Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мои шпоры по микро, коротко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
3.88 Mб
Скачать

1.Суб’єкти й об’єкти економічних відносин на макрорівні. Особливості їх поведінки та механізму прийняття рішень.

Основними суб’єктами М є домогосподарства, підприємства(фірми) та держава, які у свою чергу можуть виступати продавцями й покупцями, заощаджувачами й інвесторами, виробниками й споживачами.

Домогосподарство – об’єднання свідомо організованих індивідів на основі спільного формування й використання ресурсного потенціалу та бюджету на принципах взаємодопомоги. Види: одноосібне і багатоосібне. Функції домогосподарства:

Постачання факторів виробництва;

Отримання та розподіл сукупного доходу;

Споживання ;

Включення Домогоспод. у суспільні відносини, виробництво людського капіталу;

Створення умов для відтворення життєвих сил, здатності до праці.

Підприємство – це будь-який суб’єкт господарювання, який виробляє економічні блага з метою отримання прибутку, використовуючи обмежені економічні ресурси.

Держава як суб’єкт мікроекономіки здійснює урядовий вплив на економічне життя окремих господарських одиниць, регулюючи відносини між домогосподарствами і підприємствами, між самими підприємствами та взаємини підприємств і домогосподарств з державою.

Об’єктами, з приводу яких виникають економічні відносини названих вище суб’єктів у реальній економіці на макрорівні є ресурси та продукти економічної діяльності.

До економічних відносять ресурси:

1)Які мають відокремлене від їх власника існування:

- природний економічний ресурс «земля», який включає ще й надра, води, ліси, фауну та флору, не створені людською працею;

- капітал – знаряддя праці та предмет праці, створені людиною;

2) які не мають відокремленого від їх власника існування:

-здатність до найманої виконавчої праці;

-здатність до підприємництва.

Продуктом економічної діяльності можуть бути, як засоби виробництва (капітал), так і предмети споживання (речі та послуги).

З приводу цих об’єктів між мікроекономічними суб’єктами виникають ринкові відносини, які виявляються в певних поведінкових функціях.

2.Граничні величини та їх роль в мікроекономічному аналізі.

Гранична корисність МU (Маrginal Utility)-це приріст корисності за умов споживання додаткової одиниці товару чи послуги.

Згідно з законом спадної граничної корисності величина граничної корисності має тенденцію зменшуватися по мірі збільшення кількості товару, що споживається.

Граничний продукт(МР) – це приріст загального обсягу продукції досягнутий завдяки збільшенню використання змінного фактора на одну додаткову одиницю за незмінної величини всіх інших факторів виробництва. МР = ТР/X, де ТР – приріст виробництва, X – приріст змінного фактору.

Граничні витрати (МС) – це приріст сукупних витрат підприємства, пов’язаний із виробництвом додаткової одиниці продукуції. Як правило, під граничнимивитратами розуміють витрати пов’язані з виробництвом останньої одиниці продукції. МС= ∆ТС/∆Q.

Гранична норма заміщення (MRS) показує від якої кількості одного блага згоден відмовитись споживач замість збільшення споживання іншого блага на одну одиницю, за умови незмінної загальної корисності від набору благ. MRS x/y =MUx/MUy=Px/Py=Qy/Qx

MRS характеризує кут нахилу кривої байдужості.

Гранична норма технологічного взаємозаміщення (MRTS показує від якої кількості одного ресурсу треба відмовитись, якщо для даного технічно ефективного обсягу випуску використати додаткову одиницю іншого ресурсу.

MRTS l/k= —∆K/∆L= —MPx/MPy