Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія з аудиту 210.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

32. Транснаціональні аудиторські компанії та особливості їх функціонування на світовому і національному рівні.

По транснаціональних  корпораціях, у які зараз перетворилися ведучі аудиторсько-консультаційні фірми, у таких списках, як правило, містяться також зведення про кількість країн, у яких вони функціонують (з 90-х рр. і в Росії). Зрозуміло, дані показники характеризують не тільки статику, але і динаміку показників, що приводяться в подібних рейтингах.

 Серед найбільших аудиторських фірм насамперед можна назвати:

1) Price Waterhous Соорегs («Прайс Уотерхаус Куперс», англо-американська).

2) Deloitte and Touch (Дилойт і Туш», Америк.-яп.).

4) Ernst and Young ("Эрнст і Янг", шотландська).

5) KPMG (КПМГ), у тому числі Реаt Магwіск, ВDО й ін.

 Загальноприйняте збірне ім'я цих фірм - "велика четвірка". Це дійсно авторитетні в усьому світі монополісти, і у своїй сукупності перераховані п'ять фірм - визнаний і великодосвідчений лідер міжнародного аудиторсько-консультаційного бізнесу.  Кожна з названих фірм має велику кількість офісів у різних країнах, усі вони є членами Інституту присяжних бухгалтерів. "Велика четвірка" обслуговує близько 90% найбільших клієнтів. Ці фірми здатні виконувати великі міжнародні проекти, роблячи практично весь спектр аудиторсько-консультаційних послуг, із залученням не тільки свого чималого штату в Україні, але і необхідних фахівців з інших офісів, у тому числі добре знайомих з економіко-юридичними особливостями залучення до участі у виконанні такого проекту чи підприємців владних структур тієї чи іншої країни.    Але і "велика четвірка" - це ще далеко не весь аудит і в країнах Заходу. Крім цих величезних, граючих вирішальну роль у світовому аудиті і фірм, що вважаються транснаціональними корпораціями, майже скрізь існують і аутсайдери від аудита

33. Законодавче і нормативне регулювання аудиторської діяльності в Україні

- Стандарти аудиту (в Україні в якості національних використовуються Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики),

- Кодекс етики професійних бухгалтерів

- Господарський кодекс та інші нормативно-правові акти, які регулюють підприємницьку діяльність.

  • Положення (стандарти) бухгалтерського обліку

34. Врахування законів і нормативних актів в процесі надання аудиторських послуг.

1992-створення спілки; 1993- Закон про Ауд. Д-ть; 1998- Нац Стандарти аудиту; 2004-перехід на міжнар стандарти; 2006-оновлення закону.

До нормативного регулювання А в Україні входить:

-Конституція

-Господ, Цивільний, Кримін кодекси

-Низка законів(Про банки і банківську діяльність""Про цінні папери та фондовий ринок""Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг""Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні""Про страхування""Про бухгалтерський облік та фінансову звітність""Про акціонерні товариства""Про господарські товариства" та інші)

-Міжнар. Станд А з надання впевненості та етики

-внутрішньо-фірмове регулювання ауд д-ті

В 2000 р було 16 законів, в 2010- 90 законів

Стандарти, як регламентують ауд д-ть поділ на:- загальні стандарти, -робочі стандарти, - стандарти звітності, - між нар стандарти.

МСА мають рекомендаційний характер, нац стандарти не повинні суперечити МСА

Нормативні акти АПУ, САУ також регулюють аудиторську діяльність, вносять методичні рекомендації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]