Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модульні питання.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

31. Поняття про діяльність.Потреби людини і мотиви діяльності.

Діяльність - це активність людини, що має усвідомлюваний характер і спрямована на досягнення поставленої мети, що визначається потребою.

В житті людини діяльність відіграє вагому роль, виконуючи ряд вагомих позитивних функцій.

Передумовою поведінки людини, джерелом його діяльності є потреба.

Потребуючи певних умов, людина прагне до усунення дефіцит.

Умови, необхідні для життя і розвитку людини, поділяються на такі групи: а) умови, необхідні для життя і розвитку людини як природного організму (звідси природні або органічні потреби); б) умови, необхідні для життя і розвитку людини як індивідуума, як представника людського роду (умови для спілкування, пізнання і праці); в) умови, необхідні для життя і розвитку даної людини як особистості, для задоволення широкої системи його індивідуалізованих потреб.

Потреба -Необхідність вирівнювання відхилень від параметрів життєдіяльності, оптимальних для людини як біологічної істоти, індивіда й особистості.

Потреби визначають спрямованість психіки даної людини, підвищену збудливість її до певних сторін дійсності.

Потреби підрозділяються на природні і культурні. Культурні потреби підрозділяються на матеріальні, матеріально-духовні (книги, предмети мистецтва тощо) і духовні. Потреби людини соціально обумовлені. Залежно від того, з яким колом суспільних вимог пов'язані ці потреби, розрізняються різні їх рівні.

Потреби людини іерархізіровани, тобто організовані в певній супідрядні схемою. Ієрархія індивідуальних потреб складає основну відмінну особливість особистості-її спрямованість. Але не дивлячись на значне різноманітність індивідуальних потреб особистості, можна виокремити основну схему особистісних потреб.

Усі рівні потреб взаємопов'язані, регуляція людської поведінки одночасно взаємодіє з усіма рівнями-відбувається так звана "наскрізна регуляція", пов'язана з взаємодією цих рівнів. Депривація однієї з потреб призводить до деформації особистісного поведінки в цілому. Так наприклад, неможливість задовольнити потребу в безпеці веде до підвищення рівня тривожності особистості, до згортання її можливостей у самореалізації; ускладнення в задоволення фізіологічних потреб призводить до зниження когнітивних потреб і т.д.

Ієрархія потреб людини

Потреба в самореалізації

Когнитивні потреби .Потреба у визнанні, повазі

Потреба в привязанностях

Потреба в безпеки

Потреби закріплюються в процесі їх задоволення. Задоволена потреба спочатку зникає, але потім виникає з більшою інтенсивністю. Слабкі потреби в процесі їх багаторазового задоволення стають більш стійкими.

що виникають в результаті діяльності все нові й нові потреби є основним стимулом розвитку як окремої особистості, так і історичного прогресу суспільства в цілому.

Отже, актуалізована потреба викликає певний нейрофізіологічне стан-мотивацію.

Мотивація -- обумовлене потребою порушення певних нервових структур (функціональних систем), що викликають спрямовану активність організму.

Здійснення діяльності контролюється шляхом порівняння досягнутих проміжних і підсумкових результатів з тим, що було заздалегідь запрограмовано. Задоволення потреби знімає мотиваційний напруга і, викликаючи позитивну емоцію, "Затверджує" даний вид діяльності (включаючи його у фонд корисних дій). Незадоволення потреби викликає негативну емоцію, посилення мотиваційного напруги і разом з цим-пошукової діяльності. Таким чином, мотивація-індивідуалізований механізм співвіднесення зовнішніх і внутрішніх факторів, що визначає способи поведінки даного індивіда.

У людській життєдіяльності сама зовнішня обстановка може актуалізувати різні потреби..

Всі форми і способи свідомої поведінки людини визначаються його відносинами до різних сторін дійсності. Мотиваційні стану людини істотно відрізняються від мотиваційних станів тварин тим, що вони регулюються другу від суб'єктивного-словом. До мотиваційним станів людини відносяться установки, інтереси, бажання, прагнення і потягу.

Види мотиваційних станів: установки,

інтереси, бажання, прагнення, потяги