Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ДЕК 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
586.75 Кб
Скачать

76 Комісійні операції банків з векселями та їх характеристика.

Комісійні: інкасування векселів (роль банку полягає у точному виконанні доручення предявника векселя- отримати по ньому у встановлений термін платіж та передати власнику векселя, за зд-ня цієї операції банк отримує комісійну винагороду , розмір якої визнач-ся сторонами). Завдання банку: огрганізувати своєчаснк надходження грош, виставити на наступну добу після закінчення терміну платежу протест, виконати інші доручення клієнта. Банком на інкасо беруться тільки векселі тільки від юр осіб, що обслуговуються в даній установі банку;

доміціляція векселів – оплата векселів в яких банк виступає особливим платником - доміциліатом. (Доміціляція – це призначення за векселем особливого місця платежу, що відрізняється від місцезнаходження особи, яка зазначена як платник за векселем, шляхом проставлення доміціляційного напису) ;

Основні принципи зд-ня комісійних операцій*

-чіткість виконання доручення клієнта,

-своєчасність,

-платність або передбачуваність витрат.

Під час проведення операцій з векселями банк бере на себе такі види ризиків: кредитний, ризик ліквідності, % ризик, операційний.

77 Гарантійні та довірчі операції банків з векселями. Порядок зберігання банками векселів клієнтів.

78 Організація кредитної роботи в банку. Етапи процесу кредитування.

Кредит-це ек. відносини , що виникають між кредитором і позичальником при передачі вартості у тимчасове користування на засадах платності, поверненості, цільового характеру використання, строковості, забезпеченості. Кредитування позичальника зд-ся відповідно до чинного законодавством та положення „Про кредитування” затвердженого НБУ.

Процес кред-ня зд-ся поетапно:

1 етап: зд-ся знайомство відпов-го виконавця і керівника відділу з кредитором.

Для одержання кредиту клієнт подає заяву в кредитний відділ, в якій зазначає мету, вид кредиту, термін, суму, забезпечення. Якщо позич юр ос то додаються ще фін-ві документи. На підставі особистої бесіди та поданих докум відпов виконавець дає початкове заключення про можливість видачі кредиту.

2 етап: Якщо заключення позитивне, визначають кредитоспроможність клієнта та ризик видачі кредиту.

3 етап: зд-ся підготовка до укладання кред-ї угоди і при цьому відпов викон визначає вид кредиту, суму, термін, спосіб видачі і погашення, вид забезпечення та %.

Дана пропозиція з усіма матеріалами подається до кредитного комітету (керів банку, юрист, начальник кред відділу, працівники кред відділу). На засчіданні КК приймається остаточне рішення про видачу кред та всі умови кред-ня. Рішення приймається колегіально і оформляється протоколом.

4 етап: клієнта повід-ть про умови видачі кредиту, якщо він погоджується то оформ-ся кред угода (3 примірники), яка є юрид документом, що підтверджує права та обовязки сторін. Після укладання угоди клієнту надається кредит, а банк зобовязаний протягом всього терміну кред-ня контролювати цільове вик-ня кредиту, своєчасну сплату % та повернення самого кредиту