахуванням, зважуванням,обмірюванням залежно від одиниць виміру.У процесі інв-ї визнач-ся фактична наявність цінностей, виявляються відхилення від книги обліку та причини відхилення. Інвентаризаційні описи (акти) разом з висновками комісії здають до бухгалтерії для виявлення кінцевих результатів.При цьому бухг-я складає порівняльну відомість. Всі надлишки обов”язково оприбутковуються, а нестачі списуються на витрати діяльн-ті (у межах природних втрат),понад ці норми- за рахунок прибутку (якщо не можна встановити винуватця), або вони відшкод-ся матеріально відповідальною особою. (у подвійному розмірі з нарахв-м ПДВ, що належить до сплати у бюджет).

Д20К719 – оприбутков надлишки, виявлені під час І

Д99К20 – списані запаси, витрачені внаслідок надзвичайних подій

Д947К20 – списана несчатача запасів за їх БВ

Д375К716 – відображена сума, що підлягає відшкодуванню винними

Д716К641 – под зобовяз, нарах на суму, що підлягає відшкодуванню винними

Д30К375 – сплачена сума, відшкодована винною ососбою.

Д641К311 – перахов до Б різниця між сумами відшкодування та БВ списаних Оз

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]