Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ДЕК 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
586.75 Кб
Скачать

3.Аналіз валового прибутку підприємства.

Щоб знати складові прибутку, його величину та тенденції зміни на кожному п-ві необхідно проводити аналіз формування, р-лу та викор-ня прибутку. Основним показником, який х-є ВП п-ва є коеф ВП= ВП/РП, чим більший тим кращий. Основні фактори, які впливають на зміну ВП: 1.обсяги продажу; 2.с/в реалізованої прод-ї; 3.ціни збуту; 4.класифікація витрат. Для більш глибокого аналізу розраховують вплив факторів на величину ВП. Для розрахунку впливу факторів на ВП будують аналітичну табл., яка містить фактори впливу на ВП: 1.виручка від реал-ї; 2.ПДВ; 3.с/в реал-ї прод-ї. В якій розраховують суму і % до товарообороту за базовий та звітний період, а також відхилення по них. 1.∆ВПВР=(∆ВР*(ВП0/ВР0))/100%. 2.∆ВППДВ=(∆ПДВ*ВР1)/100%. 3. ∆ВПС/В=(∆С/В*ВР1)/100%. Сукупний вплив факторів: ∆ВП=∆ВПВР-∆ВППДВ-∆ВПС/В

4.Інтегральний фінансовий аналіз за системою "Дюпон". Розрізняють такі с-ми інтегрального аналізу: 1.с-ма інтегрального аналізу ефективності викор-ня активів п-ва за с-мою Дюпон; 2.с-ма інтегрального аналізу формування прибутку п-ва, яка базується на викор-ні прикладних програм; 3.інтегральна с-ма портфельного аналізу (рівень прибутковості портфеля ЦП п-ва пов’язаний з рівнем ризиковості).Інтегральний аналіз дозволяє отримати найбільш поглиблену багатофакторну оцінку умов формування окремих агрегованих фін показників: Ра=ЧП/Активи =(ЧП/РП)*(РП/А), ЧП/РП=(ВД/РП) –(ВВ/РП) –((Под дохід+Под з приб)/РП).Коефіцієнт рентабельності активів є добутком коеф рентабельності реалізації та оборотності активів. Дана модель дає змогу виявити резерви, підвищення рентабельності активів: прискорення оборотності активів або зростання рентабельності реал-ї.

5.Суть та основні показники ліквідності підприємства.

Під ліквідністю розуміють здатність п-ва виконувати свої фін зоб-ня, шляхом перетворення активів у гроші. Весь актив балансу п-ва за ступенем ліквідності ділять на такі групи: А1 – високоліквідні активи (грош кошти та їх еквіваленти, поточні фін інвестиції); А2 – активи, що швидко реал-ся (векселі одержані, ДЗ за Т, Р, П, та ДЗ за розрахунками); А3 – активи, що повільно реал-ся (готова прод-я, незавершене в-во, вироб запаси); А4 – активи, що важко реал-ся (НА). За термінами виконання зоб-ня п-ва пасив балансу, можна згрупувати таким чином: П1 – термінові зоб-ня (пот зоб-ня – ST кредити банків); П2 – ST пасиви (ST кредити банків); П3 - LT пасиви (LT зоб-ня); П4 – сталі пасиви (ВК, забез-ня наступних витрат і платежів). Баланс п-ва вважається ліквідним, якщо виконуються такі нерівності: А1>П1, А2>П2, A3>П3, A4<П4.

Якщо всі активи п-ва та його зоб-ня згруповані в такий спосіб, то про спроможність п-ва повністю розраховуватись за своїми зоб-ми за рахунок наявних активів можна судити зіставивши між собою дисконтова ні за середньо ринковими ставками доходності зоб-ня і активи п-ва. Дисконтована в-сть активів – це теперішня їх в-сть з урахуванням можливих термінів їх продажу. Дисконтована в-сть пасивів – це теперішня їх в-сть з урахуванням термінів виконання усіх зоб-нь п-ва. Формула розрахунку загальної ліквідності п-ва: (∑PV(Aj)+Bна)/∑PV(Пj), Вна – ліквідаційна в-сть неліквідних активів (1-добре, 0,75-недостатнє, 0,5-п-во на межі банкрутства).

Для оцінки ліквідності застосовують такі коеф: 1.коеф пот ліквідності= ОА/ПЗ =2, скільки грн. ОА припадає на 1 грн ПЗ; 2.коеф швидкої ліквідності= (ОА-ВирЗап)/ ПЗ або (ГрК+ПотФінІнв+ДЗ)/ПЗ =1; 3.коеф абсолютної ліквідності= ГрК/ПЗ = 0,2-0,3.

Може бути ситуація, якщо коеф ліквідності х-ють п-во задовільно, проте оцінка є помилковою, якщо: 1.в поточних активах значну питому вагу займають неліквідні активи; 2.значну питому вагу займає ДЗ.