Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухоблик шп.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
357.89 Кб
Скачать

39. Облік надходження основних засобів.

Головні джерела надходження основних засобів такі: об’єкти, що їх вклали засновники до статутного капіталу, об’єкти, збудовані підприємством, установлене устаткування, закінчені роботи з побудови або дообладнання, котрі збільшують первинну вартість об’єктів; придбанні основні засоби; одержані безко­штовно; виявленні під час інвентаризації надлишки основних засобів. У разі надходження в експлуата­цію основних засобів на кожний об’єкт укладають спеціальний документ – акт приймання-передачі ти­пової форми, крім випадків, коли введення об’єктів у дію має оформлятися іншим порядком за чинним законодавством. В акті фіксується вартість інвентарного об’єкта з округленням, виконуваним у перед­баченому законодавством порядку, а також основні показники, що характеризують його технічні особ­ливості, місце використання і та ін.

40. Облік амортизацій основних засобів.

Об’єктом амортизації є окремі основні засоби, крім землі, продуктивної худоби, жилих будинків, споруд благоустрою, автомобільних доріг загального користування, видавничої продукції, сценічно-по­становчого інвентарю, експонатів музеїв, зоопарків, об’єктів мобілізаційного призначення. Амортизація нараховується протягом строку корисного виробництва об’єкта основних засобів, який встановлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом. Амортизація основних засобів нараховується із за­стосуванням таких методів: прямолінійно, за яким річна сума амортизації визначається діленням варто­сті, яка амортизується, на очікуваний період часу використання об’єкта основних засобів; зменшення залишкової вартості, за яким річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року та норми амортизації, обчисленої виходячи із строку корисного вико­ристання об’єкта; прискореного зменшення залишкової вартості, за яким різна сума амортизації визна­чається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року та норми амортизації, обчис­леної виходячи зі строку корисного об’єкта, яка подвоюється; кумулятивного, за яким річна сума амор­тизації визначається як добуток вартості, яка амортизується, та кумулятивного коефіцієнта $ виробни­чого, за яким річна сума амортизації визначається як добуток фактичного річного обсягу продукції та виробничої ставки амортизації.

41. Облік витрат на утримання, ремонт, реконструкцію і модернізацію основних засобів.

Облік витрат на утримання, ремонт, реконструкцію провадиться окремо за всіма видами ремонту (поточний, капітальний), модернізації, реконструкції, добудови, дообладнання тощо. Відокремлено ма­ють бути облічені ці витрати за способом їх виконання. Роботи можуть викону­ватися або підрядним, або господарським способом, тому залежно від способу робіт облік організується по-різному. Фактичні витрати з поточного ремонту (господарський спосіб) основних засобів відносять на рахунки затрат діяльності – виробництва, надання послуг, комерційної тощо. Технічно облікова ро­бота буде залежати від варіанта накопичення затрат за елементами. Облік затрат на ремонт ведеться щодо кожного об’єкта який ремонтується, окремо за місцем його перебування. Якщо поточний ремонт основних засобів виконує ремонтно-будівельна організація (підрядний спосіб), то всі фактичні затрати відображаються на рахунку затрат діяльності.