Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы Word_6 (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
872.96 Кб
Скачать

9) Механізми аудіювання

Структура аудіювання, як і говоріння, складається з трьох частин:

-спонукально-мотиваційної,

-аналітико-синтетичної і

-виконавчої.

Процес аудіювання починається зі сприймання мовлення, під час якого слухач завдяки механізму внутрішнього промовляння перетворює звукові (а якщо він спостерігає за співрозмовником, то й зорові) образи в артикуляційні.

Для осмислення всього повідомлення необхідно вичленити в ньому окремі лексико-граматичні ланки (фрази, синтагми, словосполучення, слова) і зрозуміти смисл кожної з них. Цим членуванням і займається механізм сегментування мовленнєвого ланцюга.

Один з найважливіших механізмів аудіювання — механізм оперативної пам'яті — утримує у свідомості слухача сприйняті слова і словосполучення протягом часу.

Предмет аудіювання – чужа думка, закодована в аудіотексті і яку належить розпізнати.

Результат — розуміння сприйнятого смислового змісту і власна мовленнєва та немовленнєва поведінка

11. Етапи навчання діалогічного мовлення

Діалог - це процес спілкування двох або більше співрозмовників -партнерів, тому в рамках одного мовного акту кожен з учасниківпо черзі виступає як слухач так і як мовець.

Існують різні підходи до навчання діалогічного мовлення, з яких можна виділити два основних. Відповідно до першого – «зверху вниз» - навчання діалогічного мовлення розпочинається зі слухання діалогу – зразка з його наступним варіюванням, а згодом і створенням власних діалогів в аналогічних ситуаціях спілкування.

Другий - "знизу вверх" - передбачає шлях від засвоєння спочатку елементів діалогу (реплік діалогічної єдності) до самостійної побудови діалогу на основі запропонованої навчальної комунікативної системи, що не виключає прослуховування діалогів-зразків.

У навчанні діалогічного мовлення учнів можна виділити такі рівні формування діалогічних вмінь і навичок: підготовчий або нульовий – навички реп лікування; перший – уміння поєднувати репліки у різні види діалогічних єдностей; другий – вміння будувати мікро діалоги з використання засвоєних діалогічних єдностей на основі запропонованих навчальних комунікативних ситуацій; третій – вміння створювати власні діалоги різних функціональних типів на основі запропонованих комунікативних ситуацій.

Види діалогічних вправ.

1. Перший тип - фонограма з діалогічної промовою, представленана рівні підготовчого вправи для формування навичокаудіювання. Цей тип фонограми «демонструє» діалог, який ведеться наіноземною мовою. Наявність питальних речень зі специфічниммелодійним і ритмічним малюнком і відповідних їм реплік, так званий

«Підхоплення» мовлення співрозмовника, вживання еліптичних форм, мотивованихпопередніми виразами, наскільки ускладнюють сприйняття діалогічноїмови. Тому спочатку доводиться навчати на невеликих спрощених, іноді навітьштучних (наприклад, питання з наступним повним відповіддю) діалогах,розуміються учнями порівняно легко. Контроль в таких випадкахнайдоцільніше здійснювати у формі переказу або переказу рідноюмовою.

2. Другий тип - фонограма з діалогічної промовою, пропонована нарівні мовного вправи для формування умінь і навичок аудіюванняіншомовної мови. На відміну від попереднього типу фономатеріали тут діалогдається в «натуральному» вигляді, без будь-яких коментарів, без пауз дляпояснень. Аудіювання фонограми в такому випадку ускладнюється нормальнимтемпом мови, безперервним процесом розмови двох людей. Найбільш ефективнаформа контролю - передача змісту рідною мовою.

3. Третій тип - фонограма з діалогічної промовою, пропонована якпідготовче вправа для формування умінь і навичок говоріння наіноземною мовою. Навчальні труднощі, згадані у зв'язку з описомфонограм третього і четвертого типів, характерні і для даного типуфонограми. Але на відміну від них учні в даному випадку маютьвідтворювати діалогічну мова, хоча відтворення не єобов'язковим компонентом для всіх випадків. Головне тут – досягнення учнями більш-менш точного відтворення діалогу. На середньому і старшому етапах навчання доцільно переказувати діалог у парах,імітуючи прослухати.

4. Четвертий тип - фонограма з діалогічної промовою, пропонована як мовне вправа для формування активно-мовних навичок. У залежно від складності самого діалогу таку вправу можна виконувати нарізних етапах навчання. Після багаторазового прослуховування та виконанняпідготовчих вправ учні зможуть використовувати фрагменти таких діалогів при вирішенні своїх мовних завдань у схожих ситуаціях.

5. П'ятий тип - одночасні діалоги. Позитивним моментомтакого «лінгафонного» навчання діалогічної мови можна вважати йогощодо легку керованість. Використовуючи пульт управління, вчитель нетільки направляє, але і коригує проведену бесіду. Залежно відскладності навчального матеріалу, рівня мовної підготовки учнів такуроботу можна лишати при житті, змінюючи ролі учнів, мовні ситуації іекстралінгвістичні фактори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]