Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2. Облік власного капіталу.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

13

Тема 2. Облік власного капіталу

План

  1. Види підприємств, поняття та складові власного капіталу

  2. Характеристика рахунків з обліку власного капіталу підприємства (рах. 40,41,42,43,44,45,46)

  3. Облік формування статутного капіталу підприємств

    1. Облік статутного капіталу державного (ДП) і приватного (ПП) підприємств

    2. Облік статутного капіталу акціонерного товариства (АТ) та товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ)

  1. Облік змін статутного капіталу акціонерного товариства (АТ) та товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ)

  2. Облік операцій з акціями в акціонерних товариствах

  3. Облік розрахунків за нарахованими дивідендами

  4. Порядок ліквідації підприємств та облік розподілу його прибутку (збитку)

  1. Форми підприємств, поняття та складові власного капіталу

Організаційно-правовими формами підприємств при формуванні капіталу є:

  • акціонерні товариства,

  • товариства з обмеженою відповідальністю,

  • державні і казені підриємства,

  • приватні підприємства,

  • повні товариства,

  • командитні товариства,

  • товариства з додатковою відповідальністю,

  • комунальні підприємства.

Перелічені підприємства, установи, організації, створюються на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку. Порядок створення, функціонування та ліквідації означених підприємств регулюють ЗУ «Про господарські товариства», 1996 р., «Про акціонерні товариства», 2008 р.

Акціонерне товариство – господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями. Акціонерні товариства поділяються на приватні (раніше – закриті) і публічні (раніше – відкриті), скрочено ПАТ (публічне акціонерне товариство) і ПрАТ (приватне акціонерне товариство).

Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний (складений) капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Максимальна кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю може досягати 10 осіб.

Державні, казенні підприємства створюються за рахунок державних коштів, при цьому державні підприємства мають відносини з будь-яким суб’єктом підприємницької діяльності, казенне – тільки з державними підприємствами.

Приватне підприємство – це організаційно-правова форма підприємства, заснованого на власності фізичної особи.

Повним товариством визнається таке товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном. Особа може бути учасником тільки одного повного товариства.

Командитним товариством визнається товариство, в якому разом з одним або більше учасниками, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, є один або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом у майні товариства (вкладників), та які не беруть участі в діяльності товариства.

Товариством з додатковою відповідальністю визнається товариство, статутний (складений) капітал якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів. Учасники такого товариства відповідають за його боргами своїми внесками до статутного (складеного) капіталу, а при недостатності цих сум - додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до внеска кожного учасника. Граничний розмір відповідальності учасників передбачається в установчих документах.

Комунальним підприємством визнається підприємство, засноване на комунальній (муніципальній) власності або на власності територіальних громад.

Кожне з підприємств для ведення діяльності володіє стартовим (початковим) капіталом, який з часом може збільшуватися. Капітал підприємства – це власні кошти підприємства, внесені засновниками та отримані в результаті його діяльності.

Власний капітал – це загальна вартість засобів підприємства, які належать йому на правах власності та використовується для формування його активів.

На етапі, коли підприємство ще не має зовнішньої заборгованості, його активи (А) формуються тільки за рахунок власних коштів (власного капіталу) (ВК), облікова формула капіталу є такою:

А=ВК (1)

Здійснюючи підприємницьку діяльність, активи підприємства можуть поповнюватися за рахунок інших юридичних і фізичних осіб, підприємства взаємодіють з постачальниками і покупцями, внаслідок чого виникає заборгованість, тобто зобов’язання (З), звідси:

А=ВК+З (2)

Власний капітал визначається як різниця між вартістю майна і зобов’язаннями:

ВК = А–З (3)

Згідно з П(С)БО 2 власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишилась після вирахування його зобов’язань.

ВК відображає вартість засобів, що належать власникам підприємства та є показником, що характеризує фінансовий стан підприємства.

Складовими власного капіталу є: статутний капітал (рахунок 40), пайовий капітал (рахунок 41), додатковий капітал (рахунок 42), резервний капітал (рахунок 43), нерозподілені прибутки (рахунок 441), вилучений капітал (рахунок 45), неоплачений капітал (рахунок 46)., рис. 1.

Рис. 1. Структура капіталу за джерелами

Статутний капітал (СК) – це сукупність внесків (часток або акцій) засновників в майно, виражених у грошовому вимірнику при створенні підприємства для забезпечення його статутної діяльності.

Пайовий капітал – це сукупність добровільно розміщених у товаристві коштів юридичних і фізичних осіб. Він формується за рахунок пайових внесків членів споживчих товариств, житлово-будівельних кооперативів, кредитних спілок, членів сільськогосподарських товариств.

Додатковий капітал складається з емісійного доходу (дохід від операцій з акціями), дооцінки активів, безоплатно одержаних необоротних активів, іншого додаткового капіталу.

Резервний капітал – створюється підприємством за рахунок прибутку для покриття збитків, непередбачених витрат, боргів, нарахування дивідендів за привілейованими акціями.

Нерозподілений прибуток – це прибуток, одержаний в результаті фінансово-господарської діяльності та залишився невикористаним у звітному періоді. Нерозподілений прибуток збільшує суму ВК, непокритий збиток – зменшує суму ВК.

Вилучений капітал – сума викуплених або вилучених акцій товариства для їх перепродажу або анулювання.

Неоплачений капітал – це сума, яка на дату реєстрації підприємства оголошена, але фактично не внесена засновниками, згідно із законодавством.