Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.КОМП.СИСТ..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать

10. Основні компоненти вводу-виводу в ос Windows nt. Поняття Hardware Abstraction Layer (hal). Поняття драйвера.

Кожен з компонент підсистеми вводу/виводу виконує свої функції. Диспетчер вводу/виводу забезпечує доступ програмам та системним документам до віртуальних логічних або фізичних пристроїв.

Диспетчер PnP взаємодіє з диспетчером вводу/виводу та драйверами шини(Bus Drivers). Він керує виділенням апаратних ресурсів, розпізнає пристрої та реагує на їх від’єднання і виключення.

Диспетчер електроживлення також взаємодіє з диспетчером вводу/виводу, і призначений для управління системою та драйверами пристроїв при їх переході в різні режими енергоспоживання.

Процедури підтримки Windows Management Instrumentation(WMI) – це інструмент управління, що формує компонент доступу WDM(Windows Driver Mode). Вони дозволяють драйверам пристроїв виступати в ролі комп’ютерного доступу, взаємодіючи зі службою WMI режиму користувача.

Реєстр – це дерево видна база даних, в якій зберігається опис основних пристроїв, а також параметри ініціалізації драйверів та різні настройки конфігурації.

INF файли використовуються для установки драйверів. Вони пов’язують конкретний апаратний пристрій з драйвером. INF файл складається з інструкцій, що описують відповідний пристрій та місце знаходження драйверу і додаткової інформації.

CAT файли зберігають цифрові підписи файлів драйверів, які пройшли випробування WHQL.

Більшість операцій вводу/виводу не потребують участі всіх вказаних компонент. Зазвичай запит на ввід/вивід видається програмою. ОС абстрагує всі запити на ввід/вивід та приховує той факт, що кінцевий пристрій може й не бути пристроєм з файловою структурою.

Драйвери пристроїв

Формують інтерфейс між диспетчером вводу/виводу та відповідним обладнанням.

Драйвери пристроїв пишуться на мові C або C++ за допомогою Windows DDR. Цей інструмент являє собою набір бібліотек та засобів компіляції для розробки драйверів.

Є декілька типів драйверів пристроїв:

  1. драйвери апаратних пристроїв(отримують від пристроїв вхідні дані і передають їх на вихід);

  2. драйвери файлової системи(обробляють запити на файли вводу/виводу і транслюють ці запити на запити вводу/виводу для конкретного пристрою);

  3. мережеві редиректори та сервери(це драйвери файлових систем, що передають запити файлової системи на ввід/вивід іншим комп’ютерам мережі та приймають від них аналогічні запити);

  4. драйвери протоколів.

У WDM існує три типи драйверів:

  • Bus Driver – обслуговує контролер шини, адаптер або інші пристрої, що можуть мати дочірні пристрої;

  • функціональний драйвер – основний драйвер пристрою, що забезпечує функціональність інтерфейсу, і має доступ до специфічних областей даного пристрою;

  • драйвер-фільтр – підтримує додаткову функціональність пристою або змінює запити введення/виведення та відповідь на них інших драйверів.

.....

11. Поняття реєстру ос Windows nt. Основні розділи реєстру. Призначення реєстру Windows. Системні файли, де розміщується реєстр.

Реєстр - це дерево видне база даних, у якій зберігається опис основних пристроїв, а також параметри ініціалізації драйверів та різні настроювання конфігурації.

Реєстр - один з найважливіших елементів Windows. Там можна знайти безліч

настроювань Windows і інших програм. Зараз програмістів більше залучає

зберігання опцій своїх програм у реєстрі ніж у різних ini файлах.

Кореневі ключі реєстру:

HKEY_CLASSES_ROOT - це посилання на розділ HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes.

відомості, Що Зберігаються тут, забезпечують запуск необхідної програми при відкритті файлу за допомогою провідника.

Цей розділ містить зв'язку між додатками й типами файлів, а також інформацію про OLE.

HKEY_CURRENT_USER - це посилання на певний підрозділ HKEY_USERS.

Настроювання відповідають поточному, активному користувачеві, що виконав вхід у систему.

HKEY_LOCAL_MACHINE - розділ містить настроювання, що ставляться до вашого комп'ютера й дійсні для всіх

користувачів, а також інформацію про апаратну конфігурацію й установленому

програмному забезпеченні.

HKEY_USERS - цей розділ містить настроювання для всіх користувачів комп'ютера.

HKEY_CURRENT_CONFIG - це посилання на HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM \CurrentControlSet\ Hardware Profiles\Current.

Розділ містить відомості про настроювання встаткування, використовуваних локальним комп'ютером

при запуску системи, тобто інформацію про поточну конфігурацію.

Серце системного реєстру - це розділ HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM.

Файли реєстру Windows XP: (імені файлу відповідає кущ реєстру Windows XP)

SAM - HKEY_LOCAL_MACHINE\SAM

SECURITY - HKEY_LOCAL_MACHINE\Security

Software - HKEY_LOCAL_MACHINE\Software

System - HKEY_LOCAL_MACHINE\System

HKEY_CURRENT_CONFIG

Default - HKEY_USERS\.DEFAULT

Файли Ntuser.dat - HKEY_CURRENT_USER

Реєстр Windows — база даних, що зберігає параметри і налаштування для операційних систем Microsoft Windows 32-бітних версій, 64-бітних версій та Windows Mobile. Він містить інформацію й параметри настроювання для всіх апаратних засобів, програмного забезпечення, користувачів тощо. Кожен раз, коли користувач змінює будь-які параметри в "Панелі керування", зміни відбиваються в реєстрі.Реєстр Windows було уведено, щоб відмовитись від використання файлів INI, що використовувалися для збереження параметрів конфігурації програм Windows раніше (тобто кожна програма зберігала свої настроювання в окремому файлі). Тому ці файли малі тенденцію бути розкиданими по всій системі, що робило важким спостереження й контроль за ними.Реєстр у тому вигляді, як його використовує Windows і як бачить його користувач у процесі використання програм роботи з реєстром, деяким чином «ніде не зберігається». Щоб вийшло ті, що бачить користувач, редагуючи реєстр, відбувається наступне: -спочатку, у процесі установки й налаштування Windows, на диску формуються файли, у яких зберігається частина даних щодо конфігурації системи. -потім, у процесі шкірного завантаження системи, а так саме в процесі шкірного входу й виходу шкірного з користувачів, формується якась віртуальна суть, кликана «реєстром». Дані для формування «реєстру» беруться з тихнув самих файлів і з інших місць. Тобто частина даних реєстру зберігається у файлах, а частина даних породжується в процесі завантаження Windows. Для редагування, перегляду й вивчення реєстру стандартними засобами Windows (програми regedit.exe і regedt32.exe) доступні саме вітки реєстру, це стосується й моєї програми. Після редагування реєстру й внесення до нього змін ці зміни відразу записуються у файли. Проте, є програми сторонніх розробників, які дозволяють працювати безпосередньо з файлами. Наприклад, програми від Paullee і програми Registry Reanimator. Програми оптимізації реєстру, твікери, а так саме інсталятори й деінсталятори програм працюють через спеціальні функції роботи з реєстром.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]