Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR_GPP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
939.01 Кб
Скачать
  1. Господарський суд, як складова системи органів судової влади в Україні.

Всі господарські суди незалежно від рівня здійснюють правосуддя шляхом розв'язання госп. спорів, розгляду інших справ, віднесених до їх компетенції законодавством. Основним завданням при розгляді підвідомчих спорів є захист порушених або оспорюваних прав і законних інтересів у сфері підприємництва чи іншої економічної діяльності, сприяння зміцненню законності і запобігання правопорушенням у цій сфері.

Відповідно до Конституції в системі судів заг. юрис­дикції утворюються заг. та спеціаліз. суди окремих судових юрисдикцій, при цьому до спеціаліз. належать господарські, адмін. та інші суди, визначені як спе­ціалізовані.

Осн. ознаками госп. юрисдикції як системи спеціаліз. судових установ є:

  1. організаційна єдність при диференціації функції правосуддя стосовно різних ланок спе­ціаліз. судів,

  2. єдиний предмет судового захисту і суд. діяльності, який відображає спеціалізацію зазначеної юрисдикції і обсяг правового захисту у госп. судочинстві,

  3. єдина процес. форма і процес. зак-во, що регламентує процес. порядок розгляду та розв'язання справ.

  4. єдине організаційно-процес. підґрунтя діяльності із здійснення правосуддя.

Єдність систе­ми судів і правосуддя забезпечується єдиним статусом суддів як носіїв судової влади, єдністю основних конституційних принципів судочинства. З урахуванням цього структура госп. судів згідно із Законом «Про судоустрій та статус суддів» складається із місцевих госп. судів, апеляційних госп. судів, ВГСУ.

Господарські суди розглядають весь комплекс питань пра­вового регулювання госп. відносин, що виникають між суб'єктами права, насамперед суб'єктами підпр. діяльності. З огляду на комплексний характер таких відносин предметом судового захисту є суб'єктивні права і законні інте­реси зазначених суб'єктів (суб'єктивна ознака обсягу судового захисту), предметом судової діяльності — госп. спори (об'єктивна ознака обсягу судового захисту).

  1. Господарський суд. Структура та функції.

Основними ознаками господарської юрисдикції як системи спеціалізованих судових установ є: організаційна єдність при диференціації функції правосуддя стосовно різних ланок спеціалізованих судів, єдиний предмет судового захисту і судової діяльності, єдина процесуальна форма і процесуальне законодавство, що регламентує процесуальний порядок розгляду та розв'язання юридичних справ.

Структура госп. судів згідно із Законом «Про судоустрій та статус суддів» складається із місцевих госп. судів, апеляційних госп. судів, ВГСУ.

Господарські суди розглядають весь комплекс питань правового регулювання госп. відносин, що виникають між суб'єктами права, насамперед суб'єктами підприємницької діяльності. 3 огляду на комплексний характер таких відносин предметом судового захисту є суб'єктивні права і законні інтереси зазначених суб'єктів, предметом судової діяльності - господарські спори.

Отже, основними завданнями господарського суду є: захист прав і законних інтересів учасників господарських правовідносин; сприяння зміцненню законності у сфері господарських відносин; внесення пропозицій, спрямованих на удосконалення пр. регулювання господарської діяльності.

Місцевими господарськими судами є Господарський суд АРК, областей, міст Києва і Севастополя. Місцеві господарські суди є судами першої інстанції, вони також розглядають господарські справи у зв'язку з нововиявленими обставинами у передбачених законом випадках. Основним у діяльності місцевих госп. судів є розв'язання господарського спору, вирішення справи по суті. Місцевий господарський суд до того ж вивчає і узагальнює судову практику, а також здійснює інші повноваження, надані йому законом.

Апеляційні суди є другою ланкою у системі господарських судів України. Апеляційні суди діють як суди апеляційної інстанції щодо рішень місцевих судів, як суди першої інстанції у господарських справах, що віднесені до їх підсудності законом, а також переглядають рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами.

Апеляційний суд здійснює такі функції:

  • розглядає справи в апеляц. порядку відповідно до процесуального закону;

  • вивчає та узагальнює судову практику;

  • аналізує статистику вирішення господарських спорів;

  • подає пропозиції ВГСУ щодо вдосконалення пр. регулювання госп. діяльності і практики вирішення господарських спорів та щодо порушення перед КСУ питання про офіційне тлумачення законів України;

  • проводить роботу, спрямовану на попередження правопорушень у сфері господарських відносин; та ін..

Апеляційні госп. суди в Україні створюються і діють в округах, відповідно до Указу ПУ «Про утворення апеляційних господарських судів та затвердження мережі господарських судів України»

Апеляційні суди складаються з обраних ВРУ безстроково чи призначених ПУ у межах п'ятирічного строку суддів.

В апеляційному суді розпорядженням голови цього суду можуть утворюватися судові палати, якщо інше не передбачено законом, а також судові палати для розгляду справ у першій інстанції, які очолюються заступниками голови суду. Також може утворюватися президія як консультативно-дорадчий орган при голові апеляційного суду. Кількість членів і склад президії затверджуються зборами суддів цього суду за поданням його голови.

Найвища ланка у системі господарських судів - ВГСУ, що є судом касаційної інстанції щодо рішень місцевих та апеляційних судів, а у випадках, передбачених законом - судом апеляційної інстанції щодо рішень апеляційних судів, ухвалених у першій інстанції, а також переглядають справи за нововиявленими обставинами. У вищих спеціалізованих судах може утворюватися президія як консультативно-дорадчий орган при голові суду. Вищі спеціалізовані суди вивчають та узагальнюють судову практику, дають рекомендаційні роз'яснення з питань застосування законодавства, а також здійснюють інші повноваження, надані їм законом.

Справи у місцевих госп. судах розглядаються суддею одноособово. Будь-яку справу, що відноситься до підсудності цього суду, залежно від категорії і складності справи, може бути розглянуто колегіально у складі 3 суддів. Перегляд в апеляц. порядку рішень місцевих госп. судів здійснюється апеляційними господарськими судами колегією суддів у складі 3 суддів. Перегляд у касаційному порядку рішень місцевих і апеляційних госп. судів здійснюється ВГСУ колегією суддів у складі 3/більшої непарної кількості суддів. Перегляд судових рішень госп. судів ВСУ здійснюється колегіально.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]