Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все ответы на ргп.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
9.17 Mб
Скачать

22) Дати хар-ку грим. Ртуть …

Гримуча ртуть (фульмінат ртуті), Hg(ONC) , ртутна сіль гримучої кислоти, вибухова речовина, що ініціює . Р. р. — нерозчинний у воді безбарвний або сірий кристалічний порошок, щільність 4,3 г / см . Р. р. небезпечна в обігу: легко вибухає при ударі, терті, дії полум'я, розжареного тіла і ін. При обережному нагріванні Р. р. повільно розкладається, при 130—150°c займається з вибухом; вологий Р. р. значно менш чутливий і небезпечний.

Г. р. отримують при дії азотнокислої ртуті і азотної кислоти на етиловий спирт; застосовують в капсулях-детонаторах, капсулях-запальниках. Останнім часом Р. р. витісняється такими, що ефективнішими ініціюють вибуховими речовинами — азидом свинцю і ін. Відкрита Р. р. англійським хіміком Е. Хоуардом в 1799.

Азид свинцю - хімічна сполука Pb (N3) 2, сіль азотисто-водневої кислоти. Кристалічна речовина, має дві основні кристалічних форми. Щільність α-форми 4,71 г/см3, щільність β-форми 4,93 г/см3. У воді погано розчинний, розчинний у моноэтаноламине. Застосовується як ініціююча вибухова речовина, має високу чутливість і дуже малий критичний діаметр. Найбільш часто застосовується в капсулях-детонаторах. Використання вимагає особливої обережності і спеціальних технічних прийомів. Теплота вибуху азиду свинцю близько 1,536 МДж/кг (7,572 МДж/дм3), обсяг газів 308 л/кг (1518 л/дм3), швидкість детонації близько 4800м/сек.

Тринітрорезорцинат свинцю (ТНРС) - хімічна сполука C6H (NO2) 3O2Pb. Кристалічна речовина від оранжевого до коричневого кольору, володіє сильними токсичними та вибуховими властивостями. Моногідрат ТНРС володіє гарною чутливістю до іскрі і полум'я, тому використовується як ініціююча вибухова речовина (ВВ) в капсулях-детонаторах. Не взаємодіє з металами (мідь, алюміній), чим вигідно відрізняється від азиду свинцю. Погано розчинний у воді і органічних розчинниках. Безводний ТНРС надзвичайно чутливий до іскрі, тому практично не застосовується. При нагріванні до 100 °C втрачає кристаллизационную воду, при 200 °C починає розкладатися, при 240 °C вибухає. Застосовується в якості добавки до азиду свинцю і тетразену для поліпшення їх воспламенительных якостей.

Властивості Швидкість детонації 5200 м/сек Бризантність - 30 г ванільного піску Теплота вибуху 1554 кДж/кг Температура спалаху 275 °C

23) Амоніт№6жв

Призначений для проведення вибухових робіт на відкритих поверхнях, в підземних умовах рудників і шахт, небезпечних по газу та пилу, і при ручному механізованому способі заряджання сухих і мокрих (зневоднених) свердловин і шпурів. Відноситься до ВВ II класу за умовами застосування і ініціюється від електродетонатора, капсуля-детонатора, детонувального шнура. Випускається у вигляді суміші водостійкої аміачної селітри і тротилу. Випускається в патронированном вигляді - у вигляді патронів діаметром 32 мм, довжиною 208-265 мм, масою 200 г. Основні характеристики Амоніту 6ЖВ: Теплота вибуху, кКал/кг, не менш 1030 Швидкість детонації, км/с, не менше 3,6-4,8 Критичний діаметр детонації відкритого заряду, мм 10-13 Кисневий баланс,% -0,53 Бризантність, мм, не менше 14 Фугасность, см, не менше 365 Водостійкість - задовільно За умовами застосування ll клас За ступенем небезпеки клас l За ступенем небезпеки l.l клас Група сумісності Д Серійний номер ООН 0082

Патрони з Амоніту 6ЖВ поставляються в ящиках з гофрокартона. Вага коробки з патронами 24 кг.Поставка Амоніт 6ЖВ здійснюється залізничним і автомобільним транспортом.

24) дати хар-ку грамоніту79\21

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД Суміш аміачної селітри з тротилом, отримана напиленням розплавленого тротилу на гранули аміачної селітри. Гранули сферичної та напівсферичної форми без видимих на око механічних домішок і грудок компонентів більш 5 мм. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Масова частка аміачної селітри,% - 79±3 - Масова частка тротилу,% - 21±3 - Масова частка вологи,%, не більш - 0,5 ВИБУХОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Швидкість детонації, км/г - 3,2-3,6 - Теплота вибуху, кДж/кг - 4300 - Об'єм газоподібних продуктів вибуху, л/кг - 900 - Критичний діаметр, мм - 50-70 - Насипна щільність, г/см3 - 0,85-0,90 - Кисневий баланс,% - +0,02 УПАКОВКА Поліпропіленові мішки з поліетиленовими вкладишами. Маса грамоніту в мішку не більше 40 кг. ОБЛАСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ Для ведення вибухових робіт на відкритих гірських розробок з ручним і механізованим (крім пневматичного) заряжением сухих і мокрих (зневоднених) свердловин, шпурів і камер. Рекомендується до застосування в горновзрывных роботах на породах середньої і високої міцності. Газоподібні продукти вибуху містять незначна кількість токсичних компонентів. Широко використовується на відкритих гірничих розробках в т.ч. в умовах масового вибуху.