Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_BO[1]remix.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
369.15 Кб
Скачать

72. Витрати діяльнсоті п-ва кртеріїїх визнання та класифікація

Визнаються: або зменшення активів, або збільшення зобовязань, що призводить до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу внаслідок вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінено.

Не визнаються: платежі за договорами комісії, агентськими угодами; попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг, погашення позик, інше, що не відповідає ознакам витрат.

Класифікація така:

- Стосовно виробничого процесу: основні і накладні

- Стосовно обсягів вир-цтва: умовно-постійні та умовно-змінні

- За єдністю складу: одноелементні, комплексні

- За доцільністю: (не)продуктивні

- За видами витрат: за економічними елементами та за статтями калькуляції

- За способом віднесення на собівартість: прямі і непрямі

-За календарним періодом: поточні та одноразові

73. Класифікація операційних витрат

О. в. – це витрати, повязані з операційною діяльністю п-ства. Класифікація:

- С\в реаліз. продукції: виробнича с\в, загальновиробничі витрати, понаднормові виробничі витрати

- Адміністративні витрати: корпоративні витрати, на службові відрядження та утримання апарату управління, на утримання необоротних активів, на врегулювання спорів в судових органах, винагороди за професійні послуги, податки, збори, плата за послуги банків та ін

- Витрати на збут: витрати тарних матеріалів, на ремонт тари, оплата праці продавцям, торговим агентам, витрати на рекламу та дослідження ринку, на перепродажну підготовку товарів, на відрядження працівників, зайнятих збутом, на утрим необор. активів, повязаних зі збутом, на транспортування та страхування продукції, на гарантійний ремонт і обслуговування та ін

- Інші операційні витрати: на дослідження та розробки, с\в реалізованих іноземної валюти та вир. запасів, безнадійна дебіторська заборгованість, відрахування до резерву сумнівних боргів, втрати від операційних курсових різниць, нестачі від псування цінностей, штрафи, пені, неустойки та ін.

74. Склад загальновиробничих витрат їх облік і розподіл

Заг.вир. витрати мають непрямий характер. Вони поділ. на змінні та постійні.

Змінні: на обслуговування та управління виробництвом цехів, дільниць.

Постійні: на обслуговування й управління виробництвом, що залиш. незмінними у разі зміни обсягу діяльності.

Заг. вир. витрати включають: оплата праці апарату управління цехами, відрах. на соц. заходи, амортизація осн. засобів заг. вир. призначення, амортизація нематеріальних активів заг. вир. призначення, витрати на утримання, ремонт, операційну оренду осн. засобів, на вдосконалення технології і організації виробництва, на опалення, освітлення, водопостачання виробнич. приміщень, на обслуговування виробничого процесу, на охорону праці та ін.

І змінні і постійні розподіляються на кожен об’єкт витрат із використанням бази розподілу: годин праці, з\п, обсягу діяльності, прямих витрат.

Змінні розподіляються на кожен об’єкт витрат, виходячи з фактичної потужності звітного періоду, постійні – виходячи з нормальної потужності.

Нормальна потужність – очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства.

Нерозподілені витрати включаються до складу с\в реалізованої продукції.

Для обліку викор. рах 91. За дебетом – сума визнаних витрат, за кредитом – щомісячне списання на рах. 23 або рах. 90

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]